El fiscal demana l'absolució d'una dona de Vidreres en situació de pobresa energètica

En el moment del judici l'empresa d'aigües que l'ha denunciat per haver punxat els serveis no s'ha presentat i el d'Endesa ha arribat mitja hora tard quan la vista ja havia acabat

La Carolina viu des del juny passat en una casa que ha ocupat de la urbanització Aiguaviva de Vidreres (Selva) amb una filla de 18 anys que estudia batxillerat a aquest municipi.

Abans, havien estat de lloguer a Blanes però, al quedar-se sense feina, no va poder fer front als 300 euros que li costava, ja que només cobrava un ajut de 427 euros. Quan va ser desnonada, va acudir als Serveis Socials que l'han inclòs a la taula d'habitatge a l'espera que li ofereixin un lloguer social.

Explica que es va haver abocada a ocupar il·legalment la casa de Vidreres mentre no es resolia la seva situació. Quan va entrar-hi a viure, va veure que l'aigua i la llum ja estaven punxats i va posar-se en contacte amb les empreses subministradores –Endesa i Riera de Cabanyes- per demanar que li posessin un comptador i poder pagar així el que gastaven. "Em van dir que no podia ser perquè estic en situació il·legal i no m'ho volen fer", lamenta Carolina. Actualment continua sense feina i amb un ajut de prop de 400 euros.

Un deute "desorbitat"

Abans de Nadal, va rebre una notificació on se l'informava que havia estat denunciada per les dues companyies per un delicte de frau i que li reclamaven un deute de més de 3.000 euros per haver punxat els serveis. Concretament, 1.955 euros en el cas de l'electricitat i 1.191 euros més pel consum d'aigua. La portaveu de la plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, denunciava aquest dilluns que el deute estimat és del tot "desorbitat" i que no es correspon en cap cas al consum real que s'ha fet dels serveis. En aquest sentit, assenyala que Endesa ha calculat un consum de "set hores diàries a màxima potència" mentre que Riera de Cabanyes, "uns 330 metres cúbics per dos mesos de consum, el que representa quinze vegades més el consum mitjà de dues persones a la demarcació".

Per altra banda, Campuzano ha recordat que hi ha molts altres casos com el de la Carolina i ha acusat les empreses subministradores de no voler posar comptadors provisionals mentre les persones que viuen en situació de pobresa energètica no regularitzin la seva situació. En aquest sentit ha recordat que Serveis Socials ha emès un informe sobre la vulnerabilitat de Carolina i la seva filla i afirma que en dues ocasions ha demanat a les empreses que posin els comptadors, una petició que s'ha denegat els dos cops.

Lamenta que els denunciants "no hagin donat la cara"

El judici s'ha celebrat aquest dilluns al migdia al Jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners. Abans de començar, una cinquantena de membres de diferents Plataformes d'Afectats d'Hipoteca (PAH) de la demarcació com la de Vidreres i Blanes i de l'Aliança contra la Pobresa Energètica s'han concentrat davant per donar suport a la Carolina i denunciar la seva situació. Les parts demandants no estaven presents en el moment de judici –el representant de les aigües no ha comparegut i el d'Endesa ho ha fet però quan ja havia acabat, perquè ha arribat mitja hora tard- i el fiscal ha demanat l'absolució de l'acusada. L'advocada defensora, Noèlia Gómez, s'ha adherit a aquesta petició durant les qüestions prèvies i el jutge ho ha acceptat. El cas ha quedat vist per sentència i l'advocada confia que es resoldrà amb una absolució.

Qui tampoc s'ha presentat com a part afectada ha estat el Banc Santander, propietari de la casa ocupada. Un gest, que Gómez ha atribuït al procés de negociació que hi ha obert en aquests moments per acordar un lloguer social per a la Carolina.

L'afectada ha celebrat la petició d'absolució per part del fiscal però també ha lamentat que les parts demandants no s'hagin presentat per "donar la cara". "No tinc res a amagar, ho he intentat poder fer el més legal possible i m'hauria agradat poder dir-los que he demanat un comptador per poder pagar", ha afirmat la Carolina moments després tot subratllant que el que demanen és poder tenir un lloc on viure i poder pagar les factures amb tota normalitat.

Ara que la via penal hauria arribat al seu final, el cas podria passar per la via civil però per això caldrà que la propietat presenti una demanda per ocupació il·legal. L'advocada de l'afectada, però, confia que no caldrà arribar a aquest punt i que tant les empreses subministradores com el banc arribin a un acord amb la Carolina per trobar una solució. Recorda que als articles de la llei 24/2015 sobre pobresa energètica que no han quedat suspesos pel TC així ho contemplen i que Serveis Socials ha emès informes on confirmen la seva situació de vulnerabilitat.