Girona ofereix a Salut uns terrenys de 100.000m2 a Domeny per construir el nou Trueta

L'alcaldessa remarca que la ubicació és la més idònia

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha proposat al Departament de Salut que aixequi el nou hospital Josep Trueta a uns terrenys situats a Domeny, a tocar de la sortida oest de l'autopista i on s'havia previst desenvolupar una gran urbanització que ha quedat frenada per la crisi.

Es tracta d'una zona d'uns 100.000m2 on hi hauria espai no només per al nou centre hospitalari sinó també per ubicar-hi el Campus de Salut de la UdG. Madrenas es va reunir dijous amb el conseller de Salut, Toni Comín, per exposar-li la proposta i, segons avança, des de la conselleria l'han rebut bé.

L'alcaldessa assegura que no es tracta de rivalitzar amb el municipi veí de Salt sobre qui ha d'acollir el nou hospital però defensa que els terrenys de Domeny són "idonis i excepcionals, els millors". A partir d'ara, l'alcaldessa iniciarà una ronda de trobades amb alcaldes, col·legis professionals i UdG per exposar-los la proposta.

Ampliació:

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha presentat una proposta al conseller de Salut, Toni Comín, per ubicar el nou hospital Josep Trueta –i també el Campus de Salut de la UdG- a la zona de Domeny. Segons ha explicat l'alcaldessa, es tracta d'uns terrenys situats just a tocar de la sortida de l'AP-7 de Girona Oest i molt pròxims a la fàbrica Nestlé. L'àrea proposada ocupa uns 100.000 m2, l'espai que des de la conselleria s'havia demanat per poder-hi encabir tant l'hospital com les facultats de Medicina i Infermeria.

Aquest espai havia de ser una nova urbanització de la ciutat de Girona a la zona oest. L'ajuntament va urbanitzar carrers i va construir parcs infantils i zones d'esbarjo però, amb l'arribada de la crisi, el projecte va quedar frenat i cap promotora va comprar terrenys per aixecar-hi pisos. Per això, l'alcaldessa defensa que es tracta d'un espai "idoni i excepcional" per l'amplitud, la proximitat amb l'autopista i amb el centre de la ciutat.

Les parcel·les tenen diferents qualificacions

urbanístiques però Madrenas insisteix que no seria complicat fer els canvis necessaris per reconvertir-ho tot per poder acollir l'hospital i el campus. En el cas dels terrenys privats, apunta que hauria de ser la Conselleria de Salut la que els comprés. "És el mateix cas que si hagués d'ubicar l'hospital a Salt", apunta.

L'alcaldessa ha presentat primer la proposta al conseller i, a partir d'ara, assegura que vol liderar un seguit de trobades amb alcaldes de la demarcació, responsables de col·legis professionals i també amb la UdG per explicar-los la iniciativa. Fins ara, Girona havia apostat per construir el nou hospital a uns terrenys a cavall entre Sarrià de Ter i Girona, situats a prop de l'actual hospital. Madrenas reconeix que aquells terrenys eren petits i que, per exemple, no hi havia prou espai per a la Facultat de Medicina. "Entenc les reticències que alguns col·lectius havien expressat però ara, quan vegin la nova proposta, estic convençuda que canviaran d'opinió", ha manifestat.

Segons l'alcaldessa, la reunió va ser fluïda i es va allargar durant més de dues hores. Fonts de la conselleria han apuntat que estudiaran "amb detall" la proposta que els fa arribar l'Ajuntament de Girona.

"No és una cursa amb Salt"

El passat setembre, l'Ajuntament de Salt va organitzar una consulta per preguntar als ciutadans si veurien bé que el consistori fes canvis urbanístics a la zona sud del municipi per instal·lar-hi una botiga Ikea i també el nou hospital Trueta, si així ho decideix Salut. El 'sí' es va imposar massivament entre els saltencs, amb un 87,6% dels vots. Aquesta setmana, el president del Col·legi de Metges de Catalunya a Girona, Josep Vilaplana, deia a l'ACN que veia millor l'ubicació de Salt, per proximitat amb l'hospital Santa Caterina i perquè els terrenys disponibles eren més grans que els que, fins ara, s'havien posat sobre la taula a Girona.

Davant d'aquestes declaracions, Madrenas reconeix que ha volgut agafar la iniciativa. Segons remarca, no es tracta d'una cursa amb Salt –això seria "vergonyós", apunta- sinó que han treballat per buscar uns terrenys a Girona ciutat per garantir "una millor assistència als ciutadans de la demarcació". "Ningú entendria que la capital no acollís l'hospital de referència, i no es tracta d'una lluita amb Salt, defensem que ha d'anar a Girona perquè tenim els millors terrenys", ha manifestat. A més, Madrenas creu que encara que hi hagi un únic projecte sanitari entre el Santa Caterina i el Trueta això no fa que, obligatòriament, els dos edificis hagin d'anar de costat. "Això no es dóna enlloc més de Catalunya", afegeix.

Madrenas reconeix que estan "a l'inici del camí" ja que des de la conselleria no es plantegen parlar d'obres fins d'aquí a uns deu anys. Ara bé, també assenyala que volen treballar per "fixar" el lloc on, un cop hi hagi partida pressupostària i projecte, s'ha d'aixecar el nou hospital Josep Trueta.