Enxampen a Figueres quatre homes que volien assaltar un representant de joies de Cardedeu

Els lladres ja havien atracat l'home el 2015 quan sortia de casa seva i es van endur joies per valor de 300.000 €

Els Mossos d'Esquadra han enxampat a Figueres quatre homes quan es disposaven a assaltar un representant de joies de Cardedeu (Vallès Oriental).

Els agents han detingut els quatre homes, d'entre 50 i 62 anys i de nacionalitat italiana, que ja havien atracat el representant de joies l'any passat quan sortia de casa seva i es van endur joies per valor de 300.000 euros després de colpejar-lo violentament.

Els detinguts, als quals els hi constaven nombrosos antecedents a Itàlia i dels quals no es descarta la seva pertinença o relació amb organitzacions mafioses, van passar a disposició judicial dilluns passat i el jutge va decretar l'ingrés a presó per a tots ells.

Ampliació:

El primer robatori que va originar la investigació es va produir el 22 de setembre de 2015 quan quatre homes van assaltar un representant de joies en el moment que sortia de casa seva a Cardedeu i pujava al seu cotxe. Aleshores, el van atacar violentament per sorpresa, el van lligar amb cinta americana i el van tancar al maleter del seu vehicle. Al cap d'una estona veïns de la zona el van poder alliberar alertats pels crits que proferia des de dins del vehicle. L'assalt va ser molt violent i els lladres li van causar lesions en un ull i a la cara a més de propinar-li diversos cops i hematomes a la resta del cos, i es van d'endur un botí de 300.000 euros.

Durant la complexa investigació els policies van poder comprovar la identitat d'un dels assaltants després de moltes gestions d'abast internacional. A partir d'aquí van poder identificar a dos dels altres membres del grup originaris de Nàpols, a Itàlia.


El desenllaç de la investigació es va precipitar el dia 23 de novembre d'aquest any. Agents del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Granollers estaven realitzant un control preventiu de robatoris a domicili i van identificar dos homes que duien elements per ocultar el rostre, guants i una cinta americana, a l'interior d'un vehicle de lloguer.

No s'havia produït cap robatori en una àrea propera al lloc on els havien identificat i els policies els van deixar marxar tot i la certesa que, amb tota probabilitat, es dirigien a cometre un robatori i la identificació policial els havia dissuadit de dur-lo a terme. Quan aquesta informació va arribar als investigadors van fer diverses comprovacions i van poder vincular els dos homes amb els lladres que ja havien identificat anteriorment i que estaven relacionats amb el robatori de 2015.

En les indagacions posteriors els investigadors van saber que els dos homes van agafar un vol en direcció a Itàlia el mateix dia. Paral·lelament, els investigadors van localitzar un segon vehicle de lloguer estacionat en una zona propera d'on s'havia fet la primera identificació i van iniciar una vigilància d'aquest vehicle.

El dia 25 de novembre passat els policies van observar com dos homes agafaven el cotxe. Els van seguir fins a la localitat de Figueres fins que van fer un punt de trobada amb dos individus que conduïen un vehicle d'alta gamma amb matrícula italiana que els policies podien relacionar amb els lladres identificats relacionats amb el robatori de 2015. Un d'aquests dos homes va resultar ser un dels dos individus identificats 48 hores abans en el control preventiu.

D'aquesta manera, els investigadors van comprovar que el grup s'havia reunit novament. Però el que més els va cridar l'atenció és que els quatre lladres s'havien reunit per vigilar un hotel de la capital de l'Alt Empordà d'on van veure sortir, amb dues maletes de mostraris de joies, el representant de joieria que havia estat assaltat el 2015. Els delinqüents, que ignoraven que estaven sent vigilats, van disposar els dos vehicles de manera que controlessin el carrer per poder tenir una escapada neta un cop consumat el robatori al representant de joieria que estaven a punt de perpetrar.

Els lladres van decidir esperar-se una estona per dur a terme el robatori ja que havien vigilat els moviments i rutines del representant durant deu dies i sabien que quedaven per retornar al vehicle les dues maletes més grans, per tant, les que contenien més joies. L'assalt dels lladres podia ser imminent i els agents van decidir passar a l'acció per prioritzar en tot moment la integritat de la víctima.

Davant la seva sorpresa els investigadors de la Unitat Central d'Atracaments van aconseguir contactar telefònicament amb el representant i li van explicar la situació. Tot i que d'entrada la trucada li va generar un gran neguit, ja que tenia el record encara molt fresc de l'assalt de l'any passat, de seguida va seguir les instruccions dels policies adreçades a preservar la seva integritat i a avortar el robatori. Per això li van indicar que no sortís de l'hotel.

Immediatament els mossos van preparar un dispositiu d'emergència amb la finalitat que, ni el representant ni terceres persones, es posessin en risc en cap moment. Els agents van trucar l'home per donar-li noves indicacions: el van fer sortir cap al vehicle amb les dues maletes que li quedaven i que s'assegués al seient del conductor. En aquest instant els lladres van començar a actuar. Mentre deixaven a un integrant del grup al volant de cadascun dels dos vehicles, els altres dos es van tapar la cara i, mentre cadascun d'ells esgrimia una barra de ferro, es van adreçar cap al cotxe del joier. Just en aquest instant els mossos els van interceptar i els van arrestar.

Cal destacar que tots quatre van oposar una forta resistència a la detenció i, fins i tot, van estavellar un dels cotxes contra el vehicle policial que els barrava el pas. Com a conseqüència de la situació diversos agents van resultar ferits de poca consideració a excepció del cas d'un dels policies que va patir una fractura, motiu pel qual va causar baixa.

Els detinguts, als quals els hi constaven nombrosos antecedents a Itàlia i dels quals no es descarta la seva pertinença o relació amb organitzacions mafioses, van passar a disposició judicial del Jutjat d'Instrucció de Figueres dilluns passat i el jutge va decretar l'ingrés a presó per a tots ells.