El número 01714 de La Grossa de Cap d'Any es a Girona i s'esgota en 28 minuts

El boca-orella entre els comerciants que tenen parada ha fet que molts d'ells compressin els preuats bitllets

El secretisme hi era, i fins aquest dimecres no s'ha desvetllat, però el 01714 ha durat poc. No només pel simbolisme que revesteix aquest número de La Grossa de Cap d'Any, sinó també pel lloc on s'ha venut: el quiosc del mercat del Lleó de Girona.

A primera hora del matí, hi havia tràfec entre els paradistes que ordenaven el gènere. I quan s'ha sabut que el 01714 es venia al quiosc, molts s'han afanyat a anar-hi per no quedar-se'n sense. Això, lligat a aquells que ho han escoltat per la ràdio i han corregut cap al mercat, han fet que el número s'esgotés en 28 minuts.

Després d'una incidència tècnica de darrera hora (ha canviat el sistema i no calia passar l'albarà per màquina) el representant de La Grossa ha entregat els bitllets a la quiosquera a les 08.07 del matí. L'establiment del mercat gironí ha guanyat el sorteig entre tots aquells de Catalunya que havien demanat vendre el 01714, i que van fer-ne comanda entre el 14 i el 28 d'aquest mes.

Dos com a màxim per persona

En total, damunt del taulell hi havia 80 bitllets del número, l'únic que no es pot trobar ni per Internet ni als terminals dels punts de venda. La primera a comprar-lo ha estat Maria Barnés, que regenta la parada 'Fruits Campllong' a l'interior mateix del mercat. "Sóc molt aficionada a la loteria i sempre m'havia fet gràcia comprar-lo, perquè representa una data commemorativa", explicava.

Ella, com tots els altres que han anat venint al darrere, només n'ha pogut comprar dos com a màxim. És a dir, 10 euros. "Els repartiré entre la família, les filles, els gendres i els néts", explicava, amb els dos 01714 a les mans.

Carnissers, peixaters, fruiters i altres paradistes –pasta fresca o llegums cuits- també han pogut fer-se amb el número abans no s'esgotés. "He vingut corrents a buscar-lo, perquè de seguida la notícia ha corregut pel mercat; m'agrada el 01714 per tot el que representa al voltant de la independència, i ara a veure si hi ha sort i ens toca", explicava Carles Comas, que regenta una parada de llegums cuits al mercat del Lleó.

"Aquest any hem tingut sort"

Ara toca esperar al 31 de desembre, quan tindrà lloc la rifa, però la quiosquera del mercat, l'Eva Pujol, assegura que d'entrada ella ja ha tingut sort. "Dilluns ens van avisar que nosaltres el vendríem, però no podíem dir res", explicava cap a un quart de nou. "Havíem demanat tenir-lo altres anys i ara ha tocat, tot i que suposo que durarà poc", hi afegia.


I no s'equivocava. Al boca-orella que ha corregut pel mercat, aviat s'hi han sumat les notícies de ràdio. I aquells que anaven a treballar, o que han escoltat emissores, han anat ràpid al mercat per no quedar-se'n sense. Això ha fet que els 80 bitllets s'esgotessin a les 08.35 del matí.

"Donava per fet que ja no en quedarien, però n'he trobat", ha explicat en Raül López, que anava a treballar i ho ha escoltat per la ràdio. Amb els auriculars encara penjats a l'orella, explicava que ha anat ràpid al quiosc perquè "per una vegada que el venen a Girona, fa gràcia tenir-lo, tot i que no crec que toqui". "Això sí, la simbologia hi és", hi afegia.

Ell ha estat un dels últims. Poc després, el 01714 ja s'ha esgotat. I una altra gironina, la Maria Àngels Rebollo, se n'ha quedat sense. "El meu fill m'ha enviat un Whatsapp i m'ha dit que li'n comprés tres, perquè és el número de la independència; però ara són quarts de nou i no en queden, què hi farem!", ha dit sortint del quiosc.

Més de dotze anys venent loteria

El quiosc del mercat del Lleó forma part del canal convencional de Loteria de Catalunya des de fa dotze anys i és molt actiu venent números. Els darrers 12 mesos (del novembre del 2015 a l'octubre del 2016) ha venut gairebé 65.000 euros en jocs i l'any passat va vendre 33.000 euros de La Grossa, superant tres vegades i mitja la mitjana dels detallistes. Aquest 2016, només amb la Grossa, ja porta 19.000 euros venuts.

Les tres últimes edicions, Loteria de Catalunya ha sortejat el número 01714 entre els comerciants de La Grossa, perquè la demanda supera l'oferta existent, i s'ha repartit arreu del territori. El 2014 es va vendre a Barcelona, en un supermercat de Sant Antoni de Vilamajor i a la Llibreria Papereria Artós de Sarrià; l'any passat, el guanyador va ser un estanc de Cervera, que fa divuit anys que forma part de la xarxa comercial de Loteria de Catalunya. I, aquest any, ha caigut a Girona.

Avui, últim dia per al concurs dels 2.000 euros

Loteria de Catalunya recorda que avui és l'últim dia per poder participar en la segona edició del concurs dels 2.000 euros al mes durant un any. Fins a les dotze de la nit es pot enviar una fotografia a través del facebook.com/lagrossacat, amb un bitllet comprat aquest any i el número i la sèrie ben identificats. Només es pot enviar una fotografia per bitllet, però es podran fer arribar tantes instantànies com bitllets s'hagin comprat.

Els participants hauran de ser majors d'edat, aparèixer clarament a la fotografia i indicar el seu nom i cognoms, NIF, adreça de correu electrònic i un número de telèfon mòbil. En cas que el bitllet s'hagi comprat per Internet, a la fotografia s'haurà de veure el resguard de compra del bitllet de loteria.

El sorteig es realitzarà a mitjan del mes de desembre i per poder cobrar el premi s'haurà de presentar el bitllet original que es mostra a la fotografia guanyadora. La participació en aquest concurs no impedeix la participació en el sorteig del 31 de desembre de 2016. Una persona podria guanyar ara 2.000 euros al mes durant tot el 2017 i també el sorteig de Cap d'Any.

La Grossa, el 31 de desembre

El sorteig de La Grossa de Cap d'Any se celebrarà el 31 de desembre al migdia. I com ja és tradició, transformarà en solidaritat els seus beneficis De fet, des del primer sorteig celebrat el 2013, La Grossa ha destinat 20 MEUR a projectes socials arreu de Catalunya.

La Grossa de Cap d'Any 2016 ha posat a la venda 34 MEUR, dels quals 32 es distribueixen en paper i els altres 2 MEUR restants, a través dels terminals dels punts de venda i Internet (on es poden trobar tots els números excepte el 01714). Com en l'edició anterior, enguany també es jugaran 80.000 números; és a dir, que hi haurà més probabilitats que toqui La Grossa respecte a la Rifa de Nadal.

Al 2017, també per Sant Jordi

La Grossa tindrà un segon dia assenyalat al calendari del 2017: el 27 d'abril. Aquesta és la data que Loteria de Catalunya ha escollit per celebrar el sorteig de la nova Grossa de Sant Jordi i, al mateix temps, commemorar el 30è aniversari de Loteria de Catalunya. El nou producte de La Grossa sortirà amb una tirada de 12 MEUR (10 en paper, i 2 en suport virtual). Els bitllets costaran 5 euros i es posaran a la venda el proper 2 de gener, 48 hores després de la celebració del sorteig de la Grossa de Cap d'Any, que enguany arriba a la quarta edició.

El Sorteig de La Grossa de Sant Jordi repeteix la dinàmica i l'estructura de premis de La Grossa de Cap d'Any. És a dir, hi haurà cinc grans premis: el primer premiat amb 20.000€ per euro jugat (100.000€ al bitllet de 5€); el segon premi atorgarà 6.500€ per euro jugat (32.500€ al bitllet de 5€); el tercer, 3.000€ per euro jugat (15.000€ al bitllet de 5€); el quart, que donarà 1.000€ per euro jugat (5.000€ al bitllet de 5€), i el cinquè premi de 500€ per euro jugat (2.500€ per bitllet de 5€ premiat).

També es mantenen els premis especials a les centenes, amb 25€ per bitllet. Es premiaran els números que tinguin les tres primeres xifres coincidents en el mateix ordre del sorteig amb els tres primers dígits de qualsevol dels cinc grans premis. A més, se segueixen premiant les terminacions dels cinc números guanyadors, així com el número anterior i posterior de cadascun d'ells.