Una exposició al Palau Robert condensa “els primers 30 anys” d’El Celler de Can Roca

Toni Massanés és el comissari d’una mostra que repassa la idiosincràsia i la trajectòria del restaurant gironí

El viatge gastronòmic d’El Celler de Can Roca ha arribat fins a la lluna, però ho ha fet mantenint sempre un peu a terra, sense oblidar el punt de partida. Aquesta és la tesi de l’exposició que el Palau Robert dedica a partir de dimarts al prestigiós restaurant gironí, i que ha comissariat Toni Massanés.

De fet, per ell aquest ha estat “el secret” de la seva trajectòria. “Tota la seva ascensió ha estat una destil·lació de l’esperit dels Roca que ja hi havia al bar dels seus pares; Ells mai s’han mogut d’aquí”, ha constatat Massanés.

A l’exposició es resumeix la història dels 30 anys del restaurant a través de 31 plats (el primer de 1986 i el darrer de 2016), i jugant amb la idea de calidoscopi que projecta les mirades i a aportacions dels tres germans Roca. “Tres germans molt diferents i complementaris: En Joan, el seny; el Josep, l’esperit; i el Jordi, la rauxa de joventut. Junts, formen un triangle de miralls que reflecteix els seus interessos, i que crea la riquesa de la seva proposta gastronòmica”, il·lustrava Massanés aquest dilluns.

Memòria, tradició, academicisme, innovació tecnològica, transversalitat, paisatge, producte, atreviment, màgia o sentit de l’humor, són alguns dels conceptes clau de la trajectòria del restaurant, i a l’exposició són àmbits temàtics.

Per Joan Roca, l’exposició reflecteix la història de tres germans que estan “bojos” pel que han fet i per “aquesta forma de vida tan particular que té un restaurant”. Poder triar el gran volum d’informació i materials acumulats en aquests anys era un repte difícil, i Roca s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat de l’exposició. “És magnífica, de veritat, estic impressionat”, ha expressat el major dels tres germans.

Després dels molt èxits aconseguits, els tres germans segueixen mirant endavant, i segons han apuntat, per molt anys més. “El futur és seguir el que estem fent fins ara tant temps com puguem. Hi ha projectes de futur, com la Fundació, i altres que anirem explicant de mica en mica. Han estat els primers 30 anys, i encara queda molt per fer”, ha augurat Joan Roca.

El Celler, a més del reconeixement com a millor restaurant del món els anys 2013 i 2015, ha ocupat el top de la llista dels millors restaurants del món des del segon lloc quatre vegades. En el capítol de guardons individuals, cal destacar que Joan Roca va aconseguir els Chef’s Choice Award 2016, premi individual com a millor cuiner del món que atorguen els xefs que formen part de la llista dels ‘50 millors restaurants del món’, mentre que Josep Roca va ser reconegut com el millor sommelier 2005 per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia i Jordi Roca, va rebre el ‘World Best Pastry Chef Award’ el 2014 i el ‘Prix au Chef Pâtissier’ de la Acadèmia Internacional de Gastronomia el 2016.