L'alcalde de Llançà perd la qüestió de confiança i CiU buscarà formar govern alternatiu

Els propers 30 dies es pot presentar una moció de censura per fer fora Cusí (ERC)

Guillem Cusí (ERC) ha perdut la qüestió de confiança que s'ha celebrat aquest dijous en un ple extraordinari. El resultat ha estat el previst, amb els 5 vots de CiU a l'oposició, i les 2 abstencions dels regidors del PSC que dimarts van ser expulsats de l'equip de govern per no haver-li donat suport als pressupostos del 2017 que no es van poder aprovar.

ERC, amb només dos regidors perquè una regidora està de baixa per motius de salut, només ha obtingut el suport del ja únic soci de govern que li queda, el regidor d'Alternativa per Llançà (APL).

Durant la sessió, que s'ha fet amb la sala plena de públic, l'alcalde ha intercanviat retrets amb els regidors socialistes, que l'han acusat d'haver-los "menystingut" i "humilitat" amb l'expulsió i no haver fet prou esforços per trobar una entesa.

El portaveu de CiU, Pere Vila, ha expressat la voluntat de formar govern alternatiu ara que s'obre un període de 30 dies durant el qual es pot presentar una moció de censura.

Ampliació:

La celebració del ple extroardinari s'ha fet a les deu del matí amb una sala plena de veïns del poble que han volgut veure-ho en primera persona. L'alcalde, Guillem Cusí (ERC), ha aprofitat el temps previ a la votació de la qüestió de confiança apel·lant a la "responsabilitat" i "valentia" dels regidors per donar suport a uns pressupostos i a un equip de govern en minoria per tirar-los endavant. "Sabem que no és la situació més estable però un escenari molt interessant per a la co-responsabilitat i estem segurs que aquest és el nostre lloc", ha afegit.

Durant el torn de paraula, s'han pogut escoltar les profundes discrepàncies i retrets entre ERC i el PSC. El socialista Francesc Guisset, fins fa tres dies regidor d'Hisenda, ha acusat l'alcalde d'actuar amb "cinisme" per demanar-los el vot de confiança tot recordant que ell i la regidora Sílvia Barris van ser expulsats de forma fulminant dimarts passat per no haver donat suport al pressupost del 2017 sense previ avís i sense haver esmerçat prou esforços en buscar una entesa. "Hem sigut menystinguts i humiliats en 48 hores", s'ha queixat el regidor que ha valorat com a "esperpèntica i estranya" que un alcalde demani el suport a uns pressupostos on afirma no haver pogut participar perquè se'l va "arraconar" malgrat ser el regidor d'Hisenda.

Guisset també ha defensat la "lleialtat" del PSC per no haver "airejat" les importants discrepàncies que han sorgit en l'any i mig que han estat compartint govern, juntament amb Alternativa per Llançà (APL). I s'ha mostrat especialment dolgut per algunes afirmacions falses al seu entendre que hauria fet Cusí, com quan va dir en una atenció als mitjans de dimarts havia posat "traves" per evitar que tirés endavant una auditoria de comptes amb la "pèrdua" de l'ipad on tenia els documents. El socialista ha respost amb vehemència que el que havia passat era que li havien robat a les oficines de l'ajuntament tot mostrant la denúncia dels mossos així com l'USB on assegura tenir tota la documentació per tirar endavant l'auditoria. I afegint que l'alcalde n'estava al cas.

El portaveu del PSC ha acabat la seva intervenció defensant la bona feina de la regidora Sílvia Barris i subratllant la falta de confiança de l'alcalde en ell mateix i en la seva capacitat de mantenir un govern estable. En cap moment s'ha referit a una futura aliança amb CiU, principal força a l'oposició amb 5 regidors i la més votada en les passades eleccions.

Cusí s'ha defensat dient que les discrepàncies són "normals" en un govern format per tres forces i que ha intentat buscar una entesa amb Guisset, malgrat que en els últims dies no li agafava ni el telèfon. També ha dit que, dies abans del ple de dilluns, van proposar-li fer canvis al govern per acostar posicions i que la resposta dels socialistes va ser un no rotund, esvaint-se així, al seu entendre, qualsevol opció d'acord.

CiU diu que Llançà necessita un "govern fort"

El portaveu de CiU i actual president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha mantingut un to de cordialitat amb l'alcalde si bé també li ha tirat en cara haver comès alguns errors, al seu entendre, que han "precipitat" els esdeveniments. Concretament, s'ha referit a no haver retirat el punt de l'aprovació del pressupost de l'ordre del ple d'aquest dilluns sabent que no tindria prou suports i d'haver expulsat els regidors socialistes sense haver intentat arribar a una entesa.

Vila també ha qualificat de "molt greu" que un regidor d'Hisenda no doni suport a uns pressupostos perquè no ha pogut participar en la redacció, un fet insòlit, ha dit, a nivell de Catalunya. Pel que fa al govern en minoria, el portaveu de CiU ha dit que és una "situació delicada" ja que quedaran quatre regidors al govern i set més a l'oposició, i que Llançà necessita "estabilitat i un govern fort".

És per això que ha anunciat de nou la voluntat de treballar per un govern alternatiu, destacant que aquesta és una maniobra "legítima". "Sé que per vostè avui no és un dia fàcil, però aquesta situació no l'ha provocat el nostre grup, potser hi hem ajudat, no li negaré, perquè la persistència de teixir un pacte també és legítim, com també ho va ser per vostè", ha subratllat.

Vila ha reconegut que després de perdre l'alcaldia malgrat ser la força més votada –CiU havia tingut l'alcaldia de Llançà durant 36 anys consecutius- ha intentat arribar a un acord amb el PSC però que aquest li va donar un no per resposta fins a tres cops. L'última vegada, va ser fa quinze dies durant una reunió amb el regidor del PSC que va declinar l'oferta dient que les condicions no eren les idònies i que volien seguir al govern amb ERC i APL.

Des de la celebració del ple d'avui, s'obre un període de 30 dies en què es pot presentar una moció de censura. En cas que no n'hi hagi o que no prosperi, els pressupostos quedaran aprovats i l'actual equip de govern (ERC i APL) podrà seguir en minoria.