Augmenten un 62% els robatoris durant les Fires de Sant Narcís respecte l'any passat

La majoria són de mòbils d'alta gamma i l'ajuntament reconeix que és "l'assumpte pendent" a resoldre

Els robatoris durant aquesta edició de les Fires de Sant Narcís de Girona han augmentat un 62% respecte el 2015. Dels 112 furts que es van registrar ara fa un any, s'ha passat a 182 aquest 2016.

La majoria de robatoris són de mòbils d'alta gamma, tot i que també hi ha carteres i altres objectes de valor. La regidora de seguretat de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha reconegut que aquesta pujada els posa en alerta i diu que és "l'assumpte pendent" que té a resoldre la policia amb vistes a l'any vinent.

Amb tot, el cap de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou, ha destacat que aquest increment de robatoris també ha comportat un major nombre de detencions, i és que enguany se n'han fet 43 per les 26 del 2015, el que suposa un augment d'un 65%.

Jou ha explicat que van detectar el problema dels robatoris de mòbils el primer cap de setmana, i que a partir d'aquell moment van incrementar la vigilància. Jou també ha explicat que la majoria de robatoris han estat a la zona de les barraques.

Ampliació:

Els mòbils d'alta gamma han estat el gran objectiu dels lladres durant les Fires de Sant Narcís. De fet, els robatoris d'aquests dispositius expliquen el substancial augment del 62% de denúncies per furts que hi ha hagut aquest any, i que s'han focalitzat sobretot en la zona de les barraques. En aquest sentit, la regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha reconegut que "és un repte i una línia de treball" que han de seguir per intentar reduir aquesta xifra l'any que ve.

Tanmateix, aquest augment de robatoris s'ha traduït en més detencions. Enguany se n'han fet 43 de les quals 33, han estat per furts. El cap de la Policia Municipal de Girona, l'inspector Joan Jou, ha explicat que van detectar el problema durant el primer cap de setmana, i això els va fer augmentar les mesures de seguretat la resta de dies. Gràcies a això, la policia ha pogut identificar alguns dels lladres després que intentessin vendre els dispositius mòbils a través de plataformes d'Internet.

Tot i lamentar aquest augment en els robatoris, tant Paneque com Jou demanen relativitzar les dades i tenir en compte que alguns dies s'han arribat a acumular més de 10.000 persones a la zona de la Copa.

Baixen les alcoholèmies

D'altra banda, des de l'ajuntament destaquen que en dels aspectes més positius ha estat la reducció de conductors que han enxampat beguts. Dels 41 positius per alcoholèmia de l'any 2015 s'ha passat a 19 aquest any. Això suposa una reducció d'un 60%, malgrat que la policia ha fet més proves d'alcoholèmia que mai. En concret, durant els nou dies de festes, s'han realitzat 447 proves, una quarantena més que l'any passat. Paneque s'ha mostrat "molt satisfeta" d'aquesta dada, que segons valora, va associada a la reducció d'un 21% de la sinistralitat a la carretera.

Un altre aspecte positiu ha estat la baixada pel que fa a les actes aixecades per consum de drogues a la via pública. En total, aquest any la policia n'ha fet 140, 34 menys que l'any passat. Segons Paneque, una de les claus d'aquesta baixada tant en el consum d'alcohol com de drogues ha estat la feina preventiva que s'ha fet des de l'ajuntament tant a les escoles com al carrer. Malgrat tot, aquest any s'han atès a vuit menors després d'haver consumit alcohol.

La venda ambulant ha estat un altre dels aspectes més vigilats per la policia, després que el 2015 es disparés el nombre de denúncies. La pressió policial també ha tingut el seu efecte, i les denúncies han caigut prop d'un 40%. Jou ha explicat que aquesta era una qüestió que els preocupava des de fa anys. "No volem que Girona es converteixi en un lloc de venda ambulant, com passa a altres llocs de Catalunya", ha comentat.

Una sola denúncia per agressió sexual

Una de les apostes de l'Ajuntament de Girona en aquestes Fires de Sant Narcís ha estat en contra de la violència sexista, a través de la campanya 'No és no' per tal d'evitar les agressions i abusos sexuals. En aquest sentit, la policia ha rebut una única denúncia d'una noia que ha patit una agressió, però no han volgut donar més detalls, ja que es continua buscant el responsable.

El que també preocupa a l'ajuntament és l'augment d'agressions que hi ha hagut aquest any. De les sis del 2015 s'ha passat a 18 aquest any. Jou ha explicat que no hi han més baralles. "Són discussions, però no hi ha hagut més baralles", ha comentat l'inspector. Amb tot, la Creu Roja va atendre 84 persones els nou dies de festa.

Col·laboració amb Mossos d'Esquadra

El desplegament policial durant les Fires de Sant Narcís fa necessària la col·laboració entre la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra. En concret, els mossos es concentren a la zona de la Copa, a les barraques, mentre que la policia gironina es centra a les fires, a més de donar suport en la majoria d'actes que es fan a d'altres llocs de la ciutat com el correfoc, la pujada del pilar de la Catedral o la Cercavila de gegants.

En resum la Policia Municipal fa el 77% del control policial, el que ha suposat 4.715 hores d'agents treballades. Els mossos per la seva banda han destinat 1.422 hores.