Denuncien la tala massiva de tamarius centenaris als Aiguamolls de l'Empordà

Acusen l'Ajuntament de Sant Pere Pescador, la Diputació de Girona i la direcció del parc d'actuar amb "falta de coordinació"

L'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà denuncia la tala massiva de tamarius centenaris dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Asseguren que, durant unes tasques de neteja de la xarxa de recs a la platja de Sant Pere Pescador, han "destrossat" un important ecosistema natural protegit i adverteixen que afecta a la biodiversitat d'un sistema "molt fràgil".

Els ecologistes responsabilitzen de la tala l'Ajuntament de Sant Pere Pescador i denuncia que la "falta de coordinació" entre administracions ha acabat amb els arbres arrasats. "Els treballs s'han efectuat amb maquinària pesant on el pas motoritzat està prohibit i han arrasat tota la vegetació i tamarius", afirmen en un comunicat.

Segons l'entitat, l'ajuntament ha actuat sense un projecte detallat i acusa els responsables del parc natural de no haver-lo exigit. "L'Ajuntament només va informar de la neteja prevista però el Parc no va demanar més informació i, sobretot, no va fer un seguiment i control de les actuacions i tampoc les va aturar a temps", ressalten.

També carreguen contra la Diputació de Girona per subvencionar actuacions, especialment les que afecten espais protegits, sense demanar detalls. "El resultat evidencia la falta de coordinació entre aquestes administracions i la falta de sensibilitat pels nostres ecosistemes naturals", critiquen.

Iaeden-Salvem l'Empordà detalla que els tamarius centenaris talats a la vora dels recs són arbres adaptats a les condicions meteorològiques i de salinització del litoral que feien de connector ecològic, de refugi i d'espai de cria per a moltes espècies.

Per això, reclamen a les administracions que prenguin consciència del valor i de la importància de la protecció de la natura i de la biodiversitat. "A més, ens preguntem si el govern català, qui declara i manté els espais protegits, demanarà responsabilitats per a aquestes actuacions encara que la destrossa irreversible ja s'ha fet", conclouen.