Mig centenar de persones reclamen la consulta sobre el port supesa a Tossa de Mar

L'oposició i associacions, contràries al projecte, no donen suport a la concentració

"No tenim por, volem votar" aquest ha estat un dels eslògans que han cridat els prop de 50 veïns de Tossa que aquest migdia s'han concentrat per protestar contra la decisió del jutge del contenciós administratiu de Girona, que ha prohibit la consulta del port.

Una protesta polèmica, i és que bona part dels veïns han preferit fer costat a les dues associacions contràries al projecte i que no han recolzat la iniciativa de l'ANC de concentrar-se. El portaveu d'Amics de Tossa, Jaume Lleonart, deixa clar que estan a favor del dret a decidir, però diu que la protesta d'aquest diumenge "és molt diferent al que s'està debatent".

L'alcaldessa del municipi, Gisela Saladich, en canvi, ha carregat contra les dues associacions i l'oposició que no ha anat a la concentració a la Plaça de l'Església. Saladich assegura que en reunions prèvies no els havien dit res i comptaven amb la seva presència. "En les diferents reunions que hi ha hagut sempre ens han dit que donaven suport a tot el que fes l'ANC", ha afegit Saladich.

Saladich també ha reconegut que l'actual situació divideix el poble i per això espera que s'agilitzin els tràmits per poder fer la consulta el més aviat possible. "En un mes espero que podrem votar, que és el que tots volem en el municipi", ha comentat Saladich. En aquest punt ha coincidit amb Lleonart que deixava clar que la voluntat de l'associació és que es pugui fer la consulta i que surti el 'no'.

Bon ritme de signatures

Des de les deu del matí un degoteig constant de gent s'acostava a la seu del carrer Sant Antoni de Tossa per signar en contra del projecte. Podien fer-ho tant els empadronats com els residents i Lleonart s'ha mostrat satisfet pel ritme de signatures. "Està clar que ha vingut molta més gent a votar que no pas els que s'han acostat a la concentració a la plaça", comentava el secretari de l'associació.

Lleonart també ha volgut destacar la "bona feina" que han fet des de l'associació per explicar el projecte en els últims dos mesos. "Fa temps el sí hauria guanyat per golejada, ara hem aconseguit despertar a la gent i ja no està tant clar", comenta Lleonart.

Col·laboració permanent

Gisela Saladich ha comentat que d'aquí un mes espera que el poble es pugui pronunciar i diu que col·laboraran "amb el que faci falta" per tal de poder fer efectiva la consulta. Malgrat tot, Saladich ha mostrat de nou la seva sorpresa perquè han fet el mateix procediment que altres pobles que han fet consultes i no entén perquè es suspèn la de Tossa.

El Jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona en va confirmar la suspensió aquest divendres. El magistrat va desestimar les al·legacions presentades per l'ajuntament i va concloure que no es pot fer sense el permís de l'Estat. "No són vàlides si no compten amb la perceptiva autorització de l'Estat", recollia la interlocutòria. La resolució del jutjat no és ferma i es pot recórrer en un termini de quinze dies, però en qualsevol cas va provocar que no es celebrés aquest diumenge.

El projecte preveu la construcció d'un Port de 424 amarradors dels quals 25 seran per grans iots, 40 fins a 100m d'eslora, a més d'una zona hotelera que ocuparia uns 8.000m2 i una zona de xalets de luxe de 6.000m2 a la zona d'Es Cards i la vinya d'en Puig.