Uns 200 veïns es concentren a Blanes per denunciar les retallades sanitàries

El detonant ha estat la mort d'una nena de 8 anys que esperava una ambulància

Els veïns de Blanes (Selva) atribueixen la mort de la nena de 8 anys que esperava una ambulància a les retallades sanitàries que asseguren que han patit durant els darrers anys. "No tenim maternitat, ni pediatres i, tenint un hospital gran i modern a cinc minuts, hem d'anar a Girona o a Calella", ha criticat una de les assistents a la concentració, Imma Recio.

La nena de 8 anys va entrar a urgències a l'hospital de Blanes a les 2:33 hores de la matinada del 22 de gener. Allà la va atendre una pediatra que, analitzant els símptomes que tenia, va iniciar el tractament per una cetoacidosis diabètica. A les 5.52 hores, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l'avís de l'hospital comarcal de Blanes per traslladar la nena fins a l'hospital Trueta de Girona en una ambulància de suport vital avançat pediàtrica.

La unitat es trobava a l'hospital de la Vall d'Hebron i va arribar a Blanes a les 8.10 del matí després que els professionals els qualifiquessin com a prioritat 1, que no és el de màxima urgència. En el transcurs d'aquest temps, l'estat de salut de la nena va empitjorar i va morir a Blanes.

L'àvia de la petita també ha volgut ser present a la mobilització ciutadana. Ha assegurat que la seva néta estava "sana" i que la família no s'explica què va passar. La dona ha posat en dubte que la investigació oberta pel Departament de Salut aclareixi què va passar realment. "Volem que s'aclareixi amb la investigació però s'aclarirà el que vulguin que s'aclareixi", ha criticat i ha assegurat que "els més dèbils mai sabran la veritat".

La família, d'origen uruguaià, viu al barri de Quatre Vents de Blanes. L'àvia també ha apuntat que podrien haver traslladat la nena amb una ambulància medicalitzada en comptes d'esperar que arribés la pediàtrica. D'aquestes unitats específiques n'hi ha dues que donen servei a tota Catalunya i estan a Barcelona.

"Ha estat un cop molt dur, molts dels nostres fills han anat al col·legi amb ella, i ha estat mol dur passar de veure-la jugar amb normalitat a no veure-la més", ha afegit Imma Recio.

Un altre dels manifestants, Carles López, ha explicat que ha decidit sumar-se a la mobilització ciutadana perquè és par i es posa en la pell de la família. "Em poso en la situació de la família, amb el patiment que està passant, i el que hem de fer és fer-los costat", ha afirmat.

Els veïns carreguen contra la situació de l'hospital comarcal de Blanes i asseguren que no reben un tractament adequat, sobretot arran de la reorganització que ha concentrat part de les especialitats (com pediatria o cirurgia) a l'hospital de Calella. "Van buidant l'hospital, no tenim res, no tenim recursos i ho acabem pagant tots", ha conclòs Recio.