L'Ajuntament no envia cap representant a la inauguració de la nova seu de la Fundació Princesa de Girona

L'entitat anuncia la creació d'un nou Premi Internacional per estimular projectes europeus a favor dels joves

Absència palpable a la inauguració de la nova seu de la FPdGi. Ni l'alcaldessa de Girona ni cap dels regidors de l'equip de govern han assistit a l'acte. Sí que hi eren, per contra, representants d'altres administracions i autoritats de la ciutat. Entre aquests, el delegat del Govern, Eudald Casadesús; el subdelegat de l'Estat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante; l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el rector de la UdG, Sergi Bonet, i membres del Patronat de la Fundació.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, a qui es va enviar una invitació nominal, va declinar assistir-hi per problemes d'agenda. I és que avui, a la ciutat, també se celebrava el 3r Congrés de la Professió Mèdica (on hi han assistit, entre d'altres, el president de la Generalitat, la ministra de Sanitat i el conseller de Salut). Madrenas, tot i no poder anar-hi, no va delegar l'assistència a cap regidor de l'equip de govern.

La FPdGi ha explicat que l'alcaldessa va respondre'ls dient que els sabia "molt greu" no poder anar a l'acte. L'agenda manava i el congrés ho feia incompatible. Les formalitats per una banda i altra hi són; però de totes maneres, el clima entre l'Ajuntament i la FPdGi s'ha enrarit en els darrers mesos.

De fet, a principis d'any, el ple va aprovar una moció on es proposava a la FPdGi i a la Casa Reial canviar el nom de l'entitat. En comptes de dir-se Princesa de Girona, demanaven que portés el nom de Carles Rahola (en record al periodista gironí afusellat pel franquisme).

El text, a més, condicionava la participació de l'Ajuntament a les activitats de la fundació si no es feia el canvi de nom. La moció va rebre els vots a favor d'ERC i la CUP, però perquè prosperés va ser clau l'abstenció de CiU (que aleshores, estava sol a l'equip de govern i ara té pacte amb el PSC).

Nou premi internacional

La FPdGi ha fet avui una jornada de portes obertes a la nova seu. Es troba al número 1 de Juli Garreta, en un pis de 350 metres quadrats (distribuïts en un espai de treball per a l'equip de l'entitat, un sala d'actes i dues zones multifuncionals).

L'acte d'inauguració s'ha fet a les dotze del migdia. Durant els parlaments, el president de la FPdGi, Francisco Belil, ha destacat que la seu és "un punt de trobada pels als joves, que ens demanaven més proximitat". Belil també ha subratllat que, amb aquesta seu, la FPdGi demostra el seu "compromís" amb la ciutat.

Per la seva banda, la directora de la Fundació, Mònica Margarit, ha aprofitat el seu discurs per anunciar una novetat de cara al proper any: la FPdGi crearà un Premi Internacional per estimular projectes europeus a favor dels joves. El guardó substituirà el Premi Entitat (fins ara, d'abast estatal) i les candidatures per optar-hi es poden presentar des d'avui mateix i fins al 30 de gener.

"Serà un premi destinat, específicament, a entitats i organitzacions de la Unió Europea que treballin en l'àmbit del desenvolupament professional de joves i la innovació educativa", ha dit Margarit. El guardó estarà dotat amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor espanyol Juan Muñoz.

La directora de la FPdGi també ha avançat que els premiats en les cinc categories dels Premis FPdGi s'anunciaran entre març i abril del 2017. A més del Premi Internacional, l'entitat també atorga des dels inicis els d'Art i Lletres, Recerca Científica, Empresa i Social.

500 joves apadrinats

Durant la seva intervenció, Margarit també ha volgut parlar dels programes que formen els eixos d'acció de la Fundació: la innovació educativa i el desenvolupament professional. Tots dos, amb l'objectiu de fomentar l'emprenedoria i el talent entre els joves.

Del primer programa, 'Educar el talent emprenedor', n'ha destacat que aquest any hi participaran 1.500 docents, que arribaran a més de 40.000 estudiants amb 140 projectes d'emprenedoria educativa. Del segon, 'Apadrinant el talent', Mònica Margarit ha posat l'accent en el fet que aquesta temporada la iniciativa ha permès arribar a 500 joves "que són la primera generació a la seva família en accedir a una formació superior" gràcies al suport de la Fundació, que els tutela en aquest procés.

Noves activitats

La FPdGi destaca que la nova seu a Girona li permetrà mantenir "un contacte molt més proper als joves, que tindran a la seva disposició un espai de creació i intercanvi amb els premiats i col·laboradors de la Fundació". A més, de cara al 2017, el local també acollirà un campus de lideratge júnior.

L'acte d'inauguració s'ha tancat amb un debat obert, dirigit pel periodista i director d'El Punt Avui Xevi Xirgo. Amb el títol 'Els joves d'avui: ni-nis o genis?', la conversa ha comptat amb la participació de tres joves premiats per la FPdGi: l'arquitecta Olga Felip (Arts i Lletres 2015); el membre de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya Samuel Sánchez (Recerca Científica 2015) i el director general de l'Associació Educativa Ítaca, Felipe Campos (Social 2013).