El govern de Girona tomba una moció de l'oposició que demana treure el mercat i les fires de la Devesa

S'aprova un nou reglament que permetrà als ciutadans intervenir al ple

Divisió al ple entre el govern municipal i l'oposició -en bloc- pel que fa a la Devesa. L'equip de govern ha tombat una moció que demana a l'ajuntament que exclogui qualsevol ús que malmeti la Devesa i que busqui ubicacions alternatives per a les activitats més intensives com el mercat bisetmanal i les atraccions de fires.

La proposta, presentada per ERC, CUP i C's, fa seves les demandes de la plataforma Salvem la Devesa. El govern, per la seva banda, ha explicat que comparteix "el fons i no la forma" i ha demanat que es retiri la moció a l'espera de tenir enllestit l'esborrany del Pla especial del parc, que s'ha de portar a ple a principis del 2017.

D'altra banda, el ple ha aprovat el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), que incorpora novetats com la possibilitat que els ciutadans puguin intervenir individualment al ple i proposar la convocatòria de consultes populars de temes que siguin de competència municipal.

Ampliació:

La moció - presentada per CUP, ERC i C's- demana al govern municipal que el Pla Especial que està redactant clarifiqui els usos i n'exclogui aquells que malmeten el parc des d'un punt de vista mediambiental. Concretament, la proposta demana que els únics usos possibles siguin aquells "compatibles amb la preservació del parc" i que en quedin fora "les activitats intensives".

D'altra banda, també es demana al govern municipal que busqui una ubicació alternativa a les activitats que agrupen més gent, com les atraccions de Fires o el mercat de marxants. En el text, es recorda que això ja estava establert al Pla d'Usos i Gestió de la Devesa que es va aprovar el 2010 i que quedarà derogat quan s'aprovi el Pla Especial.

La previsió municipal és portar a aprovació inicial el Pla Especial a principis del 2017. Aquest document ja es va presentar a la ciutadania el passat mes de maig i el govern està esperant rebre la memòria definitiva per modificar-lo i portar-lo a l'aprovació del plenari. Tal i com ja va avançar el govern municipal, aquest pla parlarà dels usos de manera genèrica i es filarà més prim posteriorment a través d'un reglament.

L'oposició, en canvi, considera que el moment és oportú per debatre sobre els usos que podrà –o no- acollir el parc. "Fins ara s'ha evitat el debat dels usos i agraïm a la plataforma que porti aquest tema al ple per tal que el govern ens ho pugui aclarir", ha remarcat la portaveu de la CUP, Laia Pèlach. Per la seva banda, el regidor republicà Martí Terés ha afirmat que aprovar la moció suposaria una "garantia" per tal que el Pla Especial reculli que no hi haurà usos que malmetin el parc. La regidora del PPC, Concepció Veray, ha dit que no havia subscrit la moció per falta de temps i perquè volia parlar amb la plataforma Salvem la Devesa però s'ha mostrat a favor del contingut i hi ha votat també a favor.

El govern demana retirar-la

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha demanat als grups de l'oposició que retirin la moció per mostrar una imatge d'unitat ja que la Devesa considera que és un tema que transcendeix el govern municipal i s'ha d'abordar des d'una perspectiva de ciutat. Sastre els ha emplaçat a debatre-la més endavant –"en unes setmanes", ha dit- un cop tinguin tota la informació i puguin presentar-los l'esborrany definitiu. La seva petició, però, no ha estat ben rebuda per l'oposició que ha decidit mantenir la moció.

Aprovació del nou ROM

L'ajuntament ha aprovat inicialment diversos canvis en el Reglament Orgànic Municipal (ROM), vigent des del 1995 tot i que ha patit diverses modificacions posteriors. Entre les principals novetats, el consistori permetrà als ciutadans que ho vulguin poder demanar que es faci un consulta popular. Això sí, caldrà que sigui sobre matèries de competència municipal i que sigui d'interès general. Així mateix, els ciutadans podran intervenir en el ple si hi ha matèries –novament, que siguin de competència municipal- que els afecten. Ho faran en l'apartat de precs i podran fer-ho de manera individual, i no com a representants d'una associació i entitat com passa des del 2012. Hauran de presentar el contingut de la intervenció per escrit.

Fer ús de les noves tecnologies és un altre dels objectius d'aquesta modificació. Per això, es permetrà als regidors votar i seguir els plens 'via streaming' en casos com, per exemple, embarassos, baixes de paternitat o maternitat o malalties que requereixen baixes llargues. "Som el primer ajuntament que permetrà fer això, que sí es fa, per exemple, al Senat", ha remarcat la regidora de Règim Interior i Hisenda, Maria Àngels Planas. També s'enviaran als regidors unes claus per poder accedir a informació interna via telemàtica (fins ara si els grups sol·licitaven informes s'havien de donar en paper) i se'ls enviaran avisos quan es convoquin les comissions informatives.

Un tema que ha quedat sobre la taula ha estat la reforma horària pel que fa als plens, que comencen a les sis de la tarda i que, sovint, s'allarguen fins a mitjanit. Planas ha dit que tenien la intenció de fer-ho però que "ha pesat més" la voluntat de consens amb la resta de grups. Durant la negociació del document amb els grups, s'ha aconseguit eliminar la restricció als grups municipals per tal que no puguin presentar més de dues mocions de caire polític i deu preguntes per ple. "No volem restringir res sinó regular per tal que no acabem tan tard", ha puntualitzat la regidora.

D'altra banda, el ple també ha aprovat el Pla local de Joventut, que incorpora 180 mesures i té un pressupost anual de quasi 2 MEUR amb accions dirigides a la recerca de feina, el foment de l'emprenedoria, la inclusió social i la igualtat, l'accés a l'habitatge o la promoció de la salut entre els joves.