El pis de Sant Jaume de Llierca on ha cremat un matalàs tenia una denúncia per ocupació il·legal

L'Ajuntament vol que s'investiguin les causes del foc en aquest edifici

L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) vol que s'investiguin les causes del foc a un matalàs que aquesta matinada ha obligat a desallotjar de forma preventiva 20 veïns de l'edifici sense que hi hagi hagut ferits. "Estem preocupats perquè no hem de lamentar cap víctima però hi podria haver hagut una afectació important si els veïns no haguessin avisat del fum", ha explicat l'alcalde, Jordi Cargol.

Els veïns asseguren que estava ocupat il·legalment per una persona, que en el moment de l'incident sembla ser que no hi era. L'Ajuntament ha constatat que el pis no estava tapiat malgrat que ja havia una denúncia per ocupació il·legal des fa unes setmanes.

I recorden que no és el primer incident registrat a aquest edifici, on hi ha un total de 43 pisos. Fa un any va descobrir-se una plantació de marihuana i també s'han rebut denúncies per amenaces entre veïns.

Ampliació:

"Un matalàs no es crema sol; algú ha entrat aquesta nit i l'ha cremat o ves a saber què estava fent perquè hagi passat", ha assenyalat l'alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, que admetia estar "molt preocupat". En aquest habitatge de cinc plantes hi viuen moltes famílies –hi ha 43 pisos però no tots estan habitats- i, segons ha dit, podria haver passat una "desgràcia" si un veí no hagués alertat als Bombers després de veure el fum pels volts de la una d'aquesta matinada. El foc només ha cremat una habitació.

L'Ajuntament ha demanat l'informe als Bombers per tenir més informació del que ha passat i vol que els Mossos d'Esquadra investiguin els fets. Aquest matí encara no sabien si presentaran una denúncia i de fet volen reunir-se amb la propietària de l'edifici –una entitat bancària- per abordar la situació.

L'alcalde es queixa que aquest edifici, situat al carrer Sant Jaume número 16, acumula "massa incidències en poc temps". El juliol del 2015, es va descobrir una plantació amb més de mil plantes en un pis ocupat on també s'havia punxat il·legalment l'electricitat que va acabar amb la detenció i l'ingrés a presó de tres persones, totes veïnes del municipi. A més a més, hi ha hagut nombroses denúncies per amenaces entre veïns d'aquest edifici. L'alcalde reconeix que no volen aquest ambient "conflictiu" i que cal treballar per desactivar-ho quan abans millor.

L'edifici té 43 pisos, dels quals 32 són de lloguer social del programa de l'Obra Social 'la Caixa' i d'altres també tenen llogaters vivint-hi. Alguns dels pisos restants han estat precintats per evitar que hi entrés algú de forma il·legal. No és el cas on hi ha hagut l'incendi aquesta matinada, que no estava tapiat malgrat que ja hi havia una denúncia per ocupació il·legal. L'habitatge va passar a ser propietat d'una entitat bancària després que el promotor no pogués vendre els habitatges i fes fallida.

Un total de cinc dotacions de Bombers s'han desplaçat fins al lloc després de rebre l'avís. Seguidament, s'han desallotjat vint veïns de l'edifici de forma preventiva sense que hi hagi hagut cap ferit.