Totes les notícies més destacades del 2016

El relleu de Puigdemont, els accidents mortals i els hotels pirata de Lloret marquen l'any a Girona

El relleu convuls a l'alcaldia de Girona després que Carles Puigdemont es converteixi en el 130è president de la Generalitat marca aquest 2016 a les comarques gironines.

Les imprudències viàries seguen vides a la carretera: un conductor begut i sense carnet mata una noia a Fornells, set persones moren a Pont de Molins i una família s'estimba amb el cotxe a Susqueda. A l'estiu, Lloret de Mar torna a ser focus informatiu pels hotels que punxaven la llum i que trasbalsen les vacances de centenars de turistes.

En el terreny econòmic, la tèxtil Nylstar passa mesos sense produir i la plantilla es veu amenaçada per un ERO d'extinció. Aquest 2016 també marca la fi de TP Ferro, que desapareix després de fer fallida i portar mesos immersa en concurs de creditors. La cuina torna a estar d'enhorabona i el territori acull la gala de la constel·lació Michelin. Els Mossos resolen el crim de l'empresari Jordi Comas i detenen els autors de l'assassinat.

D'alcalde de Girona a president de la Generalitat

El dissabte 9 de gener el president en funcions, Artur Mas, anuncia un acord in extremis amb la CUP per situar al capdavant de la Generalitat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Els esdeveniments es precipiten amb rapidesa: l'endemà el Parlament l'investeix i el dilluns renuncia a l'alcaldia. El seu relleu és convuls ja que, contra tot pronòstic, el partit opta per situar d'alcalde Albert Ballesta, número 19 a la llista. El 22 de gener, Ballesta es fa amb l'alcaldia però oblida jurar o prometre el càrrec i el ple s'ha de repetir. A més, intenta pactar amb C's i PPC el seu sou, però no se'n surt i decideix plegar. El 14 de març, 53 dies després de convertir-se en alcalde, el ple oficialitza la seva renúncia. La número 3, Marta Madrenas, es converteix en la nova alcaldessa i la sociovergència s'instaura a l'ajuntament per garantir l'estabilitat.

Any negre a les carreteres

El 2016 es converteix en un any dramàtic a les carreteres gironines. El 6 de desembre un cotxe s'estimba per un barranc a Susqueda (Selva). Moren una nena d'1 any, la seva mare embarassada de 6 mesos i l'àvia. Dins el vehicle de cinc places viatjaven set persones, quatre d'elles menors d'edat sense sistema de retenció infantil. Un altre accident múltiple es cobra set vides a Pont de Molins (Alt Empordà). Un vehicle que anava amb excés de velocitat envesteix un altre cotxe a l'N-II. Sis de les víctimes anaven sense cinturó de seguretat. Altres accidents que han commocionat la demarcació han estat el que va acabar amb la vida d'una noia de 25 anys a Fornells de la Selva (Gironès) després que un conductor que anava begut i sense carnet envaís el carril contrari a la C-65 i la mort d'una nena de 4 anys envestida quan caminava pel voral de la GI-532 a Bonmatí (Selva) per un conductor que anava drogat i borratxo.

Escàndol a Lloret

Al setembre, un incendi en un hotel de Lloret de Mar (Selva) destapa l'entramat fraudulent de l'empresari José Luis Velasco. Tenia la llum punxada a quatre establiments, feia mesos que no pagava les factures, acumulava deutes amb l'ajuntament per valor de 450.000 euros i en un dels hotels tenia una instal·lació il·legal de gas. El tancament sobtat dels hotels deixa centenars de turistes al carrer i l'operador turístic ha de reubicar-los en 24 hores, una situació que suposa una nova sotragada per a la imatge turística del municipi. Els dos últims hotels tanquen per ordre de l'ajuntament, que anuncia sancions milionàries contra. Uns 130 treballadors es queden sense feina.

L'assassinat de Jordi Comas, resolt

Tres anys i mig d'investigació donen el seus fruits a finals de maig. Els Mossos d'Esquadra llancen un operatiu que se salda amb la detenció de nou sospitosos de l'assassinat del president de la patronal gironina FOEG, Jordi Comas, durant un assalt a casa seva a Platja d'Aro (Baix Empordà) el 18 de novembre del 2012. A més, el jutjat dicta ordres de detenció i entrega contra altres suposats implicats que estaven fugats. Alguns han anat caient al llarg de l'any. En total, el jutjat envia a presó quatre sospitosos. A tots els hi imputen delictes d'assassinat, robatori amb violència i pertinença a grup criminal. Els investigadors sostenen que dues bandes van actuar amb un repartiment perfecte de funcions: uns van facilitar l'entrada i els altres van perpetrar el robatori durant el qual l'empresari va morir asfixiat.

La Nysltar de Blanes, pendent d'un fil

La tèxtil Nylstar de Blanes passa mesos a la corda fluixa. L'històric fabricant de fil de niló, que arrossega més de 20 MEUR de pèrdues, atura l'activitat a principis d'any i arriba a presentar un ERO per acomiadar fins a 185 treballadors, el 80% de la plantilla. La negociació de l'expedient permet que el propietari de la fàbrica, el Grup Praedium, s'avingui a reconvertir-lo en un de temporal i es comprometi a entrar en concurs de creditors si abans del 31 d'octubre no torna a engegar màquines. L'empresa esgota termini, però reprèn la producció. Ara compta amb una vuitantena de treballadors i ha presentat un nou ERO temporal per evitar fer fora la resta de la plantilla. A la demarcació, Nylstar no és l'única fàbrica que engega màquines després d'aturar-les durant temps. La nova Paperera de Sarrià de Ter –l'antiga Torraspapel- torna a produir després que el grup valencià Hinojosa la comprés i hi invertís 30 MEUR per modernitzar-la.

TP Ferro desapareix

TP Ferro, la concessionària del túnel del Pertús, desapareix engolida per un deute de més de 550 MEUR. L'empresa, part de la qual propietat de Florentino Pérez, no pot remuntar números i el jutjat la declara oficialment en liquidació. El tram transfronterer del TAV no compleix previsions, i el trànsit de trens no és, ni de bon tros, el que s'esperava quan es va signar la concessió. Els estats espanyol i francès assumeixen la gestió d'aquest tram de 44 quilòmetres a cavall de Llers i Perpinyà. El pas de trens d'alta velocitat està garantit, però la incògnita ara és saber si hi haurà –o no- compensacions per a TP Ferro. Tant Espanya com França s'hi neguen i l'afer va camí de dirimir-se al tribunal de Brussel·les. L'Estat ja va haver d'indemnitzar amb 1.350 MEUR Florentino Pérez pel tancament de la planta de gas Castor.

Girona, seu de la Gala Michelin

Els organitzadors de la Gala Michelin escullen Girona com a seu per acollir el lliurament de les estrelles que reconeixen els millors restaurants de l'Estat i Portugal. Els germans Roca i el Patronat de Turisme són clau per organitzar una gala que es disputaven set ciutats més. La festa gastronòmica es fa el 23 de novembre al Mas Marroch, on la cuina catalana s'endú fins a 67 estrelles, set més que l'any anterior. Ca l'Arpa de Banyoles torna a entrar al club dels restaurants amb estrella, després d'haver perdut la distinció l'any anterior. Aquest 2016 El Celler de Can Roca es manté a l'Olimp de la cuina, però perd el número 1 i passa a ser el 2 del rànquing mundial dels millors segons la revista 'Restaurant'. La gala es fa el 13 de juny a Nova York, on els germans Roca anuncien la creació d'una fundació.

Ingressats per botulisme

Dos bombers del parc de Palafrugell (Baix Empordà) ingressen a la UCI de l'hospital Trueta de Girona intoxicats per botulisme. L'Agència de Salut Pública de Catalunya obre una investigació per determinar l'origen del brot. Les anàlisis detecten toxina botulínica en un pot de 400 grams de mongetes blanques cuites de marca blanca Bonpreu i envasada per l'empresa riojana Hermanos Cuevas S.A. Els bombers van ingerir les mongetes en una esqueixada que es van preparar al parc el 27 de juny, en un dinar que van compartir amb set bombers més. A mitjans d'agost surt de l'hospital el primer dels bombers. El segon rep l'alta a l'octubre, després d'estar 113 dies ingressat. El botulisme és una malaltia greu, de comunicació obligatòria i urgent, que pot arribar a ser mortal.

Vetllar el fill mort

El dia de la cavalcada de Reis, els Mossos d'Esquadra descobreixen el cadàver d'un nen de 8 anys en un pis de Girona. L'infant va morir per una afecció respiratòria i la família (els seus pares i dos germans) va estar setmanes vetllant el cos. La policia deté el matrimoni, que queda en llibertat després de passar a disposició judicial. El nen patia asma crònic, una malaltia que li havien diagnosticat de petit quan la família viva als Estats Units. Un cop a Girona, l'infant no va rebre assistència mèdica. L'autòpsia conclou que entre finals de novembre i principis de desembre del 2015 l'estat de salut del nen va empitjorar progressivament i necessitava atenció mèdica urgent. Els pares es van limitar a automedicar-lo. El fiscal demana jutjar-los per un delicte d'homicidi per imprudència greu.

Pendents del futur

Des del gener del 2015 el Parc Científic i Tecnològic de la UdG està en concurs de creditors per un deute global de 42,3 MEUR, dels quals 27,6 MEUR es deuen a l'Estat. El jutjat mercantil de Girona fixa per al 29 de setembre la junta de creditors que ha de determinar si el complex se salva o va a liquidació. La universitat aconsegueix posposar la vista en dues ocasions per continuar negociant amb l'Estat. La nova data fixada pel jutjat és el 26 de gener del 2017, quan se sabrà si l'Estat i el jutjat donen per bo l'acord entre les administracions per fer aportacions milionàries per salvar el parc. El complex va suposar una inversió de 60 MEUR, hi ha un centenar d'empreses i uns 1.300 treballadors.

Canvis sonats a les alcaldies

Aquest 2016 es viuen canvis sonats a l'alcaldia de dos municipis gironins. A Castelló d'Empúries (Alt Empordà), CiU cedeix l'alcaldia a ERC per evitar una moció de censura. Els convergents governaven amb Plataforma Cívica, UDEM i el PP però l'alcaldessa, Assumpció Brossa, fa fora els dos regidors populars i s'obre una crisi de govern. Això ho aprofita el republicà Salvi Güell, que amenaça amb la moció. Finalment, però, ERC i CiU pacten un govern conjunt i Güell es converteix en alcalde el 28 d'abril. A Torroella, ERC trenca el pacte amb CiU arran de l'autorització dels correbous per part de l'alcalde Jordi Cordón. Els regidors republicans s'alien amb UPM, L'EST i la CUP per presentar una moció de censura i fer fora l'alcalde. El 20 de juliol Josep Maria Rufí és investit alcalde del municipi. Una moció de censura també plana sobre l'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, que ha perdut una qüestió de confiança i ha fet fora els regidors socialistes. CiU té un mes per presentar una moció de censura i l'exalcalde Pere Vila ja avisa que ho intentarà.

Torramadé, absolt

L'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé (CiU), acaba absolt. S'enfrontava a 2 anys de presó acusat d'abusar sexualment de l'assessora d'UDC Minerva Amador durant un sopar en un restaurant de Girona el novembre del 2012. El cas arriba judici tres anys i mig després del polèmic àpat que va costar el càrrec a Torramadé. La sentència del Jutjat penal 5 de Girona conclou que durant el judici, que es va fer el 14 i el 15 d'abril, no van quedar provats els suposats tocaments. L'acusació particular no va recórrer la sentència. Torramadé, per la seva banda, va retirar l'acusació per coaccions contra Minerva Amador, que evita així anar a judici per, suposadament, haver-li exigit 50.000 euros a l'expresident a canvi de no denunciar-lo.

Garrafes i camions cisterna

L'excés d'herbicides contamina l'aigua de la Bisbal d'Empordà i de Forallac. Durant tres setmanes d'agost, els veïns no poden obrir l'aixeta ni per beure ni per cuinar. Les lleixes dels supermercats es buiden de garrafes i l'Ajuntament es veu obligat a repartir diàriament aigua en camions cisterna. La problemàtica s'afegeix a una comarca que ja va patir contaminació per nitrats. Per posar fi a l'excés d'herbicides, s'han de fer venir dos filtres de carbó actiu expressament des de Bèlgica i situar-los als dipòsits d'abastament. L'Ajuntament de la Bisbal reclama solucions, com ara excavar nous pous, per posar fi a una problemàtica –la manca de qualitat de l'aigua de boca- que, assegura, s'està convertint en endèmica.