Girona reclamarà al Govern totes les competències en habitatge per negociar amb els bancs amb pisos buits

Es donarà així resposta a les persones sense llar i millorarà la protecció legal a l'hora de sancionar els propietaris

L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona portarà al ple del proper dilluns una moció on proposa assumir en exclusiva la competència en matèria d'habitatge. D'aquesta manera, el consistori podrà negociar directament amb les entitats bancàries i altres tenidors de pisos sense haver de passar per la Generalitat, que actualment desenvolupa una part d'aquestes funcions.

La regidora de Drets Socials, Igualtat i Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, explica que ho fan per poder donar resposta a aquelles persones que no tenen llar i també perquè els permetrà millorar la protecció legal a l'hora de sancionar les entitats bancàries.

Segons dades del consistori, els bancs tenen prop de 40 pisos buits des de fa més de dos anys a la ciutat.

Ampliació:

L'Ajuntament de Girona vol fer un pas més en matèria d'habitatge. El consistori votarà en el ple del proper dilluns si assumeix de manera exclusiva aquesta competència que actualment té compartida amb la Generalitat. Ho farà en base a l'article 84 de l'estatut que contempla aquesta possibilitat. Amb aquest canvi, l'ajuntament podrà negociar directament amb els propietaris de pisos buits per tal que els cedeixin a l'Oficina Municipal d'Habitatge (OMH).

La regidora de Drets Socials de l'Ajuntament, Sílvia Paneque, diu que l'objectiu és millorar la capacitat de resposta en aquells casos d'emergència, on la persona no té un lloc on viure. La regidora destaca també que amb aquesta decisió es dota l'oficina d'una protecció legal que fins ara no tenia a l'hora de perseguir aquelles entitats que tenen pisos buits.

En aquest sentit, Paneque ha anunciat que, si tira endavant la moció, es contractaran dos advocats perquè reactivin tots els processos sancionadors contra diverses entitats bancàries que, ara mateix, tenen 40 pisos buits des de fa més de dos anys a la ciutat. "A l'espera que la Generalitat faci una nova llei, només podem sancionar, i això és el que farem", ha remarcat.

La regidora ha comentat que el fet de tenir l'exclusivitat en matèria d'habitatge els farà ser "més forts" en aquest sentit. "No volem que ens passi com en una sentència anterior que va ser contrària; ens volem assegurar que els processos sancionadors que s'obrin tinguin garantia d'èxit", ha reblat.

Ajudes al pagament

A la compareixença, Paneque ha estat acompanyada per la directora de l'OMH, Judith Espuche, que ha destacat les ajudes que l'ajuntament ha atorgat al llarg d'aquest 2016. Espuche ha explicat que s'han donat un total de 40 ajudes d'emergència d'habitatge a persones desnonades, ajuts al pagament de lloguer i ajuts hipotecaris. Espuche remarca que "totes les persones desnonades des de 2012 han tingut una solució".

Un altre punt destacat són les 955 ajudes que s'han adjudicat aquest any per al lloguer. Aquestes ajudes són d'un màxim de 200 euros i es donen a aquelles persones que la renta de l'habitatge li suposa més d'un 30% del seu sou.

Assessorament energètic

La competència en habitatge contempla també la incorporació d'un treballador social per prestar atenció als casos de major necessitat i també d'un enginyer tècnic que assessorarà les famílies que ho necessitin per tal de ser més eficients energèticament.

Paneque ha explicat que hi ha moltes llars a Girona que tenen una potència contractada més alta de la necessària i això suposa una despesa important al cap de l’any. Aquest servei estarà obert a tots els ciutadans de Girona que ho requereixin.