L'exalcalde de Bàscara, Lluís Lloret, a judici per perjudicar un empresari amb un document urbanístic fals

L'afectat va arribar a comprar terrenys per 5,8 MEUR basant-se en el pla general nul

L'exalcalde de Bàscara (Alt Empordà) Lluís Lloret es troba a un pas d'anar a judici per haver perjudicat un empresari emetent un certificat urbanístic fals. El cas es remunta al febrer del 2004.

L'afectat, Pere Costa, va arribar a comprar terrenys al municipi per valor de 5,8 milions d'euros (MEUR), amb intenció de traslladar-hi la seva empresa. Costa pensava que, com recollia el certificat, el pla general de Bàscara era vigent des del 1990.

Això, però, "no es corresponia amb la realitat", subratlla en una interlocutòria el Jutjat d'Instrucció 4 de Figueres, perquè el pla "s'havia declarat nul i es trobava, per tant, paralitzat". A banda de Lloret, al cas també hi ha implicats la secretària municipal i un advocat assessor de l'Ajuntament. El jutjat entén que "hi ha indicis racionals de criminalitat" i que tots tres podrien haver comès els delictes de prevaricació, falsedat documental i apropiació indeguda.

La investigació d'aquest cas, que ara ja enfila el darrer tràmit abans d'arribar a judici, ha durat quatre anys. Qui l'ha tutelada és el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Figueres, que manté com a investigats tant l'exalcalde Lluís Lloret (CiU) com la secretària municipal, Neus Prat, i l'advocat assessor de l'Ajuntament, Albert Valero.

Segons recull el jutjat en una interlocutòria, "hi ha indicis racionals" per creure que tots tres es podrien haver posat d'acord per perjudicar l'empresari. De manera convinguda, al febrer del 2004 haurien emès un certificat urbanístic fals, que va comportar que l'afectat desembutxaqués una gran quantitat de diners comprant terrenys.

Aquest document, en concret, recollia que Bàscara tenia el Pla General aprovat de manera definitiva d'ençà del 1990. "Cosa que no es corresponia amb la realitat, ja que el pla va ser declarat nul i, per tant, es trobava paralitzat", subratlla la interlocutòria del jutjat.

L'afectat, Pere Costa, però, desconeixia aquest extrem. I en base al certificat, durant el 2004 "va començar a comprar terrenys a Bàscara, amb l'objectiu d'establir-hi la seu de l'empresa Bionatur, arribant a pagar la suma aproximada de 5,8 MEUR".

Segon certificat fals

El projecte no va arribar a tirar endavant. Però la cosa no es queda aquí. I és que, com recull la interlocutòria, al primer certificat, se n'hi va afegir un altre. Es va emetre el desembre del 2008 i, com indica el jutjat, "es tractava d'un certificat fals, on s'hi recollia un acord del ple de l'Ajuntament de Bàscara diferent al què, en realitat, s'havia aprovat".

"Aquestes investigacions venen corroborades objectivament per l'extensa documentació que obra a la causa, i per l'estudi de l'informe econòmic financer de l'Ajuntament de Bàscara", subratlla la interlocutòria. Un informe elaborat pels Mossos d'Esquadra i que recull els comptes del consistori entre els anys 2004 i 2014.

"Indicis racionals de criminalitat"

El Jutjat Número 4 de Figueres entén que hi ha "indicis racionals de criminalitat" per creure que tant l'exalcalde com els altres dos investigats (la secretària i l'advocat) podrien haver comès els delictes de prevaricació, falsedat documental i apropiació indeguda.

Per això, la interlocutòria trasllada totes les diligències que s'han practicat fins ara al ministeri fiscal i a les acusacions personades en el cas (i que representen els interessos de l'empresari). El jutjat dona un termini de deu dies a les parts perquè, durant aquest temps, "sol·licitin l'obertura de judici oral formulant escrit d'acusació o, en el seu cas, el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries".