Un centenar d'estudiants es manifesten a Girona per exigir una rebaixa de les taxes universitàries

Recorden que el consell dels rectors de les universitats públiques s'ha posicionat a favor de la gratuïtat de les matrícules

Un centenar d'estudiants de la Universitat de Girona (UdG) s'han manifestat aquest dijous pels carrers de la ciutat, exigint una rebaixa en els preus de les taxes universitàries. Recorden que el consell de rectors de les universitats públiques catalanes es va mostrar favorable a la gratuïtat total de les matrícules.

El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Pau Turró, diu que el que cal fer és exigir a la Generalitat que rebaixi el preu de graus i màsters ja que "exclou moltes classes populars que no s'ho poden pagar".

Turró ha agraït el suport de l'actual president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i actual rector de la UdG, Sergi Bonet, que s'ha manifestat en repetides ocasions a favor de la gratuïtat total de les matrícules.

Ampliació:

Els universitaris han tornat a sortir al carrer per reclamar una rebaixa en el preu de les taxes universitàries. Aquest cop han estat un centenar de persones que s'han manifestat des del campus del Barri Vell fins al de Montilivi, amb una aturada a la seu de la Generalitat on han llegit un manifest. Reclamen que s'apliqui el compromís al qual va arribar el consell de rectors d'universitats públiques de Catalunya, que es va posicionar a favor de la gratuïtat total. El portaveu del sindicat d'estudiants SEPC, Arnau Turró, critica que l'actual sistema deixa fora molta gent que no pot pagar la matrícula.

Turró recorda que el decret de preus del 2011 fixava un augment d'un 66% del cost de les matrícules. "Això aparta molta gent de la universitat, i s'ha de canviar", ha comentat. El portaveu del SEPC també ha fet referència a la bona química que hi ha entre el sindicat i el rector de la UdG, Sergi Bonet, qui ja s'ha mostrat favorable a la gratuïtat total de les matrícules en diverses ocasions. "Nosaltres continuem fent els actes amb el suport del rector i el Consell d'Estudiants, perquè d'aquesta manera aglutinem molta més gent", ha afegit.

Durant la marxa, els manifestants han lluït diverses pancartes en contra del decret de preus i apostant per una universitat pública i gratuïta, a més de banderes estelades.

Una lluita doble

Turró ha explicat que les convocatòries a manifestar-se són una part important, però assegura que cal combinar-la amb la lluita a dins les institucions. "A nivell institucional hem aconseguit posicionar els rectors i ara cal fer força al carrer per mobilitzar l'alumnat", ha comentat.

Preguntat sobre la menor mobilització en relació a altres manifestacions, Turró ho ha justificat perquè aquest cop no s'havien aturat les classes i, per tant, hi havia estudiants que no havien pogut venir. En qualsevol cas, el portaveu del SEPC ha reconegut que els costa mobilitzar el mateix nombre d'estudiants que fa un temps. "Abans fèiem apostes més dures, tancàvem facultats i ara hem apostat per una altra estratègia que fa que la gent es mobilitzi menys", ha explicat Turró.

Suport total del rector

Sergi Bonet ha recolzat "totalment" les demandes dels estudiants i ha recordat que van en la línia del manifest conjunt aprovat aquest octubre pels rectors de les universitats catalanes. Bonet els ha animat a no abandonar la protesta. "Està molt bé tenir una actitud proactiva però no oblideu mai la protesta per perseguir les vostres reivindicacions", ha dit el president de l'ACUP.

A diferència d'altres mobilitzacions, els universitaris no han convocat vaga i per tant no s'han aturat les classes. Al llarg del dia s'han fet debats, xerrades i manifestacions.