Una missa a la Catedral acomiadarà dijous el bisbe emèrit de Girona Jaume Camprodon

La cerimònia se celebrarà a les onze del matí

Aquest dijous a les onze del matí se celebrarà a la Catedral de Girona una missa exequial per acomiadar el bisbe emèrit de Girona Jaume Camprodon, que ha mort aquest dilluns a la nit als 90 anys.

Nascut a Torelló (Osona) el 18 de desembre del 1926, Jaume Camprodon va ser bisbe de Girona al llarg de 28 anys, entre 1973 i el 2001, quan va presentar la renúncia al Vaticà.

Al llarg del seu episcopat, es va celebrar la primera Pasqua Jove al Santuari de la Mare de Déu del Collell (1977), es va constituir el premi Consell Pastoral Diocesà (1982), es va crear l'Institut de Teologia de Girona (1989) i va rebre la visita del nunci apostòlic a la ciutat (1993), entre d'altres.

Ampliació:

Sota el seu episcopat, també es va restaurar la façana de la catedral de Girona conjuntament amb les administracions públiques (2000) i abans d'abandonar la diòcesi com a màxim responsable es va celebrar el Col·loqui Europeu de Parròquies a Girona (2001). A finals del mateix any, va ser nomenat bisbe emèrit de Girona.

Camprodon acabava de fer els 90 anys fa poc més d'una setmana i el seu estat de salut era delicat. Dimecres passat, el bisbe emèrit va patir un ictus, del qual no s'ha pogut recuperar.

Donació del cos a la ciència

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha agraït a les Germanetes dels Pobres de Girona "l'acolliment i la cura que han tingut del bisbe Jaume en els darrers anys" així com "també la presència continuada dels seus familiars i de l'equip mèdic" que ha atès Camprodon fins al darrer moment.

En un comunicat que porta la signatura del bisbe, però que Pardo fa extensiu al bisbe emèrit Carles Soler i al Consell Episcopal, també s'expressen quines van ser les últimes voluntats de Jaume Camprodon: que el seu cos sigui donat a la ciència. L'escrit recull que Camprodon ho tenia decidit "des de fa temps" perquè "era conscient que des del primer infart que va tenir, ara fa anys, la medicina havia fet molt per ell".

"Com a agraïment, volia fer donació del seu cos per poder ajudar a la investigació de totes les malalties", recull l'escrit. Per això, després del decés del bisbe emèrit, i en compliment de les darreres voluntats, el Bisbat de Girona ja ha fet les gestions oportunes per a la donació del seu cos.

Francesc Pardo indica, que durant la missa exequial que se celebrarà dijous, "pregarem per ell i donarem gràcies a Déu per la seva vida i el seu ministeri de prevere i de bisbe". Finalment, el bisbe de Girona fa una crida als fidels i als preveres de la diòcesi perquè el tinguin present en les seves oracions.

"Encomano a tots els preveres que ofereixin per ell l'Eucaristia i el tinguin molt present en la pregària dels fidels, quan ho cregui més adient", recull el text del bisbe. I conclou, dirigint-se als cristians: "També demano a tots els fidels que preguin pel qui fou el pastor fidel i entregat d'aquesta Diòcesi de Girona durant 28 anys, tot agraint el seu ministeri".