Els treballadors de Segur Ibérica es concentren a l'Aeroport de Girona reclamant les nomines impagades

Asseguren que els deuen 3.000 euros

Des del passat mes de novembre els treballadors de Segur Ibérica de l'Aeroport de Girona, els hospitals Trueta i Santa Caterina i l'empresa ATLL no cobren les seves nòmines. Aquests impagaments afecten una seixantena de treballadors entre vigilants de seguretat i auxiliars. Per això aquest diumenge s'han concentrat davant de la terminal de l'aeroport per fer públic el seu malestar. Una de les vigilants, Cristina Soalleiro, lamenta la situació i assegura que en total són 100 famílies que "estan patint" una situació que ha qualificat de "preocupant".

Soalleiro ha explicat que en el seu cas, com en molts altres, ha hagut de deixar de pagar la hipoteca perquè no podien fer-hi front sense els ingressos de la nòmina. "Aquesta situació és més greu en altres companys que han de triar entre pagar la hipoteca o la insulina del fill", ha lamentat.

A més, Soalleiro diu que aquesta situació els afecta en la seva jornada de treball. La vigilant recorda que ells són els responsables de controlar les maletes dels passatgers. "No és fàcil estar vivint aquesta situació quan has de mirar que no hi ha res sospitós dins els equipatges", ha reblat.

El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, diu que AENA ha de prendre partit perquè va ser l'encarregada d'adjudicar el concurs a aquesta empresa. Casas denuncia que l'únic que pretén Segur Ibérica és "no pagar els treballadors" i denuncia que "ja ha fet el negoci". En aquest sentit, el secretari general del sindicat demana més intervenció de l'Estat perquè no es donin concessions a empreses "que no poden complir el que presenten". "No pot ser que els concursos públics siguin cada vegada més barats", ha conclòs Casas.

Segur Ibérica ha entrat voluntàriament en concurs de creditors després que no pogués pagar les nòmines als seus treballadors. L'empresa ha trobat un comprador, ICTS, que, això sí, no es vol fer càrrec del sou que es deu als seus empleats. "És una pràctica habitual que el govern no hauria de permetre", ha lamentat Casas.

Cap resposta de l'empresa

Els treballadors de Segur Ibérica denuncien també que es troben "en terra de ningú", ja que l'empresa ho ha deixat tot en mans d'un administrador concursal i la nova companyia (ICTS) no es vol fer càrrec dels endarreriments. El secretari general de mobilitat i serveis de la UGT a Catalunya, Joan Piqué, assegura que "quan una empresa fa un ERO, envia un missatge inequívoc als seus treballadors". Piqué denuncia que l'empresa "no entoma les seves responsabilitats".

Piqué creu que es tracta d'una situació "dramàtica" la que viuen els treballadors gironins, "i més en les dates actuals". "Ja no és que els Reis no hagin passat per casa, sinó que no es pot pagar la hipoteca", ha lamentat. Piqué ha assegurat que estaran al costat dels treballadors "on faci falta".

No descarten la vaga

La d'aquest diumenge ha estat la primera mobilització dels treballadors de Segur Ibérica a les comarques gironines però des del sindicat ja han deixat clar que "no serà l'última". "Si no hi ha un canvi i es paga el que es deu als treballadors continuarem protestant", ha assegurat Casas.

Preguntat sobre la possibilitat d'anar a la vaga, el secretari general del sindicat a Girona considera que és una possibilitat que "no descarta" i ha recordat que generaria un problema "molt important" de seguretat en una instal·lació clau com és l'Aeroport de Girona. "La feina d'aquestes persones implica concentració i tensió, no poden estar pendents de si cobren o no el salari", ha comentat Casas.