Els escombriaires en vaga de Figueres cobren un 12% més que la mitjana segons un estudi

L'Ajuntament apunta que els treballadors que no secunden l'aturada reben pressions dels sindicats

L'Ajuntament de Figueres ha passat de la negociació a l'acció. Coincidint amb el primer dia de la vaga indefinida que afecta els serveis de recollida d'escombraries, enllumenat i jardineria, el consistori ha fet públic un estudi propi amb l'objectiu de desmuntar les tesis dels sindicats.

Segons informa l'Ajuntament, el document, fet a partir de la consulta de diferents convenis col·lectius del sector, "posa de manifesta diferències substancials de sou entre els treballadors d'Ecoserveis i els d'altres municipis similars de Catalunya". L'estudi, en concret, recull que els escombriaires de la capital de l'Alt Empordà perceben, de mitjana, un 12% de sou respecte a la resta. Un percentatge que, en el cas dels jardiners, s'eleva fins al 17%.

El document, però, no es queda aquí, sinó que va encara més al detall. "A més, un auxiliar jardiner rep el mateix sou anual que un peó escombriaire: 24.000 euros bruts anuals més l'antiguitat", precisa l'Ajuntament. En el cas dels conductors de camí, aquests ingressen 32.500 euros anuals bruts si treballen de nit, i 28.600 si ho fan de dia (sense tenir en compte l'antiguitat. "28.600 euros és el mateix que cobra un oficial de jardineria per treballar 35 hores a la setmana i un lampista oficial de primera, sense tenir en compte els plusos per retén i sortida presencial en cas d'avaria", hi afegeix el consistori.


Quinze pagues i mitja anuals

L'estudi també indica, sempre segons l'Ajuntament, que els treballadors de la recollida d'escombraries tenen quinze pagues i mitja anuals, amb 34 dies naturals de vacances. A més, gaudeixen de sis dies d'assumptes propis (i en el cas dels treballadors de l'enllumenat, si no els fan servir l'empresa els hi ha de retribuir).

D'altra banda, segons revela el document, durant les baixes per accident o malaltia, tots els treballadors d'Ecoserveis perceben el 100% del salari "ja que l'empresa està obligada a pagar la diferència" amb allò que els abona la Seguretat Social. A més, el document també recull que els representants sindicats d'Ecoserveis (en concret, nou treballadors) disposen de 40 hores sindicals al mes sense que hagin de justificar-ne la dedicació.

Per últim, pel què fa a les hores extra, els escombriaires cobren el 200% de l'import que consta al conveni. I això, perquè sempre s'ha fet així "malgrat que l'empresa ha intentat negociar aquest import". Per exemple, en el cas d'un peó escombriaire això són 20 euros l'hora, que s'eleven a 26 si es tracta d'un conductor de camió.


"Molt perjudicial"

L'Ajuntament assegura que ha decidit fer públic l'informe per ser "transparent" i posar tota la informació sobre la taula al voltant del conflicte obert amb els sindicats COBAS i CCOO. Les divergències que han portat a l'aturada indefinida parteixen de la fi de la concessió a Ecoserveis.

Aquesta empresa de capital mixt, que gestiona els tres serveis, es dissoldrà. Enllumenat i jardineria passaran a dependre de la municipal Fisersa, mentre que la recollida de deixalles sortirà a concessió (i s'atorgarà a un privat).

L'Ajuntament de Figueres reitera que, després d'haver fracassat totes les mediacions, que COBAS i CCOO hagin decidit tirar endavant la vaga "en plenes festes de Nadal pot ser molt perjudicial" per a la ciutat. El consistori reitera que "no entén que els sindicats no acceptin una proposta que ofereix garanties absolutes als treballadors en les seves condicions laborals i salarials fins a la seva jubilació".

Serveis mínims i pressions

L'Ajuntament ha comprovat que, durant aquestes quasi 24 hores que ja dura la vaga s'estan complint els serveis mínims. Això sí, el consistori critica que els piquets i controls sindicals "no estan respectant els drets dels treballadors que no volen secundar la vaga".


L'Ajuntament demana que es deixi treballar a aquells empleats que vulguin fer-ho i subratlla que continuarà vetllant perquè es compleixin els serveis mínims. A més, i per estendre-ho a la ciutadania, ha enviat una circular informativa a les associacions de la ciutat i ha penjat cartells informatius informant de quines són les franges de recollida que Treball ha dictat amb motiu de la vaga indefinida.

El consistori demana, per últim, la col·laboració dels figuerencs per intentar minimitzar els efectes de la protesta. I reitera la seva voluntat de "seguir negociant, malgrat la vaga, per poder acostar posicions i arribar a una solució al més aviat possible".