Reclamen tornar a tenir una infermera a temps complet a un centre d'educació especial a Girona

USTEC-STEs denuncia que els professors de l'Escola Palau no estan formats per afrontar situacions d'urgència sanitària

USTEC-STEs reclama que el Centre d'Educació Especial de Palau a Girona, amb 51 alumnes amb patologies profundes de caràcter neuromotor, recuperi el servei d'infermeria a temps complet per atendre les situacions ordinàries i d'urgència que habitualment es presenten.

Els estudiants, tenen entre 3 i 22 anys i a, banda dels problemes de mobilitat, necessiten subministrament de medicaments, sondatge i altres atencions que requereixen formació sanitària. Una atenció que, segons denuncia el sindicat, ha d'assumir el personal docent des que el 30 d'agost el Departament d'Ensenyament va retirar aquest servei al no renovar el contracte del treballador.

Arran de la indignació de la comunitat educativa i dels pares, des de fa dues setmanes que s'ha contractat una infermera de l'empresa dels monitors de menjador per fer 3 hores al dia. El sindicat denuncia que els alumnes estan "desprotegits" bona part del dia i reclamen recuperar el servei que hi havia abans. Avisen que si Ensenyament no els ho dóna, es mobilitzaran.

Ampliació:

Els alumnes de l'escola d'educació especial Palau de Girona s'han quedat sense el servei d'infermeria que hi havia durant tota la jornada escolar des del 30 d'agost passat. El Departament d'Ensenyament no va renovar el contracte a la persona que ho venia fent des del 2007 i que ja era un servei externalitzat, provocant una "gran indignació" de la comunitat educativa.

Des de fa dues setmanes, però, Ensenyament ha ofert un servei de 15 hores setmanals d'atenció sanitària. S'ha contractat una persona de la mateixa empresa dels monitors de menjador. Aquest gest, però és del tot insuficient segons ha denunciat aquest dilluns el portaveu adjunt del sindicat USTEC-STEs a Girona, Xavier Díez, que es queixa que els nens estan "desprotegits" la resta d'hores i que s'ha "obligat" al personal docent de l'escola a assumir tasques sanitàries sense tenir formació i amb el "risc i responsabilitat" que això comporta.

Per altra banda, consideren que es tracta d'una situació "injusta" perquè hi ha altres centres similars a la demarcació, com ara al municipi de Vilafant, que tenen el servei d'infermeria a temps complet. I en el cas de la demarcació de Barcelona, el greuge "és més flagrant", diuen, ja que a cadascun des 38 centres d'Educació Especial estan regits per un conveni entre els Departament d’Ensenyament i de Salut que comporta l’existència d’un diplomat d’infermeria a cada centre.

L'angoixa dels pares

Els 51 alumnes que hi ha a l'escola Palau tenen entre 3 i 22 anys i necessiten una atenció especial i una vigilància constant de la salut. "Hi ha nens que tenen crisis epilèptiques o que porten vàlvules que necessiten unes atencions que ara han de fer els mestres; però en cas d'una situació d'urgència no saben com actuar i han de trucar a una ambulància i tot aquest temps es perd", es queixava aquest dilluns Cristina Matas, una mare que té una filla al centre. "Pot passar qualsevol cosa i tenir una infermera et donava una tranquil·litat que ara no tenim", afegeix. Fa pocs dies, una alumna tenia greus problemes per respirar i se la van haver d'endur corrents a l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. I ja hi ha hagut vàries incidències en les últimes setmanes.

La comunitat educativa del centre, juntament amb el suport del sindicat USTEC-STEs, reclama tornar a tenir el servei a temps complet i avisen que es mobilitzaran si Ensenyament no fa el pas. Des del sindicat, a més, demanen la dimissió del responsable dels serveis territorials de Girona, Josep Pere Polanco, pel que consideren una "irresponsabilitat i insensibilitat" davant aquest problema que s'arrossega des d'inicis de curs. Creuen que no hi ha hagut "voluntat política" davant una situació que consideren del tot injusta.

Quan se'ls pregunta pels arguments que Ensenyament ha donat per retallar el servei, USTEC-STEs afirma que es tracta d'un tema legal. Concretament, el departament creu que amb la contractació externa del servei hi havia una situació "anòmala que no encaixava amb la normativa", segons detalla Díez. La nòmina es pagava a través d'uns fons de reserva de què disposa Ensenyament i els ingressava al centre perquè pagués a la infermera.

El sindicat assegura que la figura d'infermer ja està inclòs al conveni de personal laboral i defensa que el que s'hauria de fer ara seria contractar una persona a temps complet en comptes d'externalitzar el servei. Segons els seus càlculs, tenir una persona en plantilla fent aquesta feina costaria uns 2.000 euros al mes mentre que tenir-la externalitzada val tres vegades més.