Arrenca el Vè Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya

Entre les novetats destaca un espai ecològic i nous sectors com els bolets, el vermut o la pastisseria

A les 10 del matí ha obert portes la 5a edició d’Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya que se celebra aquest cap de setmana al Recinte Firal d’Olot. Al llarg de tota la jornada s’han portat a terme diverses activitats que han fet bullir el recinte amb una activitat frenètica i una gran afluència de visitants.
 
La inauguració oficial s’ha fet a les 10 del matí i ha comptat, entre d’altres autoritats, amb la presència d’Antoni Díaz, Director General d’Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya; Marta Felip, Vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Josep Maria Corominas, alcalde d'Olot; o Estanis Vayreda, regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç i Turisme de l'Ajuntament d'Olot, a més d’altres regidors i alcaldes de diverses poblacions.
 
Al llarg d’aquest dissabte s’han pogut veure demostracions de cuina en directe amb Iolanda Bustos (La Calèndula, Regencós) i Evarist March (Celler de Can Roca, Girona); Xavier Franco (Les Magnòlies, Arbúcies); Gerard Xifra (La Quinta Justa, Olot - Associació d’Hostalatge de la Garrotxa) i Jordi Ferrer (Pastisseria Ferrer, Olot); i Sacha Hormaechea (Restaurant Sacha, Madrid).
 
A l’Aula de Cuina també s’ha celebrat el III Concurs Popular d’Allioli on sis participants han preparat un allioli en directe. El premi al millor allioli se l’ha endut el mallorquí Arnau Midó. Tots els participants han rebut un lot de productes de Girona Excel·lent.
 
Aquest dissabte també s’han entregat els premis al Millor Estand i Millor Producte Orígens 2016. El premi a millor estand ha estat per La Xiquella de Vall d’en Bas i el de Millor Producte per a Gin Volcànic de Ratafia Russet i Beveland.
 
També s’han realitzat maridatges i degustacions de productes a l’Aula de Tast amb  Làgrimus, Vermouth Cisa,  Vermut Miró i Yzaguirre Vermut amb Girona Excel·lent; Tegust; el Gremi de cervesers artesans de Catalunya  i Ratafia Russet. L’Aula dels nens s’ha omplert amb tallers al voltant del pa, la fruita, la xocolata i les amanides.
 
En total a Orígens s’hi poden trobar més de noranta productors d’arreu del territori català amb propostes molt diverses. Des de cervesa o bolets, a pastisseria, melmelades, ostres, fins a olis, vins o vermuts, entre d’altres. El visitant, a més de tastar els diversos productes, els pot comprar directament al productor. La fira és també un espai ideal per als productors ja que també donen a conèixer el seu producte a professionals dels sector i els permet establir contactes professionals.
 
Orígens arriba enguany amb diverses novetats com un espai ecològic on s’hi troba una representativa presència de productes ecològics i també nous sectors com el dels vermuts, els bolets o la pastisseria. Després de l’èxit que va aconseguir l’any passat, repeteix l’Espai Cervesa que aglutina productors catalans de cervesa artesana del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural.
 
Aquest dissabte també ha passat per la fira  el programa 1món.cat de La Xarxa i Olot Televisió, el qual s’ha emès en directe des del recinte firal.
 
Demà, Orígens, comptarà amb les demostracions de cuina de Jordi Vallespí (La Pahissa del Mas Pou, Pals) amb l’arròs i altres plats de la cuina de Pals; Marc Ribas (Cuines TV3 i Capritx, Terrassa) que cuinarà amb productes ecològics; Albert Sastregener (Bo.Tic, La Bisbal) ens retornarà als orígens amb les seves propostes culinàries; i Jordi Juncà (Ca l’Enric, Olot) portarà els bolets de tardor a l’alta cuina. Els encarregats de tancar les activitats de l’Aula de Cuina seran Fina Puigdevall, Pere Planagumà i Albert Lorenzo (Les Cols, Olot). Per a l’Aula de Tast hi passaran  Josep Maria Carol, tofonaire (Can Carol), els productes de Girona Excel·lent i els de Taula Mediterrània  i també la cervesa artesana Lo Vilot. També seguiran les activitats a l’Aula dels Nens amb tallers centrats en els embotits, el pa, la xocolata i les amanides.
 
El preu de l’entrada és de 5€ i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar el visitant també podrà comprar directament al productor. L’Aula dels Nens té un preu de 2 euros i l’Aula de Tast d’1. Les inscripcions per a aquestes espais es realitzaran a l’entrada de la fira.