Comença la consulta per escollir el projecte del nou Firal a Olot

L'Ajuntament confia que s'han fet tots els passos i no creu que hi puguin haver problemes legals com a Tossa de Mar

Els olotins ja poden escollir de forma electrònica el projecte del Firal que més els agrada dels tres finalistes. Els aspirants són: "Teixir, cosir i vestir", "101 plàtans" i "Un Tossol i dos Triais". La votació s'allargarà fins al 22 de novembre, a les vuit del vespre. Aquella mateixa nit està previst conèixer el projecte guanyador.

Un total de 29.175 olotins majors de 16 anys poden votar en el que és la segona consulta que es fa a la ciutat aquest any. L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha votat a primera hora i ha fet una crida a la participació.

També ha assegurat que s'han fet tots els passos i que res els fa pensar que hi puguin haver problemes legals, com ha passat recentment a Tossa de Mar, després que un jutge suspengués cautelarment la consulta prevista per aquest diumenge a petició de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Ampliació:

A les vuit del matí s'ha constituït la junta electoral electrònica per poder iniciar la consulta sobre el Firal d'Olot que s'allargarà fins al 22 de novembre. Es tracta d'una obra important per la ciutat ja que suposarà suposar la transformació del passeig d'en Blay, situat al centre. Tindrà un cost d'entre 3,5 i 4 milions d'euros depenent de quin projecte acabi essent l'escollit.

Els tres projectes finalistes -"Teixir, cosir i vestir" de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes - Lluís Paumé; "Un Tossol i dos Triais" de Birulés Cabré Romans Arquitectes - Pau Sabata – CREArquitectura, i "101 plàtans" de Forgas Arquitectes- han estat seleccionats per un jurat format per professionals, tècnics i càrrecs electes, d'entre un total de 15 projectes aspirants. La decisió es va prendre per unanimitat. La consulta que ha començat aquest dimecres permetrà als ciutadans escollir el projecte que més els agradi d'aquests tres i en funció de la participació, es podran arribar a repartir 45 punts entre els tres projectes. Ho ha recordat l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas: "La puntuació es modularà segons la participació; si voten 10 persones té un valor i si ho fan 10.000, en té un altre, per això es molt important que la gent s'expressi perquè el seu vot tindrà més força".

Per altra banda, el jurat tècnic decidirà aquest divendres la puntuació que atorga als projectes (fins a 45 punts més). I pel que fa als deu punts restants, aquests es decidiran a través d'una mesa de contractació que es reunirà el dia que finalitzi la consulta –el termini acaba a les vuit del vespre- i que haurà de valorar els criteris econòmics. D'aquesta manera, l'Ajuntament preveu el mateix 22 de novembre donar a conèixer els resultats que permetran determinar quin és el projecte guanyador.

Després de votar, l'alcalde ha fet una crida a la participació tot dient que "no hi ha excuses" per no fer-ho. "El procés de votació és molt senzill, tothom ha de tenir el seu codi que haurà rebut per carta, que seleccioni el projecte que més li agrada" perquè es tracta d'un "gran projecte i també d'una qüestió d'imatge de ciutat", ha afegit Corominas.

Aquells que encara tinguin dubtes, poden veure les maquetes dels tres projectes finalistes exposats a la sala de plens de l'Ajuntament fins aquest divendres. Aquest cap de setmana, s'instal·laran al pavelló firal coincidint amb la Fira Orígens i seguidament retornaran a l'Ajuntament.

Preveuen més participació que a la consulta dels correbous

Fins a 29.175 olotins podran votar en aquesta consulta electrònica. Es tracta de ciutadans majors de 16 anys que s'han empadronat abans del 30 de juny. Aquesta és la segona consulta que es fa a la ciutat aquest any. El juny passat, es va fer sobre la continuïtat dels correbous. Hi va haver una participació del 18,3% i un total de 5.321 persones que van votar. El 60% van dir que volien que se suprimissin. Corominas confia que en aquesta segona consulta la participació sigui superior.

Per votar cal entrar al web de l'Ajuntament i escollir l'apartat de consulta. Després caldrà identificar-se amb el DNI i a continuació introduir el codi que hauran rebut per carta. Seguidament, hauran de respondre a la pregunta "Selecciona el projecte que t'agrada més per la remodelació del Firal" i seguidament escollir l'opció desitjada.

Per qualsevol incidència, s'ha d'acudir a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà que hi ha al mateix ajuntament. A més a més, s'han habilitat diversos punts per ajudar a les persones a votar a través de l'ordinador. Aquests espais són la Biblioteca Marià Vayreda, l'Hospital d'Olot, l'Institut Municipal de Promoció, l'Institut Municipal d'Educació, el Consorci d'Acció Social i l'Oficina Jove Ideal.

"Estem convençuts que s'han fet tots els passos legals"

La consulta del firal arriba dos dies després que un jurat ordenés de forma cautelar la suspensió de la consulta que Tossa de Mar tenia previst per aquest diumenge sobre el port. El jutge ha actuat a petició de la delegació del govern espanyol a Catalunya que considera que la consulta està basada en un precepte de la Llei de Consultes catalana que està suspès pel Tribunal Constitucional. Segons el recurs presentat, l'Ajuntament hauria d'haver demanat autorització a Madrid per convocar-la perquè entenen que és de "caràcter general". Aquest dimecres finalitza el termini perquè el consistori presenti les al·legacions.

Preguntat per si l'Ajuntament d'Olot tem tenir problemes legals, l'alcalde ha estat contundent: "Estem convençuts que s'han fet tots els passos legals; em crec absolutament la gran feina que fan els serveis jurídics municipals, que ja han demostrat la seva eficiència amb la consulta del correbou". Pel que fa als fets de Tossa de Mar, Corominas ha estat molt crític amb l'Estat, tot dient que un cop més es demostra que "no estan al nostre costat". "És increïble que per demanar l'opinió als ciutadans es converteixi en una carrera d'obstacles quan l'administració hauria de posar les coses el més fàcil possible". En aquest sentit, ha defensat que les consultes no es fan "perquè sí" si no per demanar l'opinió als ciutadans, un gest que al seu entendre és una "obligació". I en cas de dubtes o problemes legals, Corominas considera que s'haurien de resoldre a nivell administratiu i no pas per la via judicial com ha passat a Tossa de Mar.

Olot té previst celebrar una altra consulta el primer semestre del 2017 per decidir una partida de 150.000 euros inclosa als pressupostos d'aquell any destinats a actuacions a barris.