Un grup de senglars malmet tot un camp de colza d'un pagès gironí

Unió de Pagesos denuncia una "sobrepoblació incontrolada"

Unió de Pagesos ha denunciat que la plaga de senglars ha malmès tota la collita de colza d'un pagès de Canet d'Adri (Gironès) que ja va perdre la de gira-sol aquest estiu. El sindicat assegura que els senglars han "arrasat" 3 hectàrees d'un camp que en suma 8,3, i que la resta de terreny on s'havia sembrat, o bé l'han trepitjat ells o bé els cabirols.

UP diu que la plaga ha suposat uns danys de 4.400 euros per al pagès i reclama a la Generalitat que, tot i haver començat la temporada de cacera, declari l'emergència cinegètica en aquesta zona i "en d'altres on calgui de la demarcació".

El sindicat també lamenta que, tot i que l'Àrea Privada de caça de Canet té autorització per fer captures nocturnes, aquestes no es fan "amb la freqüència que cal". De les 25 autoritzades només se n'han dut a terme dues, que han permès abatre dotze senglars.

Ampliació:

Unió de Pagesos denuncia que la "sobrepoblació incontrolada" de senglars ha provocat "greus danys" en una parcel·la de colza de Canet d'Adri. És un camp de 8,3 hectàrees situat als paratges de can Martí i can Cavaller, de les quals els senglars n'han "arrasades" 3. La resta, o bé les han trepitjades ells o bé els cabirols. Però el resultat és el mateix, perquè tota la collita s'ha perdut.

En aquest cas, al pagès li plou sobre mullat. I és que a l'agost, la plaga de senglar ja li va fer perdre tot el camp de gira-sols que havia plantat en aquesta parcel·la. UP xifra en 4.400 euros els perjudicis econòmics per al pagès (que es desglossen en les despeses de les llavors, els insecticides i la preparació del terreny).

"A més, tot i que ara és època de cacera, l'Àrea Privada de Caça de Canet d'Adri té autoritzacions extraordinàries per fer actuacions nocturnes, que no es porten a terme amb la freqüència que cal", diu el sindicat. UP hi posa xifres i assegura que, dels 25 autoritzats, "només s'han efectuat dues sortides, durant les quals s'han abatut dotze senglars".

Emergència cinegètica

Davant d'aquesta situació, el sindicat agrari exigeix al Departament d'Agricultura "que torni a declarar l'emergència cinegètica en aquesta àrea i en totes les que encara tenen densitats de senglar superiors a vuit exemplars per quilòmetre quadrat". Per a UP, independentment que s'estigui en període hàbil de cacera, la Generalitat ha d'actuar, perquè la normativa ho permet.

Segons els pagesos, Agricultura "està incomplint" la normativa, perquè limita la vigència de l'emergència cinegètica al fet que s'estigui fora de temporada de cacera. "Per contra, si no es limités, quan les àrees privades no actuen o els resultats són ínfims, el Departament podria executar de manera subsidiària les mesures excepcionals necessàries per aturar els danys", subratlla el sindicat.

Més accidents

El sindicat recorda que, a més de fer anar a la baixa els danys als conreus, si la població de senglars disminuís també contribuiria a millorar la seguretat viària. "Això reduiria els accidents que provoquen a les carreteres, el darrer dels quals va tenir lloc el 18 de novembre a Roses, quan dos joves van resultar ferits en topar amb la moto amb un senglar", diu el sindicat.

UP també tira d'estadístiques per recolzar aquesta demanda. I recorda que, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), l'any passat les carreteres gironines van registrar 594 accidents provocats per fauna salvatge–la majoria, per senglars- mentre que al 2010 van ser-ne menys de la meitat (en concret, 272).

Per últim, Unió de Pagesos reclama a la Generalitat que "posi en marxa ja les mesures que preveu el Pla de Govern de l'abril passat". Entre aquestes, crear un pla interdepartamental per als danys de fauna salvatge, engegar un grup especial dins els Agents Rurals i tirar endavant la nova Llei de caça (que ha de substituir l'actual que data del 1970).