Els encausats per les càrregues a la UdG volen saber si es portarà a judici els dos mossos investigats

Cinc anys després, insisteixen en la petició que s'arxivi el procés perquè es va deure a una "judicialització política"

Els dotze encausats per les càrregues policials del 2011 a la Universitat de Girona (UdG) reclamen a la fiscalia que, com ja ha fet amb ells, també concreti si vol dir a judici els dos mossos investigats pels delictes de lesions i contra la integritat moral.

Tant en el cas dels estudiants i el personal del PAS, com en el dels dos agents de paisà, la causa que se segueix és comuna. La fiscalia ha demanat obrir procés oral contra els primers, però al seu escrit no diu res dels mossos.

Per això, els encausats ho troben incongruent. "S'ha de pronunciar per les dues bandes", critica Miquel Toll, un dels estudiants. Coincidint amb què aquest divendres es compleixen cinc anys de les càrregues, i recordant que el mateix rector Sergi Bonet n'ha demanat l'arxiu, els encausats reclamen al jutge el sobreseïment del cas. "El procés es deu a una judicialització política", afirma Toll.

Ampliació:

Avui fa cinc anys de les càrregues policials a la UdG. Aquell dia, la universitat celebrava el 20è aniversari, amb un acte a l'Aula Magna encapçalat per l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Els estudiants van protestar contra les retallades i l'aleshores rectora, Anna Maria Geli, va autoritzar que els mossos actuessin. Els antiavalots van fer càrregues a la facultat i al claustre de Lletres, hi va haver diversos ferits i tres detinguts.

Les càrregues van arribar als jutjats en dues causes separades. A la primera, hi ha catorze encausats. Deu són estudiants i dos més personal d'administració i serveis (PAS), a qui s'acusa d'atemptat contra agents de l'autoritat. Els altres són dos mossos de paisà, a qui es va imputar un delicte contra la integritat moral i un altre de lesions, per haver-se excedit en l'ús de la força en el moment de fer les detencions.

Aquesta causa, cinc anys després dels fets, encara continua instruint-se. El fiscal ha demanat dur a judici els estudiants i el personal del PAS, i s'està pendent que el jutge resolgui. Però al seu escrit, el ministeri públic no hi diu res sobre si també vol obrir procés oral o no contra els dos policies.

Per això, i tement-se que ells sí que acabaran a la banqueta, els dotze encausats reclamen a la fiscalia que també clarifiqui la seva postura amb els agents. I més, tenint en compte, com ha confirmat la defensa, que la causa és comuna. "Ens sobta que no s'hagi pronunciat sobre ells, perquè considerem que van maltractar, amenaçar i coaccionar els detinguts, i a un d'ells li van fer un trau al darrere el genoll", explica Miquel Toll, un dels estudiants encausats.

Insistir amb l'arxiu

Sigui com sigui, però, els dotze encausats refermen la seva petició perquè aquest cas acabi arxivant-se. No només perquè tot plegat es va deure a una "judicialització política", sinó també perquè ja han passat cinc anys dels fets. "Avui ja celebrem els 25 anys de la UdG i per a la universitat aquesta també és una posició incòmoda; la situació que es va viure va ser gravíssima, perquè feia temps que no es veien els mossos carregant dins la universitat", indica Toll.

A més, els encausats també recorden que l'actual rector, Sergi Bonet, també ha demanat el sobreseïment de la causa. "L'anterior equip de govern va tancar files, perquè de fet la rectora va autoritzar la càrrega, però l'actual rector vol l'absolució, l'arxiu del procés i que tot això s'acabi", subratlla Miquel Toll.

Apart d'aquesta causa, encara oberta, les càrregues policials també van derivar en una altra, que ja està tancada. En aquest cas, es va jutjar el comandament dels Mossos d'Esquadra que va autoritzar la càrrega. El jutjat el va absoldre, i l'Audiència va confirmar després la sentència, en considerar que no se'l podia fer responsable dels possibles excessos que cometessin alguns agents sota les seves ordres en aquella intervenció.

Coincidint amb què avui se celebren cinc anys de les càrregues policials, el Grup Antirepressiu Girona ha organitzat una xerrada a la facultat de Lletres. Allà, s'ha donat a conèixer en quin punt es troba la causa oberta contra els deu estudiants i els dos membres del PAS. També s'ha comptat amb el testimoni d'un altre encausat arran de la protesta estudiantil a la UAB dins la campanya del 27 i més.