Fira de Girona invertirà 1,5 MEUR per modernitzar l'equipament i obrir una entrada a la Devesa

El patronat aprova el nou codi ètic que posa condicions a la presència de l'Exèrcit en certàmens com l'ExpoJove

Fira de Girona invertirà 1,5 milions d'euros (MEUR) per posar al dia l'equipament i obrir una nova entrada que doni al parc de la Devesa, que es convertirà en la principal.

La inversió permetrà, entre d'altres, rehabilitar els interiors (redistribuint espais que ara es troben en desús), instal·lar sistemes de telecomunicacions, adaptar-se a les normatives actuals en matèria de seguretat o remodelar la zona que acull la llotja de contractació.

Les obres, que començaran en els propers mesos i es preveuen acabar al 2018, suposaran "rentar la cara" i "donar la volta" a la Fira, "fent que deixi de donar l'esquena a la Devesa", ha explicat l'alcaldessa Marta Madrenas.

D'altra banda, el patronat també ha aprovat el nou codi ètic de la Fira, que posa condicions a la presència de l'Exèrcit en certàmens com l'ExpoJove. No es vetarà que les forces armades hi tinguin estand; això sí, sempre i quan allò que hi difonguin promogui els valors de la cultura de la pau (com ara missions humanitàries).

Ampliació:

L'edifici que acull la Fira de Girona data del 1984 i al llarg d'aquests 32 anys pràcticament no s'hi ha fet cap rehabilitació. Ara, però, la cosa canviarà. El patronat ha aprovat aquest dimecres una inversió d'1,5 MEUR que permetrà posar al dia l'equipament i fer que deixi "de donar l'esquena a la ciutat", com ha subratllat l'alcaldessa Marta Madrenas.

Madrenas, que també és la presidenta del patronat, ha admès que la rehabilitació és necessària perquè, en molts aspectes, la Fira ha quedat obsoleta. Per això, i aprofitant que ara s'han acabat de pagar uns crèdits i es compta amb tresoreria suficient –les obres no suposaran incrementar aportacions- la reforma tirarà endavant ja en els propers mesos.

Les obres s'allargaran fins al 2018, no interferiran en el dia a dia de la Fira, i se subdivideixen en quatre grans eixos. La primera actuació, a la qual s'hi destinaran 280.600 euros, serà la més visible des de l'exterior. I és que s'obrirà una nova entrada principal a l'equipament, que donarà directament al parc de la Devesa.

"Serà una façana vidriada, que suposarà acabar amb la sensació que la Fira gira l'esquena a la ciutat", ha subratllat Madrenas. En relació amb el parc, l'alcaldessa també ha precisat que el futur pla d'usos limitarà la superfície que els certàmens podran ocupar a la Devesa (només es permetrà situar carpes i estands al Camp de Mart).

I ja en un futur, tot i que Madrenas també ha precisat que serà a llarg termini, l'Ajuntament té clar que l'equipament s'haurà de traslladar a un nou emplaçament. "Abans, però, hauran de passar anys, perquè ningú entendria que ara féssim aquest esforç inversor si volguéssim moure Fira de Girona a curt termini", ha puntualitzat l'alcaldessa.

Interiors, Internet, llotja i bar-restaurant

El segon eix en què se subdivideix la inversió inclou una partida de 75.000 euros per adaptar l'equipament a les normatives actuals de seguretat. Dins aquest paquet s'hi inclouen obres com obrir noves sortides d'emergència o bé instal·lar un sistema que, en cas d'incendi, obri electrònicament les cúpules de vidre de l'edifici.

El tercer eix, i aquell al qual s'hi destina més quantitat, fa referència a la remodelació de tot l'espai interior. En concret, aquí la partida puja a 1,1 MEUR i se subdivideix en dos paquets d'actuacions. El primer, on s'hi destinarà mig milió d'euros, inclou la rehabilitació i redistribució de diversos espais per adaptar-los a les necessitats dels expositors (recepció, banys, instal·lació d'accessos per a persones amb mobilitat reduïda...).

El segon paquet, que comprèn els 600.000 euros restants, engloba la reforma integral de l'espai que acull la llotja de contractació i la sortida a concurs de la concessió del bar- restaurant de la fira. Un servei que l'Ajuntament i el patronat volen que estigui obert tot l'any (no només quan hi ha certàmens) i que, segurament, també englobarà el càtering de l'Auditori-Palau de Congressos.

Per últim, el darrer gran eix del paquet d'inversions inclou una partida de 80.000 euros que es destinarà a tasques de reparació i manteniment, i a la instal·lació de sistemes de telecomunicacions (per exemple, connexions a Internet i xarxa Wi-fi).

Nou codi ètic

A més de donar llum verda a la inversió d'1,5 MEUR, el patronat de Fira de Girona també ha aprovat el nou codi ètic que hauran de complir tots aquells expositors que hi vulguin tenir estand. "És un document pioner amb el qual volem donar exemple, i que nosaltres sentíem que era una obligació tirar-lo endavant", ha subratllat Madrenas.

El nou codi ètic fomenta la igualtat i la cultura de la pau. Rebutja, doncs, qualsevol mena de discriminació (per naixement, raça, sexe, religió o ideologia) i també subratlla que es prohibirà qualsevol presència d'elements bèl·lics o que facin apologia de la violència a fires i certàmens. El codi, a més, incorpora també la creació d'un portal de transparència a la Fira de Girona.

L'aprovació del nou codi ètic per part del patronal deriva directament de la presència de l'Exèrcit en les darreres edicions de l'ExpoJove. Marta Madrenas ja ha avançat que el document no veta la presència de les forces armades al certamen. Però això sí, li posa condicions.

"El codi no està fet perquè l'Exèrcit o la policia no puguin venir a l'ExpoJove; ho poden fer sempre i quan no mostrin cap element bèl·lic o que pugui afectar la cultura de la pau", ha dit l'alcaldessa. "Per exemple, si fan difusió de les seves missions humanitàries l'Exèrcit pot venir; per tant, no l'excloem", ha afegit.