Deu integrants d'una banda reconeixen que explotaven sexualment una menor d'edat a l'N-II

Els acusat s'enfronten a penes de fins a 42 anys de presó

L'Audiència de Girona jutja, des d'aquest dilluns, deu integrants d'una banda que obligava dones a exercir la prostitució a la carretera N-II, als termes municipals de Vilademuls (Pla de l'Estany), Bàscara i Pontós (Alt Empordà).

Els acusats han reconegut que, des del 2009 i fins a la desarticulació de la xarxa, l'any 2012, captaven víctimes a Bulgària amb falses promeses de feina. Un cop al país, els hi retenien la documentació i les forçaven a prostituir-se 12 hores al dia.

Una de les víctimes va arribar al país amb 17 anys. Els acusats han admès que sabien que era menor d'edat i, tot i això, l'explotaven sexualment. La fiscal acusa onze suposats integrants de la banda però n'hi ha un que està evadit de la justícia. S'enfronten a penes de fins a 42 anys de presó.

Ampliació:

Segons han admès responent a les preguntes de la fiscal, cadascun desenvolupava rols diferents dins la xarxa. L'acusat que s'enfronta a una pena més alta de presó s'encarregava de contactar amb les dones. Segons la fiscalia, triava dones amb escassa formació, que no parlaven castellà, amb família dependent i amb pocs recursos econòmics. A algunes les enganyava amb promeses falses de feina al sector de l'hostaleria. Altres sabien que venien a exercir la prostitució però desconeixen que, un cop aquí, les obligarien a saldar un suposat deute contret amb la banda i es quedarien amb tots els diners que guanyessin.

Un cop captades, traslladaven les dones fins al país, i les instal·laven a diversos pisos llogats a Figueres. Altres integrants de la banda que feien de "controladors" les tenien permanentment vigilades. Segons han reconegut durant el judici, alguns acusats s'encarregaven de controlar l'horari de feina, el nombre de clients de les víctimes i els diners que guanyaven mentre altres processats feien feines de transport i supervisió .

La banda, segons sosté la fiscalia, traslladava diàriament les dones fins a la carretera Nacional II, als punts quilomètrics que s'estenen de Vilademuls fins a Pontós. Havien d'estar-hi durant llargues jornades de 10 i 12 hores de duració, amb independència del seu estat de salut i de les condicions climàtiques i sota la vigilància i control de membres actius del grup. Al final d'aquestes "llarguíssimes jornades laborals", les dones estaven obligades a entregar tots els guanys.

Per procurar-se el control i la submissió de les víctimes, exposa la fiscal, utilitzaven diferents mètodes coactius com la intimidació, l'amenaça constant, la violència física i psíquica, la restricció de la seva llibertat ambulatòria, la vigilància permanent, el tracte vexatori, la retirada i posterior custòdia de la seva documentació d'identitat o, fins i tot, la restricció d'aliments i beguda.

Una menor, víctima

La policia va aconseguir alliberar fins a tres dones víctimes de la trama, una d'elles menor d'edat. La jove va arribar al país l'agost del 2010, quan tenia 17 anys. Els acusats han reconegut que sabien que era menor d'edat però, tot i això, la van explotar sexualment. Els cervells de la banda, que eren de la seva mateixa província a Bulgària, van aconseguir que els seus pares signessin el permís per poder viatjar a l'Estat assegurant-li que treballaria en una cafeteria o en un restaurant.

El mateix dia que va arribar al país, els seus captors li van dir que no treballaria al sector de l'hostaleria, sinó que hauria d'exercir la prostitució a la carretera. "Obligada pels membres de l'organització, va començar a prestar serveis sexuals pels que obtenia uns 150 o 200 euros al dia", relata l'acusació pública. Els acusats l'amenaçaven amb matar el seu fill, que estava a Bulgària, si no continuava treballant i fent el que ells manaven.

Una patrulla de la policia estatal la va descobrir el 6 de setembre del 2011 treballant a l'N-II. La van posar a custòdia d'un centre de menor, des d'on la van repatriar a Bulgària.

La fiscalia acusa onze suposats integrants de la banda però n'hi ha un que està evadit de la justícia. Al principi del judici, la fiscal ha anunciat que retirarà l'acusació pel delicte d'organització criminal. La fiscal sol·licita inicialment 42 anys de presó i multes de 16.320 euros per a l'acusat que s'enfronta a una pena més alta per delictes d'organització criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitats sexuals sobre menor d'edat i prostitució coactiva.

Una altra acusada s'enfronta a 41 anys de presó i a abonar una multa global de 18.720 euros, una altra a una condemna de 39 anys i una multa de 16.320, per a un quart processat sol·licita 20 anys de presó i 10.560 euros de multa i, per a la resta d'acusats que feien de controladors o conductors, demana 19 anys de presó i una multa de 5.280 euros. En matèria de responsabilitat civil, demana que tots indemnitzin les tres víctimes amb 60.000 euros cadascuna.

Després de la declaració dels deu acusats, el judici continuarà dimarts a la secció quarta de l'Audiència de Girona.