L'alcaldessa de Tossa diu que si el jutge no els deixa fer la consulta iniciaran els tràmits des de zero

L'ajuntament presentarà dimecres les al·legacions

L'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, ha avançat que si el jutge finalment no deixa fer la consulta del 20 de novembre sobre el port iniciaran els tràmits des de zero.

Un dels arguments de la delegació del govern espanyol a Catalunya per demanar la suspensió cautelar és que no s'ha demanat el preceptiu permís a l'Estat, ja que entenen que la consulta és de caràcter general i així calia fer-ho. Des de l'ajuntament, però, continuen sense entendre per què el cas de Tossa de Mar s'ha portat als tribunals i, en canvi, d'altres municipis catalans han fet consultes en la mateixa línia i no ha passat res.

Saladich ha explicat que els serveis jurídics treballen contrarellotge per presentar les al·legacions dimecres mateix, quan s'esgota el termini donat pel jutge. A més, remarca que ho tenen "tot a punt" per si abans de diumenge el jutjat contenciós administratiu atén la seva petició, aixeca la suspensió i els veïns poden anar a votar.

Ampliació:

El revés judicial a la consulta sobre el nou port esportiu de Tossa de Mar no ha frenat les pretensions de l'ajuntament. L'endemà de conèixer la resolució judicial, l'alcaldessa, Gisela Saladich, assegura que ho tenen "tot a punt" per votar diumenge i es mostra confiada que el jutge considerarà les al·legacions i permetrà votar.

Els serveis jurídics municipals treballen contrarellotge per presentar dins de termini les al·legacions a la decisió del jutge de suspendre cautelarment la consulta del proper 20 de novembre. El consistori tenia tres dies per fer-ho i el termini s'acaba dimecres. El jutge actua a petició de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, que ha demanat que s'aturi cautelarment la consulta perquè considera que està basada en un precepte de la Llei de Consultes catalana que està suspès pel Tribunal Constitucional. Per això, en el recurs presentat per l'advocada de l'Estat es remarca que l'ajuntament hauria d'haver demanat autorització a Madrid per convocar una consulta que entenen que és "de caràcter general".

"Per què Tossa sí i d'altres no?"

L'alcaldessa no entén per què s'ha portat el cas de Tossa davant dels tribunals quan d'altres municipis catalans han fet consultes en el mateix sentit. Saladich recorda que han buscat assessorament expert per organitzar la consulta del port i que els mateixos que els han ajudat també han aconsellat altres municipis. "Hem fet el mateix que d'altres municipis i no ho entenem", ha manifestat Saladich, que critica que l'Estat no permeti als veïns pronunciar-se sobre un tema que és local ja que afecta a la modificació del planejament urbanístic.

"Si l'Estat també s'ha de posar amb això és que la nostra autonomia municipal no existeix i no val per a res", ha lamentat. Els tossincs havien de votar diumenge si estan d'acord que es faci un nou port esportiu a la zona d'es Codolar, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe.

Malgrat que hi ha poc temps, l'alcaldessa confia que el jutjat es pronuncií abans de diumenge i permeti celebrar la consulta, a la que estan cridats tots els censats majors de 16 anys.

Es tornarà a tramitar, si cal

Ara bé, Saladich també s'ha posat en el pitjor dels escenaris. Si finalment el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona suspèn la consulta, l'alcaldessa assegura que tornaran a tramitar-la. Segons remarca, entenen que només hi ha hagut un "error de forma" i, per tant, tornarien a fer tots els passos i, en aquest cas, demanarien la preceptiva autorització a l'Estat. "Tindrem més feina i ja està, ens haurem d'entretenir una mica més que sembla que és al què juguen", ha dit amb ironia.