PDeCAT i PSC formalitzen la moció de censura a Llançà

Pere Vila serà el primer que rebrà la vara i se la repartirà amb Guisset

El PDeCAT i el PSC han formalitzat aquest dimarts la moció de censura contra l'alcalde de Llançà (Alt Empordà), el republicà Guillem Cusí. El pacte al qual han arribat les dues formacions estableix que els seus caps de llista, Pere Vila i Francesc Guisset, es repartiran l'alcaldia el què queda de mandat.

Cadascun s'estarà quinze mesos al càrrec, començant per Vila, i es crearà una nova figura a l'Ajuntament, la del coordinador institucional, que vetllarà perquè es compleixin els punts de l'acord.

Les dues forces han volgut subratllar que han sabut aparcar les divergències històriques per bastir un pacte "necessari" que obligava a prendre "mesures excepcionals" en un moment en què el municipi havia entrat en un atzucac. PDeCAT i PSC ja han esbossat un primer cartipàs, on els socialistes mantenen les àrees que portaven fins ara. Pere Vila, que tornarà a l'alcaldia el proper 11 de gener, ha aprofitat per anunciar que no es tornarà a presentar a les municipals del 2019.

Ampliació:

Els cinc regidors del PDeCAT i els dos del PSC han entrat a registre la moció de censura a dos quarts de deu del matí. Les dues forces han assegurat que el pacte s'ha precipitat després de les "circumstàncies excepcionals" que han portat el municipi a tenir "un govern dèbil i sense futur", després que el republicà Guillem Cusí expulsés els dos socialistes del govern i perdés la qüestió de confiança vinculada a l'aprovació dels pressupostos.

Pere Vila ha subratllat que l'acord, que començarà a caminar el proper 11 de gener (dia en què hi ha previst el ple de la moció) deixa enrere partidismes i egos polítics, i crea "una nova coalició entre dos partits històricament rivals". De fet, més enllà de la primera legislatura de la democràcia, l'antagonisme entre el PDeCAT (abans, CiU) i el PSC era evident.

Els dos caps de llista han assegurat, però, que ara obren una nova etapa basada en "la confiança mútua" i que han decidit anar a la una "i posar el comptador a zero" per al bé de Llançà. "Em sento orgullós de l'acord, perquè tant el PDeCAT com el PSC hem entès que aquests eren moments excepcionals i que calia emprendre mesures", ha subratllat Pere Vila.

Compartir l'alcaldia

El pacte entre les dues forces recull que els seus caps de llista es partiran l'alcaldia el què queda de mandat, fins a les municipals del 2019. Pere Vila, que compaginarà el càrrec amb el de president de la Diputació de Girona, serà el primer a ostentar la vara d'alcalde durant quinze mesos (fins al 29 de març del 2018). Després, cedirà l'alcaldia a Guisset, que serà alcalde de Llançà fins als propers comicis.

L'acord recull, però, que també es crearà una nova figura al si del consistori: la del coordinador institucional. L'ostentaran primer Guisset i després Vila, alternant-se quan l'altre sigui alcalde. El coordinador serà, com ha explicat el cap de llista del PSC, "el contrapès a la figura de l'alcalde, que l'assessorarà i s'encarregarà de vetllar pel compliment del pacte de govern".

Més enllà d'això, tant el PDeCAT com el PSC també han esbossat el futur cartipàs de l'Ajuntament. S'haurà de ratificar un cop la moció de censura tiri endavant, però les grans línies ja s'han concretat sobre paper.

Els socialistes Francesc Guisset i Sílvia Barris mantindran les responsabilitats que tenien fins ara (Hisenda i Urbanisme el primer; Atenció Ciutadana, Benestar i Família, Salut, Dona i Paisatge Urbà la segona). Pere Vila, en aquest primer tram, a més d'alcaldia portarà també Interior, Govern Local i Negociació Col·lectiva.

La resta d'àrees, que ostentaran els altres quatre regidors del PDeCAT, queden de la següent manera: Joan Carles Mora portarà Turisme, Comerç, Promoció Econòmica, Obres i Activitats i Serveis i Infraestructures; Juanjo Serrán, Joventut, Noves Tecnologies, Publicacions i Esports; Sònia Sarola, Cultura i Voluntariat, i Sònia López, Ensenyament i Medi Ambient.

Vila no es tornarà a presentar

Pere Vila ha aprofitat per anunciar que, un cop cedeixi la vara a Guisset, tancarà la seva etapa com a alcalde de Llançà. En total, haurà estat tretze anys i mig al càrrec. "No em presentaré altre cop com a cap de llista, perquè considero que cal deixar pas a saba nova i nous lideratges", ha concretat. Vila ha explicat que ja feia temps que rumiava la decisió, i ha considerat que ara era el moment d'anunciar-la.

El cap de llista del PDeCAT, que ja ha avançat que voldrà dedicar-se al nou partit, va fer-ho saber a la militància de Llançà el dijous passat. En aquella reunió, va ser on es va avalar el pacte de govern amb els socialistes. Un acord que va rebre el suport unànime dels 89 assistents a la trobada.

"Situació insostenible"

Francesc Guisset ha fet memòria de les últimes setmanes i ha assegurat que la responsabilitat política els ha portat a tancar el pacte amb el PDeCAT per donar "un govern fort" a Llançà. Guisset ha explicat que l'alcalde, aquests darrers mesos, ha incomplert "sistemàticament" el pacte que havien rubricat amb ERC, que la situació s'havia tornat "insostenible" i que els dos regidors socialistes s'havien sentit del tot "arraconats" dins l'equip de govern.

"Havíem arribat a un punt humiliant", ha afirmat el cap de llista del PSC. Ara, assegura que el pacte amb el PDeCAT demostra la seva "voluntat de treballar pel poble".

L'acord entre les dues forces també posa sobre paper quines seran aquelles actuacions prioritàries i inversions a emprendre en el què queda de mandat. Entre aquestes, hi ha impulsar la residència per la gent gran, una sala de vetlles al municipi, millorar la vialitat amb dues noves rotondes, desenvolupar un polígon industrial i crear una zona lúdica i d'oci nocturn a Llançà, una de les "grans carències" que té el poble.

Un cop la moció de censura tiri endavant, i el PDeCAT i el PSC formin govern a Llançà, tant Vila com Guisset han dit que la prioritat, més enllà d'aprovar el cartipàs, serà tirar endavant "al més aviat possible" els pressupostos per al 2017. Precisament, la gota que va fer vessar el got i que costarà el càrrec al republicà Guillem Cusí.

Per últim, Pere Vila ha explicat que quan accedeixin al govern, la seva voluntat no serà la "d'esborrar ningú" ni "posar la trabanqueta" a l'oposició. "Volem tenir-hi una relació noble, amb mà estesa si cal per teixir amb ells els pactes importants per al poble", ha conclòs.