Santa Coloma de Farners demanarà que es protegeixin els espais d''interès natural

Un estudi ha permès identificar 35 hàbitats diferents, 7 dels quals d'interès comunitari a nivell europeu

A Santa Coloma de Farners no hi ha cap espai natural protegit tot i que es troba en un punt estratègic entre els espais naturals dels Estanys de Sils i la riera de Santa Coloma, riera de Vallcanera i Guilleries, que sí que ho estan en formar part del PEIN.

A més a més conté fins a 35 hàbitats diferents, 7 dels quals son d’interès comunitari a nivell europeu i un es troba dins la categoria de conservació prioritària, a banda de nombroses espècies de flora i fauna d’elevat interès.

És per aquest motiu que l’Ajuntament demanarà a les administracions la protecció dels espais d’especial interès natural. És una de les actuacions previstes després que la Fundació Emys redactés un estudi sobre la situació ambiental i on s'estableixen actuacions concretes.

Ampliació:

Des de la regidoria de Medi Natural es va encarregar un estudi a la Fundació Emys perquè analitzés la situació del medi natural amb la col·laboració de biòlegs, naturalistes, propietaris o agents forestals. Gràcies a aquest treball, s'han pogut identificar les principals zones d'interès especial per a la conservació de la biodiversitat així com fer un inventari de les basses i altres punts d’aigua del municipi.

A partir dels resultats obtinguts, es proposen una sèrie d’intervencions de gestió i conservació a la riera de Santa Coloma, a la riera de Castanyet, al riu Esplet, i en basses i altres punts d’aigua del municipi. Així mateix, també es proposa l’elaboració d’un inventari dels arbres monumentals i la recuperació de pastures i espais oberts, i pel que fa a educació i conscienciació, es planteja el desenvolupament d’activitats de formació sobre espècies exòtiques i una campanya de sensibilització per a la prevenció d’alliberament d’aquestes espècies, que són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat.

Aquestes actuacions haurien de comptar amb la col·laboració necessària dels propietaris dels terrenys a través d’acords de custòdia. Segons el regidor de Medi Natural, Jordi Sitjà, les accions previstes "haurien d’interessar a tothom perquè suposarien la recuperació dels espais naturals de més interès de casa nostra i en sortiríem beneficiats tots".

El 18 de novembre passat es va fer una presentació pública dels resultats de l’estudi a la biblioteca Joan Vinyoli, en el transcurs de la qual els propietaris van expressar certs dubtes sobre la compatibilitat entre protecció i custòdia del territori amb explotació econòmica de les finques. Des de l'Ajuntament, però, se'ls va garantir que les actuacions "no seran imposades" sinó que es faran "de forma coordinada i acordada" entre les administracions i els amos de les finques.

Els primers intents per avançar a nivell ambiental

No és la primera vegada que s'intenta avançar en la protecció del medi natural a la comarca. L’Agenda 21 del municipi, que data de l’any 2004, recollia un estudi de l’entorn natural de la Selva. A l'apartat dedicat al municipi de Santa Coloma, ja es detallava l'anàlisi de l'entorn i es proposaven alguns objectius però, per Sitjà, "tot era molt teòric i no es va desenvolupar res".

També existia l'embrió d'un conveni entre l'Ajuntament i la Fundació Emys que no va formalitzar-se. Finalment, el 4 d'abril d'aquest any, l'Ajuntament va signar un conveni amb aquesta entitat amb una sèrie d’objectius concrets, que s'han començat a desenvolupar i que s’han materialitzat de moment en l’elaboració de l’estudi de diagnosi i l’exposició pública de resultats.

A partir d’ara l’objectiu és aconseguir la col·laboració dels propietaris per dur a terme les intervencions i, de cares a l’any vinent, sol·licitar la protecció dels espais naturals d’interès que conté el municipi.

El 0,5% de l’IBI per a la conservació del medi natural

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners s’ha afegit a una iniciativa pionera que l’Ajuntament de Maçanet de la Selva va implantar ja fa uns anys com és destinar un 0,5% de la recaptació de l’impost de béns immobles (IBI) a actuacions de foment i protecció de la fauna, flora i paisatge natural. Des de principis d’aquest any s’aplica aquesta mesura a Santa Coloma i de moment ja ha permès fer realitat l'estudi encarregat a la Fundació Emys. "No esperem que ens vinguin subvencions d’altres institucions sinó que hem de ser els propis municipis que agafem consciència de la importància de treballar pel nostre entorn”, afirma Sitjà.