El Trueta implanta un protocol en pròtesi de genoll per accelerar la recuperació dels pacients operats

El 'Rapid Recovery' preveu arribar a 200 intervencions l'any, el 80% de les que es fan

L'hospital Trueta de Girona ha començat a posar en pràctica un protocol de pròtesis de genoll, anomenat 'Rapid Recovery'. Es tracta d'un nou enfocament d'aquest procediment quirúrgic que permet una recuperació dels pacients més ràpida, efectiva i amb menys dolor.

Les novetats es noten ja des d'abans de l'operació, perquè optimitzen la medicació preoperatòria i fan una anàlisi més acurada de diversos factors del pacient.

També han modificat el procés quirúrgic, amb una anestèsia que s'orienta de forma més específica al tipus d'intervenció i amb l'eliminació dels habituals drenatges i sondatges. Finalment, el postoperatori també presenta novetats, ja que el mateix dia de la intervenció i amb l'ajuda dels professionals de fisioteràpia i d'infermeria, el pacient comença a moure el genoll i a caminar. Fins ara, les primeres 48 hores posteriors a la cirurgia eren de repòs absolut.

Ampliació:

Amb el nou protocol, el pacient pot marxar a casa dos o tres dies després de l'operació quan, fins ara, l'estada mitjana era de 4,5 dies. El procés està consensuat per un equip multidisciplinari de l'hospital, format per professionals de medicina (traumatologia, anestesiologia i rehabilitació), infermeria, fisioteràpia i administratius.

El Trueta és el primer centre de l'ICS que posa en marxa aquest protocol, i els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica calculen que faran unes 200 intervencions cada any, nombre que representa el 80% de les pròtesis de genoll que es practiquen anualment a l'hospital.

El 'Rapid Recovery' ofereix en conjunt una millora en la qualitat assistencial del procés d'intervenció de pròtesi de genoll, estimulant la participació més activa dels pacients, disminuint els riscos i complicacions de la cirurgia i permetent una recuperació més ràpida i efectiva. L'objectiu final és la millora en l'atenció i que els pacients puguin tornar a la vida activa en el menor temps possible.

Sessions informatives

Una altra de les novetats són les sessions informatives i d'educació sanitària que s'organitzen per als pacients i els seus familiars dues setmanes abans de la intervenció, en les quals els usuaris expressen els seus dubtes i comentaris i coneixen l'equip que durà a terme la seva assistència. Durant les sessions s'expliquen els detalls del procés i es fan pràctiques reals amb els pacients sobre aspectes com ara de quina manera han d'aixecar-se del llit o quina és la millor posició de la cama per desplaçar-se per dins de casa.

A més, l'endemà de l'alta hospitalària l'equip d'infermeria es posa en contacte per telèfon amb els pacients per fer un seguiment de la seva evolució i resoldre possibles dubtes.