Amer nomena el president de la Generalitat fill predilecte i li atorga la medalla d'or del municipi

L'alcaldessa agraeix a Carles Puigdemont "la bona feina per portar el país cap a la independència"

L'Ajuntament d'Amer (Selva) ha nomenat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fill predilecte i li ha atorgat la medalla d'or del municipi. Amb aquesta distinció, el poble vol reconèixer "la bona feina que fa el president per portar el país cap a la independència", subratlla l'alcaldessa, Maria Rosa Vila.

El consistori ha celebrat aquest vespre un ple extraordinari, on la proposta de distingir Puigdemont –originari d'Amer- ha rebut el recolzament de tots els grups municipals (CiU, JA-FIC i ERC).

Precisament, l'elecció de la data per celebrar el ple no és banal. S'ha fet coincidir amb el 1.067è aniversari de la consagració de l'església del Monestir de Santa Maria. Lloc d'on, recorda l'alcaldessa, van sortir tres abats que van ser nomenats presidents de la Generalitat als segles XVI i XVII

Ampliació:

El poble d'Amer viu bolcat aquesta setmana amb les Festes de l'Aniversari, que commemoren la consagració de l'església del monestir. Aquest 2016, a més, la celebració és més significativa, perquè el poble distingeix el quart president de la Generalitat que ha donat la vila (i que en aquest cas, a més, és l'únic que hi ha nascut).

Els altres tres van ser abats del monestir, i van accedir al càrrec entre els segles XVI i XVII (Francesc de Giginta, Miquel d'Alentorn i Andreu Pont d'Osseja). L'alcaldessa ha recordat que Amer és un poble "amb molta història", un municipi que és "terra de presidents". I ha precisat que els amerencs van tornar a demostrar aquest llegat el gener passat, quan van sortir a la plaça a celebrar que Carles Puigdemont es convertia en el 130è president de la Generalitat.

"Sense que convoquéssim ningú la plaça es va omplir per recolzar el nou president, democràtic i amb ànim de portar-nos cap a la independència", diu Vila. Ara, per agrair-li la "bona feina" i també per recordar les seves arrels, Amer l'ha distingit amb l'honor de fill predilecte i li ha atorgat la medalla d'or del municipi.

El consistori ha celebrat a les set de la tarda un ple extraordinari, on la proposta ha tirat endavant per unanimitat amb el suport de tots els grups municipals. Tant CiU i ERC, a l'equip de govern, com el de l'oposició, JA-FIC, hi han votat a favor.

"Encara més rellevància"

Durant el seu discurs, l'alcaldessa ha destacat que la distinció al president recull "un sentiment unànime entre els amerencs". Maria Rosa Vila ha recordat que, a diferència dels altres tres presidents que ha donat Amer, en el cas de Carles Puigdemont, accedir al càrrec té "un mèrit molt especial" perquè els abats eren "amerencs d'adopció" i ell, en canvi és nascut al poble.

L'alcaldessa tampoc ha deixat passar per alt el moment polític actual i el procés sobiranista. "La presidència d'en Carles té encara més rellevància per a Amer i els seus habitants si tenim en compte el context històric i polític en què ens trobem", ha dit. Per això, Maria Rosa Vila ha volgut emfatitzar que la distinció "és un acte de reconeixement també a la tasca que, un amerenc com ell, fa envers el procés que ens ha de dur a la independència".

"Un paper que com a president de la Generalitat és innegable que té atorgat, i que està exercint amb determinació i fermesa", ha continuat Vila. I hi ha afegit, fent un cop d'ull als amerencs: "Un paper principal i primordial on el futur del poble català està en joc; i permeteu-me la llicència, un vailet que molts dels que estem aquí hem vist com es pelava els genolls a la plaça de la vila". "Per això, aquest reconeixement és absolutament merescut i justificat", ha conclòs l'alcaldessa.

La celebració del ple, a més, s'ha fet coincidir amb el 1.067è aniversari de la consagració de l'església del Monestir de Santa Maria. Un acte que va tenir lloc el 9 de novembre del 949, quan el bisbe Gotmar va dedicar el temple a Santa Maria, Sant Benet i Sant Joan.

Diumenge, el dia fort

Les Festes de l'Aniversari d'Amer s'allargaran fins diumenge, quan coincidiran també amb la Fira de Sant Martí. Precisament, aquell serà el dia fort de les celebracions, que comptarà amb la presència de Carles Puigdemont. Una concentració de motards independentistes vinguts d'arreu de Catalunya rebrà el president, que arribarà a Amer a les onze del matí.

Puigdemont farà una passejada per la fira, assistirà a la missa solemne i lliurarà els premis del 25è Concurs de Torradors de Castanyes. A la una del migdia, el president de la Generalitat recolzarà des d'Amer la concentració que l'AMI, l'ANC i Òmnium han convocat a Barcelona en defensa de les institucions catalanes. L'acte de proclamació de Carles Puigdemont com a fill predilecte de la vila i el lliurament de la medalla d'or del municipi es farà a dos quarts de quatre de la tarda a l'església del monestir.