Jutgen tres acusats de simular un accident a Girona per estafar l'asseguradora i cobrar indemnització

La companyia va contractar un detectiu per tal de descobrir l'engany

Accident fictici o real? L'Audiència de Girona haurà de decidir si tres homes –dos d'ells, germans- es van conxorxar per simular un sinistre i estafar l'assegurança. Els processats tenen 35, 37 i 39 anys. Dos d'ells viuen a Girona i el tercer, a Salt (Gironès).

Segons consta al certificat amistós que van signar, l'accident va tenir lloc el dia de Reis del 2012 en una cruïlla del parc Migdia. El processat de 39 anys anava en cotxe, va fer un gir a l'esquerra i va xocar contra la moto en què anaven els dos germans. En un primer moment, es va determinar que la moto havia quedat sinistre total i l'assegurança del cotxe va arribar a indemnitzar un dels germans amb 3.590 euros.

La companyia, però, es va posar a investigar i ara, tant ella com el fiscal han acabat asseient els tres homes a la banqueta. Les acusacions sostenen que es van posar d'acord per simular el sinistre i, així, acabar cobrant sense que hi hagués hagut cap accident.

Al judici, uns i altres han negat els càrrecs. El conductor del cotxe ha explicat que aquell dia havia anat a veure un familiar i que, sortint de l'aparcament, va ser quan va xocar. Diu que el seu cotxe va patir danys (el capó abonyegat, la matrícula doblegada i la reixeta trencada) i que, uns dies després, ell mateix els va arreglar amb l'ajuda d'un amic, que tenia coneixements de mecànica.

Per la seva banda, els dos germans asseguren que no coneixien de res el conductor. Relaten que, després del xoc i de redactar el certificat, es van endur la moto caminant fins a Salt, on la van deixar al taller. Expliquen que l'accident va ser "com aquells típics en què veus que el cotxe se't creua, frenes però ja no hi ets a temps".

Detectiu privat

Entre els qui han passat per la sala de vistes aquest matí, hi havia un detectiu privat que l'assegurança del cotxe va contractar per intentar esbrinar si l'accident era una estafa. Al seu informe, va concloure que els tres acusats s'ho havien inventat. D'entrada, perquè va investigar i va descobrir que els tres eren amics a les xarxes socials, i això el va fer desconfiar.

Però quan va anar a veure'ls, com ha declarat, va ser quan les seves sospites es van confirmar. Sobretot, quan va entrevistar-se amb el conductor del cotxe. "Em van cridar l'atenció diverses coses; per exemple, que no recordava ni el dia ni l'hora de l'accident, o que va explicar-me que aquell dia havia anat a Girona per pagar unes factures, quan era festiu", ha declarat.

Durant l'entrevista, que es va fer en un bar de Salt, el detectiu també va demanar al conductor poder veure el cotxe. L'acusat li va respondre que no sabia on l'havia aparcat però, quan van sortir al carrer, el detectiu va adonar-se que l'havia estacionat allà mateix. "A més, ell sostenia que havia reparat el capó, però el cotxe tenia més desperfectes que ni s'havien tocat", ha explicat.

Els perits no es posen d'acord

Durant el judici, també han declarat els perits d'una i altra companyia d'assegurances. I el que sostenen l'un i l'altre és diametralment oposat. El de la pòlissa de la moto ha sostingut que l'accident "és compatible" amb un xoc a baixa velocitat –a uns 30 ó 40 km/h- i que els danys a la part dreta de la moto es corresponen a una col·lisió d'aquest tipus.

El de l'assegurança del cotxe, per la seva banda, manté que tot i que tant el vehicle com la moto tenien trompades, en cap cas van ser conseqüència del mateix accident. Entre d'altres, perquè un xoc com el que es descriu al certificat d'accident –una col·lisió frontolateral- hauria fet més destrosses a la moto (per exemple, al pneumàtic). I que, tot i que la matrícula del cotxe estava abonyegada, allà hi havia traces de pintura de color verd (quan la moto era de color negre). "És totalment incongruent", ha precisat.

Sigui com sigui, correspon ara a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona concloure en sentència si hi va haver o no estafa. El fiscal i l'acusació particular –que exerceix l'assegurança del cotxe- demanen que es condemni els tres acusats a 4 anys de presó i a pagar una multa de 3.600 euros per estafa i denúncia falsa (perquè van intentar cobrar una indemnització interposant una demanda per via civil).

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions demanen que els processats hagin d'abonar 7.758,57 euros a l'asseguradora del cotxe (una suma que comprèn la indemnització que ja es va pagar, els honoraris del detectiu, dels perits i les costes judicials). Les defenses dels tres acusats demanen l'absolució.