Cada cop més dones participen en les proves per detectar el càncer de mama. En l'última ronda feta entre el 2014 i el 2015 van ser 65.222 dones les que es van sotmetre a la revisió, una xifra molt superior a les que van participar-hi en la primera edició del programa (26.639). En total el 71% de les dones que han estat cridades a fer-se aquestes proves hi han anat, i això ha permès detectar, en dos anys, 321 càncers de mama de forma precoç.
Del conjunt de dones que s'han fet la mamografia, gairebé un 9% han necessitat fer-se una prova complementària. La majoria no són invasives, tot i que també s'han hagut de fer puncions, core-biòpsies i biòpsies quirúrgiques. Destaca el fet que entre la primera ronda que es va fer els anys 2001 i 20002 i l'última, el percentatge de proves complementàries ha disminuït a més de la meitat. Si a l'inici gairebé el 20% ho necessitaven, ara s'ha passat a menys del 10%.
La taxa de detecció de càncer en aquesta setena ronda ha estat de 4,92 casos per cada mil cribatges, una xifra semblant a la que s'ha detectat en la resta de rondes.
EL PDPCM és un programa del Departament de Salut que pretén detectar el càncer de mama en les fases inicials, abans que apareguin els símptomes. Es convida a dones entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. La prova consta de dues projeccions i doble lectura, amb uns controls de qualitat tant des de la vessant dels mamògrafs com dels lectors. En el cas específic en què no hi ha acord, es recorre a una lectura de consens per ajudar al diagnòstic.
Si és necessari, es procedeix a practicar proves complementàries per facilitar un millor diagnòstic. En el moment que els resultats no indiquen cap anomalia, s'informa a la usuària i se la cita de nou al cap de dos anys de la pràctica de mamografia.
Els resultats s'han presentat a la cinquena jornada del PDPCM a l'Hospital d'Olot. Es tracta d'una trobada bianual que té per objectiu presentar els resultats en relació al grau de resposta que té el programa i que aquesta ronda ha estat del 71,39%. De les 91.365 dones a qui s'ha ofert la possibilitat de sotmetre's a les proves, 65.222 ho han fet, a més d'estudiar el nombre de casos positius, per avançar en la investigació.
La importància del diagnòstic precoç
L'objectiu principal del cribratge és detectar el càncer en les fases inicials, però també es detecten alteracions en les cèl·lules que no són cancerígenes però, si no es tracten, amb el temps podrien generar complicacions. La detecció i tractament d'aquestes lesions, poden evitar aquesta progressió i així s'eviten tractaments més invasius.
En aquest sentit, els experts avisen de la importància de la detecció precoç de la malaltia, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials, també ha augmentat significativament la supervivència de les pacients.