S'enfronta a 25 anys de presó per voler cremar l'exparella i dues dones més ruixant-les amb gasoil

L'acusat ha negat els fets al judici

L'Audiència de Girona ha jutjat un home que s'enfronta a 25 anys de presó per voler cremar l'exparella i dues dones més ruixant-les amb gasoil. Els fets van tenir lloc el 12 de setembre de l'any passat en un bar de Riells i Viabrea (Selva).

El fiscal sosté que el processat, un maurità de 42 anys, va treure's un encenedor després d'abocar el combustible damunt les dones i no va deixar en cap moment d'amenaçar que les mataria. L'home ha negat els fets al judici. Ha admès que duia l'ampolla, però que el líquid s'havia vessat de manera accidental mentre es barallava perquè li impedien l'entrada al local.

A més, també ha declarat que l'encenedor no era seu. Una versió que xoca frontalment, però, amb la que han explicat tant les víctimes com diversos testimonis. Tots han coincidit a dir que el processat estava molt alterat, que va anar al bar amb intenció de calar foc a les dones i que no deixava de proferir amenaces mentre intentaven reduir-lo.

Ampliació:

El cas que ha arribat avui a judici va passar el 12 de setembre de l'any passat. L'acusat, un maurità de 42 anys, havia mantingut una relació sentimental de tres anys amb una veïna de Riells i Viabrea. La parella, però, va acabar malament. Tant, que fins i tot ella va demanar una ordre de protecció als jutjats, que li van denegar.

Aquell matí, l'acusat va anar fins al bar El Celler Bon Profit, on la dona solia ajudar a servir. Els dos van estar-se discutint a la terrassa –precisament, arran de l'ordre de protecció- i després ell va marxar. El fiscal sosté que el processat va omplir una ampolla d'un litre i mig amb gasoil, va tornar al local i allà va ruixar tant l'exparella com dues dones més que seien amb ella a la taula. Després, es va treure un encenedor i va amenaçar amb calar-los foc.

L'acusat ha negat els fets al judici. L'home ha explicat que no tenia feina, i que solia fer treballs de jardineria en negre. Com que li calia combustible per a la desbrossadora, aquell matí després de discutir-se amb la dona, va anar a comprar gasoil.

S'obre per accident

El processat ha dit que va tornar al bar per intentar tornar a parlar amb la seva exparella, però que li havien negat l'entrada. Llavors va començar una baralla i, segons ha dit, entremig dels cops l'ampolla es va obrir accidentalment i el gasoil es va escampar entre tots els qui es trobaven a la terrassa.

A preguntes del fiscal, l'acusat ha dit que no recordava haver amenaçat l'exparella dient-li, literalment: "Et mataré i us cremaré a tots". De fet, ha explicat que ni tan sols portava encenedor, i que enmig de la trifulga, com un acte reflex per defensar-se, va prendre-li el que el fill del propietari del local tenia en una mà.

L'home ha admès, però, que estava "ressentit" perquè la seva exparella aquell dia es va negar a parlar amb ell. També ha dit, a preguntes de fiscal i defensa, que havia consumit alcohol i drogues (cocaïna i marihuana).

Molt alterat i amenaces constants

Aquesta versió, però, xoca frontalment amb la que l'exparella, les dones que aquell dia s'asseien amb ella a la taula, el propietari del local i altres testimonis han explicat al judici. Tots han coincidit a dir que el maurità estava "molt alterat", que va vessar el gasoil a consciència, que ell mateix es va treure l'encenedor de la butxaca i que, mentre el reduïen, en cap moment va deixar de proferir amenaces.

L'exparella ha explicat que va decidir deixar la relació perquè l'acusat tenia un caràcter explosiu i no deixava d'assetjar-la, volent saber què feia en cada moment. Aquell matí del 12 de setembre, després d'haver-se discutit i que el processat marxés del bar, la dona ha explicat que havia sortit a la terrassa amb dues amigues.

Al cap de mitja hora, l'acusat va tornar. Va ser aleshores quan les va ruixar amb combustible i va amenaçar amb matar-les tant a ella com a les altres dues dones. El propietari del bar i altres clients, després de veure com treia l'encenedor, es van llançar damunt seu per reduir-lo. "Estava molt alterat, no hi havia manera d'aturar-lo i es resistia en tot moment; insistia que volia cremar-nos a tots i va dir-me: 'T'estimo molt, tu tens la culpa de tot'", ha declarat l'exparella.

La dona i la resta de testimonis han dit que el processat estava "molt agressiu" i que llançava mirades que feien por. El propietari del local va alertar els Mossos d'Esquadra i la policia també va tenir esforços per reduir-lo. D'ençà d'aleshores, l'acusat es troba en presó provisional.

25 anys de presó

El fiscal del cas, Enrique Barata, imputa al maurità tres delictes d'intent d'homicidi amb l'agreujant d'acarnissament. En el cas del comès contra l'exdona, a més, el ministeri públic hi introdueix l'agreujant de parentiu. Per últim, el fiscal també li imputa un delicte lleu de lesions (perquè mentre el propietari del bar el reduïa, el processat el va ferir al peu).

L'acusació demana inicialment que es condemni el maurità a una pena de 25 anys de presó, a pagar una multa de 360 euros i que no es pugui acostar a menys de 500 metres de l'exdona ni comunicar-s'hi durant un termini de deu anys.

El fiscal també demana que, si se'l condemna, el processat hagi de complir les dues terceres parts de la pena aquí, i que la resta se substitueixi per la seva expulsió de l'Estat, amb la prohibició de tornar durant deu anys.