La Diputació compra un edifici del Parc Tecnològic per 'responsabilitat' i salvar el complex

Encara no hi ha acord entre l'Estat i la universitat per al retorn del deute

El ple de la Diputació de Girona ha donat el vistiplau a l'operació d'adquirir part de l'edifici Narcís Monturiol, situat a la zona est del parc. És una iniciativa que té com a objectiu injectar diners per evitar la liquidació del complex, en concurs de creditors des del gener del 2015. La universitat deu 27,6 MEUR a l'Estat i, des de fa mesos, les dues parts negocien com fer el retorn del deute. Al ple d'octubre, la Diputació de Girona ja va aprovar destinar-hi 6 MEUR en tres anys (2017-2019).

Ara, però, ha decidit canviar l'estratègia i, en lloc de fer una aportació en forma de subvenció, ha preferit adquirir part d'un edifici. Segons la taxació de la universitat, els 3.267 m2 tenen un valor de 6 MEUR i, per tant, és equivalent a la inversió que volia fer la corporació. Ara bé, des de la Diputació s'ha encarregat també una taxació pròpia que serà la que, finalment, acabi estipulant els diners exactes que a invertir (com a màxim, seran 6 MEUR). Per pagar-ho, demanaran un crèdit a deu anys.

El vicepresident Miquel Noguer ha explicat que, formalment, no es tracta d'una compra sinó de l'adquisició dels drets de superfície de part de l'edifici. Per tant, la titularitat continuarà essent de la universitat però la Diputació podrà fer-ne ús durant 60 anys. Llavors, l'espai tornarà a revertir novament en la universitat.

Sense acord tancat

El president de la Diputació, Pere Vila, ha destacat que calia fer aquesta operació per "responsabilitat" i amb l'objectiu de salvar el parc de la liquidació. A més, ha remarcat que si la Diputació no feia un pas endavant el complex es veia abocat a no superar el concurs de creditors. D'altra banda, ha defensat que hi ha hagut un canvi de gestió al capdavant del parc en els darrers dos anys i que, per les xifres que coneixen, el parc "és viable i té futur".

Ara bé, també ha deixat clar que l'acord que ara prenen quedarà en paper mullat si el parc no supera el concurs de creditors. Falta poc més d'una setmana per tal que es celebri la junta de creditors (26 de gener), que ja s'ha posposat en dues ocasions per donar més temps a les parts a negociar. El parc acumula un deute amb l'Estat de 27,6 MEUR i, des de fa mesos, negocien la manera de retornar-ne bona part. A banda del conveni que cal signar per la part del deute ordinari (13,8 MEUR), cal arribar a un acord davant de notari per a la resta . Aquest acord s'ha de rubricar abans d'anar davant del jutge el proper dijous. El parc va celebrar dilluns reunió del patronat i, segons confirma Vila, encara no hi ha acord entre l'Estat i la universitat.

Opinions diverses entre l'oposició

Els grups d'ERC, PSC i la diputada d'Independents per la Selva han votat a favor de l'acord. Tots han destacat que ho fan per responsabilitat i perquè creuen que és la manera de contribuir a evitar la liquidació del complex. "Sabem que tot i votar a favor de la compra la sortida del concurs no està garantida però creiem que és un pas més que hem de fer, el parc és estratègic per les comarques gironines i el país", ha declarat Juli Fernàndez (PSC).

Des d'ERC, el portaveu, Pau Presas, ha destacat que cal fer "tot el que estigui a l'abast" per salvar el parc, tot i que ha demanat que s'expliqui a la resta de grups quins són els plans de futur del complex. "Estem fent un vot de confiança vers la proposta del govern", ha manifestat.

Qui ha estat més crític ha estat el diputat de la CUP, Lluc Salellas, que ha votat en contra de l'acord. Salellas ha remarcat que només la part pública està "sortint al rescat del parc" i que no s'ha qüestionat la "gestió nefasta" dels darrers anys, com tampoc considera que s'hagin donat explicacions sobre els plans de futur.

A més, alerta que l'operació no és bona per a la corporació perquè, a banda dels 6 MEUR a crèdit, pot ocasionar més despeses. Salellas apunta que caldrà fer obres a la part d'edifici que s'adquireixi, que caldrà pagar els interessos al banc i que el preu que es paga per un edifici a 60 anys és "sobredimensionat". Segons càlculs de la CUP, el metre quadrat surt a 1.836 euros. "Per les condicions i el context, aquest operació no ens convenç", ha declarat.