Els 26 pisos del 'bloc Salt' es converteixen en llars

Generalitat i Ajuntament demanen la implicació dels bancs per destinar a lloguer social els habitatges que tenen buits

26 claus disposades sobre una taula de l'auditori de la Coma Cros de Salt (Gironès). 26 claus que s'han lliurat avui als nous inquilins del bloc situat als números 91-93 del carrer Doctor Castany. 26 claus que suposen convertir aquests habitatges buits en llars, amb l'entrada de les famílies.

El 'bloc Salt', que durant mesos va ser l'emblema de la PAH –i on hi va haver dues ocupacions- torna a tenir vida. Les famílies vulnerables a qui els va somriure la sort, i que han pogut accedir a un dels lloguers socials, ja poden entrar als habitatges. Són pisos d'entre 62 i 70 metres quadrats, pels quals en pagaran lloguers mensuals que s'estenen entre els 215 i els 240 euros.

Al darrere de cada porta, ara, hi ha les històries particulars dels qui ja avui se'ls han començat a fer seus. Entre ells l'Alicia Franco, que no amagava que era com si li hagués "tocat la loteria". "Estic molt agraïda; la meva família i jo ho hem passat molt malament on som ara, i ara em sentiré com una reina", hi afegia.

La Marta Lugones, de 63 anys, ja ha anat a obrir les persianes del seu pis. Viurà al 3r 2a del número 91 amb el seu marit, que està incapacitat per treballar. Fins ara s'estaven al passeig Països Catalans, en un pis minúscul que els costava 400 euros. "Ara aquest és molt gran i té calefacció, perquè allà no n'hi havia; de lloguer, pagarem la meitat del què ens costava fins ara", explicava.

Dues plantes més amunt, al 5è 1a, una parella procedent de Ghana també feia girar la clau al pany. Són tres a la família i un quart que ja està en camí. La mare, Luigina, no amagava la cara de felicitat. "Està molt bé, estic molt agraïda, visca Catalunya!", s'exclamava.

Nouvinguts que podran portar les seves famílies a Salt, parelles grans, etc. Cadascun, amb una història diferent però amb el nexe comú de la necessitat d'habitatge. Ara, tots ells seran veïns d'escala gràcies a aquests lloguers socials.

Fi a una "situació enquistada"

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha destacat que el lliurament de claus suposa acabar amb "una situació i un conflicte enquistat" al municipi, recordant els mesos en què els habitatges van ser ocupats. Viñas ha agraït a la Sareb que s'avingués a cedir el bloc per destinar-lo a lloguer social, i tant ell com la consellera han demanat la implicació dels bancs per "poder continuar per aquest camí".

"Cal que les entitats entenguin que els habitatges en propietat que no tenen ús es puguin destinar a habitatge social; suficient no és mai", ha destacat Viñas, fent referència a les necessitats habitacionals que hi ha al municipi. Per la seva banda, la titular de Governació, Meritxell Borràs, ha recordat que el 'bloc Salt' és l'exemple "de com s'ha de treballar" per resoldre les problemàtiques d'habitatge.

Borràs ha recordat que la Generalitat va reubicar les famílies vulnerables que havien ocupat el bloc i que, amb la cessió feta per la Sareb i la col·laboració de l'Ajuntament, avui aquests lloguers socials ja són una realitat. La consellera també ha volgut insistir que l'ocupació no és la via, sinó que "ha de quedar molt clar" que el camí s'ha de fer "de manera endreçada" anant a demanar ajuda a les oficines d'habitatge i als serveis socials.

250 pisos arreu de la demarcació

Dels 30 pisos que té el 'bloc Salt', els quatre restants es destinaran a situacions d'emergència (dos) i a la taula del tercer sector (els dos restants). Arreu de la Catalunya, els bancs ja s'han compromès a cedir 3.360 pisos a la Generalitat perquè els destini a lloguer social; i d'aquests, 250 es troben a les comarques gironines.