Abandonen set cadells de gos al costat d'un contenidor a Olot

Un veí els va sentir plorar de nit i els va dur a la protectora que se n'ha fet càrrec malgrat estar al límit de la seva capacitat

Una caixa de cartró amb set cadells de gos és el que s'ha trobat un veí d'Olot, alertat pels plors dels animals. Va passar dimarts passat, de nit, al carrer Fluvià i va decidir dur-los a la protectora Terra Viva. Amb aquest gest els ha salvat la vida, perquè tenien menys de dos mesos de vida i problemes digestius greus provocats per l'estrès i el fet d'haver-los separat de la mare. Els responsables de la protectora, que dóna servei a tota la comarca, denuncien que és la tercera vegada en un mes que han de fer-se càrrec de cadells abandonats i que estan al límit de la seva capacitat.

Actualment tenen més de 130 animals, entre gats i gossos. Defensen que l'esterilització és l'"única solució" i fan una crida a la responsabilitat dels amos. La descoberta d'aquests set cadells abandonats –tot femelles- no és un cas aïllat a la ciutat. En un mes, s'han trobat deu gossos petits més a la porta de la protectora i al cap de pocs dies, en van aparèixer nou més a dins d'un test a l'entrada d'un bar. Això els ha portat al "límit" de la seva capacitat, que ja de per sí era complicada, perquè donen servei a tota la comarca.

Ho han denunciat a través de les xarxes socials, on demanen, a més, que qui pugui tenir informació dels abandonaments que ho denuncïi perquè és un delicte.

Acollir un animal abandonat comporta un esforç de temps i diners que, en cas de tractar-se d'un cadell, és molt més elevat. "És el menjar, les vacunes, l'eliminació de paràsits, l'assistència veterinària, entre altres despeses", detalla Tània Prujà, una de les responsables de la protectora Terra Viva situada a les afores d'Olot. I si encara beuen biberó, vol dir atendre'ls cada tres hores, una feina que no poden fer des de les seves instal·lacions i que els obliga a buscar cases d'acollida.

Prujà assegura que els abandonaments han augmentat en els últims anys així com la renúncia d'amos coincidint amb la crisi. "Moltes són injustificables, com ara perquè han tingut una criatura i ja no se'n poden fer càrrec", afegeix. El problema de fons, al seu entendre, és la falta de "responsabilitat" dels amos, que no són conscients del compromís que adquireixen en el moment de portar un animal a casa. En aquest sentit, recorden que un gos representa temps, diners i responsabilitat i que són animals que poden viure uns vint anys.

Ara que falten poques setmanes per Nadal, des de la protectora desaconsellen totalment "regalar" un gos o un gat. "Si volen fer-ho, que vinguin aquí a triar-lo i que no ho facin pels nens, perquè qui l'acabarà cuidant seran els pares i ho haurà de fer per tota la vida", afegeix Prujà. Per altra banda, defensen que l'esterilització és un pas indispensable i necessari per evitar tenir a més a més cadells. "Llavors el problema es fa exponencial", conclou la responsables de Terra Viva.