El Síndic intercedirà per demanar a Adif que garanteixi la seguretat a l'estació del TAV

Rafael Ribó assegura que hi ha "deficiències immenses"

El Síndic de Greuges de Catalunya s'ha reunit aquest dijous amb l'expresident de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras, que li ha exposat el malestar per temes relacionats amb la seguretat del TAV. Al gener farà quatre anys que els trens d'alta velocitat circulen pel subsòl de la ciutat. Tot i això, l'estació encara no disposa d'un pla d'autoprotecció del túnel homologat. Adif i el Departament d'Interior fa temps que s'intercanvien el document perquè la Generalitat no el vol donar per bo perquè hi veu mancances.

Aquesta situació preocupa els veïns, que han demanat al Síndic que intercedeixi. El representant dels veïns ha lliurat un informe dels Bombers a Ribó, on es qüestiona la intervenció del cos si es dóna una situació d'emergència. "Ens preocupa molt que siguin els mateixos Bombers els que dubtin de si podrien accedir al túnel en cas d'emergència i ens preocupa que quan Adif fa els simulacres de seguretat els Bombers ni hi participin", ha declarat Carreras.

Per això, el Síndic s'ha compromès a recopilar tota la informació sobre el cas per determinar per què encara no s'ha signat aquest document i ha instat els veïns a recollir signatures en aquest sentit i entregar-les-hi. De fet, els veïns ja estan recollint signatures per demanar a l'Ajuntament de Girona que porti Adif als tribunals per la "inseguretat" del túnel.

Una nova intervenció del Síndic pel tema del TAV

Ribó recorda que aquesta no és la primera vegada que obre una investigació relacionada amb l'estació de l'alta velocitat. La tardor del 2014, després de les inundacions que van omplir d'aigua les vies, també va obrir una investigació d'ofici. Segons assegura, ja ha recollit tota la informació de les administracions implicades i l'ha fet arribar a la Defensora del Pueblo.
Tanmateix, lamenta que la situació no s'ha resolt i que Adif encara no ha corregit tot allò que se li demanava.

Per al Síndic, l'estació del TAV és una infraestructura "d'altíssima innovació tecnològica" però que pateix unes "deficiències immenses" en seguretat. "Potser són coses que no es noten quotidianament però són essencials si hi ha un esdeveniment sobtat com van ser les inundacions", ha remarcat. A més, ha interpel·lat Adif per tal que resolgui els problemes que van causar aquell episodi "abans que calgui lamentar cal incident". "Vull advertir novament que no caldria esperar que passi res greu per intervenir en urgències pendents", ha sentenciat.

El Síndic de Greuges ha visitat Girona quan es compleixen els 20 anys de l'oficina itinerant. En aquest temps, ha atès més de 1.500 persones arreu de la demarcació, ha rebut 919 queixes i 591 consultes. Actualment, assegura que arreu de Catalunya el que més preocupa els ciutadans que recorren al Síndic són temes socials.