Planten plàtans joves a la Devesa de Girona per primer cop en 20 anys

L'ajuntament preveu obrir un parell de pous aquest any per tenir més aigua per regar els arbres

El parc de la Devesa de Girona compta des d'aquesta setmana amb nou plàtans joves. Són els primers que es planten en els darrers 20 anys i s'han situat paral·lels al passeig de la Devesa, on s'havien talat antic arbres i no s'havien reposat.

La voluntat del govern de la ciutat és arribar a plantar una quinzena d'arbres joves aquest any. Al parc hi ha 2.500 plàtans que tenen una mitjana de 170 anys. El tècnic director tècnic de l'arbrat del parc, Narcís Motjé, explica que han de controlar un a un que no pateixin malalties per fongs o insectes.

Calcula que un 35% dels plàtans tenen alguna patologia però assegura que només urgeix tallar-ne un o dos. Altres accions que es faran aquest 2017 és obrir dos pous per tenir més aigua per regar els arbres (actualment només n'hi ha un d'operatiu) i tirar a terra algunes construccions com antics lavabos. L'equip de govern està ultimant el Pla especial del parc, que portarà a ple abans de l'estiu.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha presentat les accions que portaran a terme al parc de la Devesa de manera més immediata aquest 2017. "Hem fet una accelerada i podem dir que el 2017 serà l'any de la Devesa", ha remarcat el regidor. El govern està pendent de rebre encara els darrers informes tècnics abans de portar al ple el Pla especial del parc, un document que servirà per establir les línies de futur dins de l'espai i que, més endavant, s'haurà d'acompanyar amb un reglament d'activitats que regularà què s'hi pot fer i què no s'hi pot fer dins l'àmbit del parc. La previsió és aprovar el Pla especial abans de l'estiu.

"Avui parlem del present i de les accions que emprenem per dignificar el parc i posar ordre, totes van en la línia del que marcarà el Pla especial", ha remarcat el regidor. Per a aquest any, el govern ha pressupostat 50.000 euros per actuacions de millora dins del parc. Entre aquestes, aquest dijous els operaris han començat a plantar nou plàtans joves al passeig de la Sardana. Són els primers arbres que es planten en 20 anys i ocupen l'espai on, anys enrere, hi havia hagut també plàtans que van haver de talar perquè estaven malalts.

Segons un estudi fet pels responsables tècnics del parc, cal plantar entre 50 i 60 arbres joves a diferents punts del parc. El director tècnic de l'arbrat, Narcís Motjé, ha explicat que els plàtans són una espècie que volen llum i aigua constant i que, per tant, els nous exemplars no els poden plantar enmig del parc on estarien "massa atapeïts". Per això, els nous plàtans es posaran en punts més oberts. Aquest 2017, la previsió és posar-ne una quinzena.

Al parc de la Devesa hi ha uns 2.500 arbres amb una mitjana d'edat de 170 anys. Motjé ha fet una fitxa de cadascun dels arbres i reconeix que n'hi ha fins a un 35% afectats per alguna o altra patologia. Tanmateix, es tracta de malalties molt diverses i que no sempre obliguen a talar l'arbre. Concretament, assegura que actualment només hi ha un o dos arbres que estan realment afectats i que caldria talar, sobretot per garantir la seguretat dels vianants.

Més aigua per als arbres

Entre la resta d'accions que el govern emprendrà aquest any destaca la posada en funcionament de dos pous per millorar el sistema de reg i garantir que hi ha aigua per regar de manera contínua l'arbrat. Es tracta de pous ja existents però que cal habilitar i que se sumaran al pou Montserrat, ja en funcionament. Al parc n'hi ha fins a vuit que no estan connectats però, segons Motjé, amb la incorporació dels dos nous pous hi haurà aigua suficient.

Per millorar l'aspecte de la Devesa també s'enderrocaran algunes construccions obsoletes. Una d'elles són uns lavabos situats entre el passeig de la Sardana i el passeig de la Devesa, ja que estan en desús.

També destaca la millora de la il·luminació dins del parc (substituint llums existents per altres aparells més eficients), la instal·lació de bancs al passeig de la Sardana, finalitzar les autoritzacions d'aparcament del Camp de Mart o la col·locació de papereres.