Girona escalfa motors per rebre la Gala de la Guia Michelin amb la presència dels millors cuiners

El Patronat de Turisme ha organitzat activitats prèvies

Girona escalfa motors per rebre dimecres la Gala de la Guia Michelin 2017, on es lliuren les estrelles als millors restaurants a nivell de l'Estat i Portugal. Per al territori és tota una fita, ja que a la festa gastronòmica –que es fa al Mas Marroch, l'espai de celebracions del Celler de Can Roca- hi assistiran els millors cuiners dels dos estats.

Hi ha més de 450 convidats, un centenar de periodistes acreditats i també està confirmada la presència de tots els xefs dels restaurants de dos i tres estrelles.

Des del Patronat de Turisme aprofiten l'esdeveniment per fer diverses activitats, com una jornada sobre el poder de l'enogastronomia que ha inaugurat el sommelier del Celler, Josep Roca, que reconeix el potencial de la destinació. "Tenim un paisatge que no falla i que anem enriquint amb un pòsit de cultura i experiència", ha valorat.

Ampliació:

El Mas Marroch de Vilablareix (Gironès) es vestirà de gala per acollir dimecres l'entrega de les estrelles que anualment atorga la Guia Michelin. Durant aquesta festa gastronòmica, es classifiquen els millors restaurants a nivell de l'Estat i de Portugal amb una, dues o tres estrelles. Actualment, la demarcació de Girona té tretze restaurants que acumulen fins a disset estrelles. A dalt de tot, hi ha el Celler de Can Roca de Girona amb tres estrelles i el segueixen el Miramar de Llançà (Alt Empordà) i Les Cols d'Olot amb dues.

Per aconseguir portar la gala fins a Girona hi ha setmanes prèvies de negociacions i reunions. Un dels impulsors principals ha estat el Patronat de Turisme de Girona, que ha treballat sempre de la mà del xef d'El Celler de Can Roca, Joan Roca. "És un cop d'efecte per reconèixer la feina feta pels restauradors i tot el sector durant anys", ha manifestat el director del Patronat, Ramon Ramos. Per aprofitar l'impacte que suposa ser seu d'una de les cimeres més importants de la cuina, el Patronat ha organitzat alguns actes els dies previs a la gala. Per exemple, ha convidats periodistes gastronòmics a conèixer la destinació i els millors restaurant i també ha organitzat una jornada per analitzar el poder de l'enogastronomia en el turisme.

El lligam entre turisme i enogastronomia

L'encarregat d'inaugurar-la ha estat el sommelier d'El Celler de Can Roca, Josep Roca. Segons reconeix, el moment actual és "transcendent i vital" per a la gastronomia gironina. "Cada vegada tenim més seguretat que el paisatge no falla i l'anem enriquint amb un pòsit de cultura i de la imaginació dels que treballen al sector, que hi incorporen el concepte experiència", ha reflexionat. Roca, però, alerta que cal estar amatents per evitar caure en un model turístic massificat que va en contra dels interessos dels habitants del territori. "Un dels reptes del turisme és no caure en un model que expulsi enlloc d'acollir i tenir una relació amb la convivència, l'habitabilitat i el gaudi", ha subratllat.

Un dels ponent d'aquesta jornada és el professor de l'IE Business School, Joantxo Llantada, expert en turisme gastronòmic. Segons reflexiona, aquesta variant turística ja no és quelcom exclusiu del 'bon vivant' sinó que s'ha convertit en un "valor d'identitat del territori". Llantada apunta que la demarcació de Girona té una gran oportunitat de convertir el turisme gastronòmic en un "valor diferenciador". "Girona no només té el territori sinó que també té el relat i la història i això li dóna l'oportunitat de diferenciar-se i traslladar un missatge al món honest en producte, plats i persones", ha manifestat.

Més de 450 convidats a la Gala Michelin

Tots aquests actes previs culminaran dimecres al vespre amb la Gala de la Guia Michelin al Mas Marroch, l'espai de celebracions propietat dels germans Roca. Aquesta serà la vuitena edició d'aquesta festa gastronòmica i és la segona vegada que es fa a Catalunya, després que l'acollís Barcelona l'any 2012. Els organitzadors esperen més de 450 convidats i també hi ha un centenar de periodistes acreditats –tant catalans, com d'arreu de l'Estat i també Portugal.

L'acte començarà a les vuit del vespre amb els parlaments de diverses autoritats, entre els quals també intervindrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A continuació, es donaran a conèixer les novetats en la guia del 2017. El cap de comunicació de Michelin a Espanya i Portugal, Ángel Pardo, no ha volgut donar detalls sobre el veredicte, tot i que ha confirmat que hi haurà un nou restaurant que sumarà tres estrelles.

Des del territori, es confia en les possibilitats de Paco Pérez (Miramar de Llançà) i Fina Puigdevall (Les Cols, Olot) de poder sumar la tercera estrella. "Seria una gran notícia i ens faria molta il·lusió que això passés a Girona", reconeix el sommelier d'El Celler de Can Roca, Josep Roca.

A la gala estan confirmats tots els cuiners que tenen dos i tres estrelles i també una nodrida representació dels que tenen una estrella. Un cop s'hagin anunciat totes les estrelles, la festa es traslladarà a l'Àgora del Mas Marroch on vuit restaurants 'estrellats' de la demarcació –sota la coordinació del xef del Celler, Joan Roca- oferiran un sopar a peu dret per a tots els convidats. Els escollits han estat, a banda d'El Celler de Can Roca-, els establiments Les Cols d'Olot, el Miramar de Llançà, el Bo.Tic de Corçà, Ca l'Enric de la Vall de Bianya, Empòrium de Castelló d'Empúries, Els Tinars de Llagostera i Massana de Girona.