ERC reclama a Madrid un pla d’ajudes pels ajuntaments afectats pel temporal

Alguns dels municipis més afectats són Lloret de Mar, Sant Antoni de Calonge o Cadaqués

  • Estat en que va quedar la platja de Torre Valentina a Sant Antoni de Calonge. ACN
    Estat en que va quedar la platja de Torre Valentina a Sant Antoni de Calonge
    Fotos: ACN
  • Vehicles sorpresos en ple temporal a la riera de Cadaqués. Pilar Rahola
    Vehicles sorpresos en ple temporal a la riera de Cadaqués
    Fotos: Pilar Rahola

Esquerra Republicana ha registrat aquest dimarts al Senat una moció en què es demana declarar immediatament el litoral mediterrani i de les Illes Balears com a zona catastròfica i engegar un pla d'ajudes per a ajuntaments que hagin vist danyat el seu espai urbà arran del temporal marítim del 20 al 22 de gener. El grup parlamentari a la cambra alta demana també procedir a les tasques de restitució i restauració del litoral marítim i de les platges afectades, a més d’engegar un Pla del Litoral que compti amb la participació de tots els actors institucionals així com col·lectius afectats (pesca i turisme), per a la gestió sostenible del litoral marítim.
 
La moció s'ha treballat amb els càrrecs electes d'ERC a les comarques gironines que des del mateix cap de setmana han volgut posar fil a l'agulla per solucionar una situació endèmica a la Costa Brava, tot i que la llevantada d'enguany ha afectat de forma més significativa que en altres anys alguns municipis com Lloret de Mar, Sant Antoni de Calonge i Cadaqués.
 
En el text de la moció, que s’haurà de debatre en la comissió de Medi Ambient, el senador Quim Ayats han denunciat que els desperfectes patits a la costa catalana ‘posen de manifest l'oblit al qual ha estat postergada la gestió del litoral i de les platges en l'Estat espanyol’. ‘El litoral mediterrani porta patint més de mig segle d'intervencions insostenibles que li confereixen una extrema vulnerabilitat i fragilitat quan es produeix un temporal marítim’, ha argumentat.
 
A banda d’aquesta iniciativa parlamentària, Esquerra Republicana preguntarà sobre aquesta qüestió en el ple del Senat i formularà també un seguit de preguntes per a la seva resposta escrita, i faran un seguiment exhaustiu de l'actuació a tots els municipis del litoral català.