Sis de cada deu metges gironins que treballen amb mútues denuncien deficiències en el tracte

Una enquesta fixa un rànquing d'assegurances privades segons el grau de satisfacció dels facultatius

El 60% dels metges gironins que treballen amb mútues privades asseguren que no se senten "massa ben tractats".

Una enquesta elaborada pel Col·legi de Metges de Girona (COMG) per saber les condicions laborals i el grau de satisfacció dels facultatius amb les entitats d'assegurança lliure revela alguns aspectes a millorar, com ara el preu per visita que acaben cobrant els metges, l'agilitat en el sistema de pagament o el termini per cobrar.

El president del COMG, el doctor Josep Vilaplana, detalla que, d'acord amb els resultats de l'estudi, s'han ofert a obrir taules de diàleg entre professionals i mútues per abordar els problemes i trobar-hi solucions. Tot i que el grau de satisfacció podria ser millor, Vilaplana ha assegurat que, arran de la crisi i les retallades, ha augmentat el nombre de metges que han optat per treballar també en l'àmbit privat.

Ampliació:

El COMG ha elaborat una enquesta, que a partir d'ara es farà cada dos anys, per conèixer les condicions de feina dels metges que treballen amb mútues privades. El resultat ha de servir de base per saber quins punts febles hi ha i buscar solucions en taules de diàleg amb les entitats asseguradores.

Dels 2.700 metges que hi ha a la demarcació, 492 fan atenció en l'àmbit privat, ja sigui com a única activitat o complementària amb la sanitat pública o concertada. La mitjana d'edat els facultatius és de 56 anys i el 71% són homes.

Segons ha detallat al president del COMG, el doctor Josep Vilaplana, l'enquesta revela que sis de cada deu metges gironins que treballen amb entitats d'assegurança lliure tenen queixes amb el tracte que reben. Vilaplana ha explicat que les carències són, per exemple, en el nivell d'honoraris. Segons recull l'enquesta, els metges cobren entre vuit i vint-i-un euros per visita, depenent de la mútua i l'especialitat. "Són preus baixos, per això estem oberts a encetar taules de diàleg per tractar els problemes", ha dit Vilaplana.

Altres problemes detectats estan relacionats amb el termini de pagament. "Algunes mútues paguen cada mes, però algunes ho fan al cap de dos o fins i tot tres mesos", ha exposat Vilaplana. També hi ha aspectes a millorar en la claredat de les pòlisses o en la informació detallada sobre els honoraris.

La informació s'ha recollit en un tríptic informatiu amb consells per als usuaris de la sanitat privada sobre què ha de tenir en compte a l'hora de triar una mútua. Segons Vilaplana, no tot s'ha de basar en la quota mensual, sinó que s'han de valorar molts altres aspectes com quines cobertures ofereix, quin quadre mèdic, la política de primes o conèixer els motius de baixa. El tríptic es repartirà a les consultes mèdiques.

A l'enquesta, els professionals han puntuat les principals mútues segons el seu grau de satisfacció. Amb els resultats, el COMG ha elaborat un rànquing sobre quines són les millors assegurances privades segons la perspectiva dels metges. Segons l'opinió del metges, les asseguradores de salut més valorades són Montepio Girona, Mútua General de Catalunya i Agrupació Mútua per sobre d'Adeslas, DKV i Fiatc, les quals se situen en un mateix nivell intermedi. Tanquen la part baixa del rànquing Sanitas i Asisa. Les mútues que han rebut puntuació de menys d'un 5% dels facultatius no apareixen al rànquing.

El rànquing de les entitats asseguradores s'ha elaborat a partir de la nota que han posat els metges a diferents aspectes de les seves condicions de treball. Els facultatius han opinat sobre la claredat de les pòlisses de cada entitat, la facilitat per contactar amb un responsable de l'entitat asseguradora, la facilitat a l'hora de sol·licitar autoritzacions de proves i tractaments que requereixen els pacients o el nivell d'honoraris que cobren els metges.