Figueres fa una proposta nova i convoca els sindicats a negociar per aturar la vaga d'escombraries

El consistori garanteix mantenir les condicions laborals dels treballadors sense acomiadaments

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) assegura que està fent els "màxims esforços" per intentar apropar postures amb els sindicats CO.BAS i CCOO, que han convocat la vaga indefinida d'escombriaires després del fracàs de la quarta mediació per intentar arribar a un acord que garanteixi el manteniment dels llocs de treball i les condicions laborals dels empleats que, fins ara, treballaven per l'empresa mixta Ecoserveis.

Segons informa el consistori en un comunicat, l'ajuntament ha convocat els representants dels treballadors a una nova negociació aquest divendres a la tarda. Sobre la taula, una nova proposta que inclou el compromís detallat de no acomiadar treballadors subrogats després de la desaparició d'Ecoserveis i garanteix que es mantindran condicions individuals més beneficioses dels treballadors que s'incorporin a Fisersa "sense posar en perill les condicions de la plantilla" de l'empresa plurimunicipal.

L'ajuntament recorda que les negociacions fa un any que duren i que s'han fet fins a quatre mediacions al Departament de Treball, que han acabat fracassant. El consistori sosté que el preacord que presentarà divendres inclou condicions "beneficioses" per intentar posar fi a la vaga. Tot i això, també remarquen que consideren que es tracta d'una aturada "injusta i que està causant greus perjudicis per a la ciutat, i més a les portes de les festes nadalenques".

El focus del conflicte que enfronta sindicats i ajuntament parteix de la fi de la concessió a l'empresa Ecoserveis. Aquesta empresa de capital mixt, que gestiona els tres serveis, es dissoldrà. Enllumenat i jardineria passaran a dependre de la municipal Fisersa, mentre que la recollida de deixalles sortirà a concurs i s'atorgarà a un privat.

Deu respostes a deu preguntes

L'Ajuntament de Figueres ha elaborat un decàleg amb les deu preguntes i respostes que es pot fer la ciutadania sobre la vaga, per tal de distribuir-lo als comerços i al conjunt de població. També han organitzat reunions amb associacions de veïns i treballadors municipals per informar-los de primera mà.

Entre altres, al decàleg asseguren que el conflicte gira entorn exclusivament a les condicions d'incorporació dels treballadors de jardins i enllumenat a Fisersa, que els treballadors d'Ecoserveis cobren uns 10.000 euros anuals més que els de la plurimunicipal i ressalten que l'ajuntament "mantindrà el sou i la resta de condicions laborals de cada treballador fins que es jubili".

També neguen que hi hagin acomiadaments i acusen els sindicats de voler "blindar automàticament i sense noves eleccions sindicals" la seva condició de representant dels treballadors dins de Fisersa, sense tenir en compte la voluntat de la plantilla actual de l'empresa.

En relació a les condicions laborals del personal de la recollida d'escombraries, neteja viària i deixalleria que s'hauran d'incorporar a la nova empresa adjudicatària del servei, l'ajuntament assegura que els sindicats "s'han negat a negociar" cap aspecte que afecti aquest col·lectiu fins que el consistori no "cedeixi" en les reivindicacions per als cossos de jardineria i d'enllumenat públic.