El tancament de la Model podria provocar acomiadaments a la presó del Puig de les Basses

El personal interí hauria de deixar lloc als funcionaris de la presó de Barcelona

Els sindicats de treballadors penitenciaris de Catalunya temen que el futur tancament de la presó Model de Barcelona, que pot ser aquest mateix any 2017, suposi una major conflictivitat en altres centres penitenciaris, on augmentarà l'ocupació, ara relativament baixa.

Tampoc volen que el trasllat dels funcionaris i interins de la presó de l'Eixample suposi canvis d'ubicació no voluntaris dels treballadors de les altres presons, i alerten que es podria perjudicar la carrera professional d'alguns dels empleats públics.

Tot i que el conseller de Justícia, Carles Mundó, va assegurar aquest dijous que no hi haurà cap acomiadament, els representants sindicals no l'acaben de creure, i li recriminen que el Departament no els hagi informat oficialment de les dates dels trasllats o de com es reubicaran els treballadors públics.

En el cas del centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres, el representant de la secció sindical del CSIF –sindicat majoritari a la presó-, Òscar Montserrat, assegura que el tancament de la Model pot tenir unes conseqüències "molt doloroses" per la presó de les comarques gironines. L'equipament, recorda, està ubicat a un extrem del país i a més de 150 quilòmetres de Barcelona. Per la qual cosa, diu, la plantilla té unes característiques diferents a la resta de centres. "S'ha de tenir en compte que a la presó de Figueres un 50% del personal és interí. És a dir, sense plaça fixa i, a més, el 80% és personal desplaçat", explica Montserrat.

"Si tanquen la Model, on aproximadament hi ha uns 500 funcionaris, aquests s'hauran de reubicar a altres llocs i això pot provocar que els interins que tenim aquí perdin el seu lloc de feina", insisteix. Una situació que, al seu entendre, no només afectaria Figueres sinó que "provocaria una reacció en cadena que afectaria la resta de presons catalanes".

D'altra banda, afirma que el personal amb plaça però amb domicili en d'altres províncies tindria moltes dificultats per poder aconseguir acostar-se a casa seva perquè "la gran majoria de places podrien ja estar ocupades pels funcionaris reubicats de la Model". A més, afegeix, el canvi podria suposar "tallar" d'arrel la promoció professional. En aquest sentit, diu que amb la reubicació dels comandaments del centre penitenciari barceloní "no tant sols es disminuirà l'oferta de places de comandaments sinó que els que compten amb càrrecs provisionals podrien perdre la plaça que ocupen actualment".

Per Montserrat, a més, la redistribució de presos provocaria l'allunyament de molts interns de les seves famílies i això podria generar "malestar i tensions". Un altre dels aspectes negatius que destaca té a veure amb la capacitat de la presó. "El centre podria omplir-se al 100% i aquestes condicions no són mai òptimes" assegura. "En aquests moments, segons les dades oficials que tenim, el Puig de les Basses està al 70% de la seva capacitat", afegeix.