ERC demana a l'Ajuntament de Girona que abordi la problemàtica del lloguer

Destaquen la poca oferta de pisos disponibles i l’increment de preus

El grup d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona va reclamar ahir al govern de la ciutat que abordi de forma urgent la problemàtica del lloguer a la ciutat.

Maria Mercè Roca ha denunciat la dificultat que troben moltes persones per accedir al lloguer, i ha explicat que “caldria incrementar l’oferta de pisos i pressionar els preus a la baixa”. La coalició ha reclamat, també, que es presenti aviat el Pla Local d’Habitatge.
 

Roca ha explicat que “cada vegada és més difícil trobar pisos de lloguer a Girona”. Darrerament, les immobiliàries de la ciutat estan advertint que no disposen de prous immobles per cobrir la demanda, i que els preus han pujat en pocs mesos entre 50 i 100 euros. “L’administració té l’obligació de garantir el dret a l’habitatge”, ha defensat la portaveu. En aquest sentit, ha criticat les declaracions de Madrenas en què l’Alcaldessa afirmava que no creu que el preu del lloguer a Girona suposi un problema. “Només cal que ho pregunti a les persones que estan a la recerca de pis i que viuen amb salaris estàndards”, ha declarat. “Aquestes declaracions la situen lluny del carrer i dels problemes dels gironins”.


Polítiques d’oferta
 
Maria Mercè Roca ha defensat que la funció de l’Ajuntament és “incentivar l’increment de l’oferta de pisos” i que això ajudi, també, a “pressionar els preus a la baixa”. En aquest sentit, ha defensat que el govern “podria estudiar la possibilitat que Vivendes de Girona torni a fer promocions en règim de lloguer”. Segons Roca, la construcció progressiva d’un parc d’habitatge públic de lloguer pot “actuar com a regulador del preu de mercat”, i alhora, ajudaria a “anar adaptant l’oferta a les necessitats canviants en matèria d’habitatge”.
 
També han reclamat mesures urgents per al curt termini, com ara ajudes per a la rehabilitació de pisos o incentius fiscals per als petits propietaris. “Algunes d’aquestes propostes ja les hem realitzat en diferents moments del mandat”, ha explicat Roca, “però sempre les han bloquejat de forma sistemàtica”. Un exemple d’això és el darrer debat sobre les ordenances fiscals, en què la coalició republicana va proposar una bonificació del 50% de l’IBI per als petits propietaris que posin el seu pis al mercat. L’equip de govern va votar-hi en contra. Per últim, han reclamat que CiU i PSC “presentin el Pla Local d’Habitatge de forma immediata”. Aquest fou un compromís pactat en el marc dels acords pressupostaris entre CiU i ERC-MES per al 2016, i havia d’estar enllestit el mes de setembre. “Estem ja a finals de gener i no sabem res d’aquest Pla”, ha criticat Roca.