El Museu d'Art de Girona renova dues sales del centre per exposar obres del barroc

S'exposaran noves peces cedides pel MNAC i El Prado

Les sales catorze i quinze del Museu d’Art de Girona es renovaran per albergar una exposició que busca apropar l'art barroc als visitants del centre. A més de les obres actuals, se'n recuperaran d'altres del fons de la col·lecció, i es completarà amb peces cedides pel MNAC i el Prado. Són 32 obres amb l'art del retaule com a fil conductor, i és que era el gènere per excel·lència del moment. Tot i això també es podran veure diferents tipus d'obres com pintures o objectes litúrgics. La directora del museu, Carme Clusellas, explica que la intenció és "configurar un discurs" que enllaci amb la resta del museu.

Clusellas comenta que el que es podrà veure és un "art molt recarregat", sobretot per la forta vinculació amb la religió, però que explica tot allò que es volia expressar a l'època. La directora del museu diu que l'exposició permetrà descobrir "tot el seu discurs" a més de la "gran bellesa tècnica" dels artistes.

En total s'exposaran 32 peces, deu taules de retaule, deu talles de fusta policromada, sis pintures i sis objecte litúrgics d'argenteria, a més de noves que es conservaven a les sales de reserva, com ara el relleu de 'La Presentació de la Verge' o la talla de 'Sant Jacint' que van ser restaurades recentment gràcies al suport de la Diputació de Girona.

La direcció artística de les obres ha anat a càrrec del director tècnic de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joan Bosch, que ha plantejat una exposició centrada en el concepte de retaule i de l'art de funció devota, a través de la imatgeria que ocupava els compartiments i les fornícules, organitzats sota tres gran conceptes: la divinitat, la Verge Maria i el santoral protector.

L'art barroc es caracteritza per unes expressions artístiques de llenguatge exuberant i dinàmic, centrats majoritàriament en la temàtica religiosa i complien una funció devota. En aquest sentit es tracta d'un art destinat a integrar-se en el culte i el ritual i que tenia la funció de fer un paper mediador en les relacions entre els fidels, l'església i el món sobrenatural.

Hereus del barroc

Clusellas també ha recordat que la Catalunya actual és una gran hereva de l'art barroc. "El barroc es va imposar per sobre del romànic i gòtic i ha estat l'art que més ha impregnat les nostres esglésies", ha comentat. La directora del museu recorda que l'exposició també permetrà apropar aquesta època des d'un punt de vista més local. En aquest sentit, Clusellas ha afegit que intentaran aproximar els artistes gironins del barroc que tenen identificats a partir de les obres que el museu té en col·lecció.

Una exposició més accessible

Una de les apostes més important del museu és facilitar l'accés a tots els públics. Per això, s'han traduït a quatre idiomes tots els textos per tal que els visitants puguin entendre millor l'exposició, i de d'altra banda, s'ha posat especial atenció a les recomanacions de l'ONCE pel que fa a la retolació, i les dimensions de la gràfica dels textos de les sales.