Salt insisteix en que es vol quedar amb el nou Trueta

El ple aprova quasi per unanimitat una moció que reivindica els terrenys del sector sud per acollir el nou hospital

Salt (Gironès) no es resigna i ha aprovat una moció per defensar que el futur hospital Trueta es construeixi al municipi.

Després que Girona hagi ofert al conseller de Salut uns terrenys de 100.000 metres quadrats a la zona de Domeny per acollir el nou hospital, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha anunciat al ple d'aquest dilluns que també ha demanat una reunió amb Toni Comín per recordar-li que la població també compta amb un emplaçament que compleix amb els requisits.

"Volem que Salt es consideri una opció vàlida i ferma ", ha afirmat Viñas. Els grups municipals demanen "transparència" i que es decideixi la ubicació amb criteris tècnics, assistencial i econòmics, i no només tenint en compte que Girona és la capital de la demarcació.

Ampliació:

El ple ha aprovat per àmplia majoria (amb els vots a favor de 20 dels 21 regidors) la moció presentada pel PSC. Ha rebut el suport de l'equip de govern format per ERC i IpS-CUP, i també dels regidors de CiU, del PSC, de PxC i de C's. Només hi ha hagut una abstenció, la del representant de Canviem Salt.

D'aquesta manera, Salt ha explicitat un cop més que el municipi compta amb un terrenys al sector sud del municipi, a tocar de l'hospital Santa Caterina, amb suficients metres quadrats per acollir el futur Trueta i el Campus de Salut de la Universitat de Girona (UdG).

La moció ha arribat al ple vint dies després que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, oferís al conseller de Salut, Toni Comín, 100.000 metres quadrats a Domeny per al nou hospital. "Entenem que és una decisió que va més enllà de l'àmbit local, afecta a tot el territori de les comarques gironines", ha afirmat l'alcalde, Jordi Viñas, que ha anunciat al ple que també ha demanat una reunió amb Comín per abordar la possible ubicació del futur hospital de referència de la regió sanitària a Salt.

"Amb la intenció d'aixecar el dit i poder mostrar al Departament la nostra voluntat, hem demanat una visita amb el conseller per traslladar-li la voluntat de l'equip de govern i ara, un cop aprovada la moció, de tot el ple", ha afegit Viñas. L'alcalde defensa que Salt es tingui en compte com una opció "vàlida i ferma" i que es defugi de discussions entre ciutats. "La decisió no és sobre capitalitat, ha de ser amb criteris tècnics, d'eficiència, d'eficàcia i també econòmics", ha ressaltat.

La portaveu de grup socialista, Iolanda Pineda, ha recordat que el 2013 el Departament de Salut va anunciar que es creava una taula tècnica per decidir quina era la millor ubicació i ha lamentat que les conclusions no s'hagin fet mai públiques. "Demanem transparència, no es tracta d'atiar la confrontació entre dos municipis però sí que Salt ha de ser una opció seriosa", ha afirmat.

L'aleshores alcalde, Jaume Torramadé (CiU), ha assegurat que els resultats d'aquest estudi tècnic existeixen però ha exposat que no s'han fet públics perquè "no han agradat". "La conclusió era que Salt és el millor lloc, però això no ha agradat a algú", ha apuntat Torramadé que ha desgranat que aquest ubicació compleix amb els criteris continent/contingut, connexió i accessos i, també, econòmics perquè, diu, és molt més barat que l'opció de Girona. "Allà han d'expropiar terrenys", ha afegit.

El portaveu de PxC, Sergi Fabri, ha exigit transparència a la Generalitat i ha exposat que no renuncien a que el Trueta es construeixi a Salt. En la mateixa línia, el regidor de C's, Atilano González, ha defensat l'opció i ha instat a no polititzar la sanitat. "El que s'ha de prioritzar és que l'assistència sigui l'òptima", ha dit.

No obrir una guerra entre poblacions

El 24 de setembre una consulta popular feta a Salt va avalar la construcció del Trueta al sector sud. Aleshores, la majoria de la població va votar 'sí' al desenvolupament urbanístic de la zona, un projecte que inclou permetre la implementació de grans equipaments comercials com Ikea o la reserva de terrenys per a una gran zona sanitària.

Els regidors han recordat que la intenció de Salt no és obrir "una guerra" amb Girona. De fet, el tinent d'alcalde Àlex Barceló (ERC) ha exposat que, tot i que l'equip de govern dóna suport a la moció, consideren que no és el moment per fer-ho. "A cops de titular i de mocions no tindrem el Trueta aquí", ha opinat. En aquest sentit, ha exposat que l'equip de govern no pot fer més del que ja està fent: seguir els passos per desenvolupar urbanísticament el sector i demanar una reunió amb el conseller.

"És que sembla que parlem d'un dret de Girona que intentem treure-li quan no és així, és l'hospital de referència de tota la regió sanitària", ha replicat Torramadé. "Demostrem una mica d'orgull de poble i aixequem el cap, el Trueta es pot fer aquí", hi ha afegit Pineda.

La moció també recorda que, més enllà dels criteris tècnics, des del món de la medicina diversos metges s'han manifestat a favor de Salt per al futur hospital. El text recull les declaracions que el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, va fer a principis de novembre defensant que el nou centre es construeixi al costat del Santa Caterina.