Posaran llums LED a sis ports de la costa gironina per reduir a la meitat el consum elèctric

L'actuació té un pressupost de 206.000 euros

Ports de la Generalitat ha tret a licitació el subministrament de llumeneres amb il·luminació LED en sis dels ports de la zona portuària nord, a la costa de Girona. Es tracta d’una tecnologia més respectuosa amb el medi ambient que optimitza els recursos dels recintes portuaris.

S'ha licitat per un pressupost de 206.000 euros i està inclosa en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’empresa pública de la Generalitat. Concretament, s’instal·laran en sis dels ports gestionats per l’Administració portuària a la costa gironina: Blanes (Selva), Palamós (Baix Empordà), l’Estartit (Baix Empordà), Roses (Alt Empordà), Port de la Selva (Alt Empordà) i Llançà (Alt Empordà).

Ampliació:

L’enllumenat és un servei bàsic per als ports que millora la seguretat i fa possible l’ús dels espais portuaris a la nit. Amb els nous punts de llum es vol substituir tot l’enllumenat exterior de la zona de servei de Ports per prestar "uns serveis més eficients als usuaris i als ciutadans dins d’un entorn més sostenible".

Així, les noves làmpades amb tecnologia LED s’instal·laran en sis dels ports gestionats per l’Administració portuària a la costa gironina que són: Blanes (Selva), Palamós (Baix Empordà), l’Estartit (Baix Empordà), Roses (Alt Empordà), Port de la Selva (Alt Empordà) i Llançà (Alt Empordà). L’actuació s’emmarca en la política de millora contínua en matèria de sostenibilitat i qualitat que l’Administració portuària du a terme en les instal·lacions portuàries.

Avantatges d'aquesta tecnologia

Segons informa Ports de la Generalitat en un comunicat, el nou sistema suposa un 50% d’estalvi energètic, incrementa la vida útil de les làmpades i permet la telegestió adequant la il·luminació a les necessitats en cada moment i lloc. També es diu que disminueix les despeses de manteniment i minimitza la contaminació lumínica. Aquests punts de llum substituiran les llumeneres convencionals, de làmpades de descàrrega, que actualment es troben en aquests recintes portuaris.

Les sis instal·lacions portuàries de la zona portuària nord es dotaran d’un total de 516 llumeneres de darrera generació que incorporen els últims avenços en tecnologia LED. Aquests nous projectors es distribuiran de la manera següent.

El port de Palamós, es dotarà amb 177 punts de llum, que s’han de col·locar als accessos i vial del port; el sector pesquer: la llotja, les casetes de pescadors i la zona de la Catifa; l’entorn al Museu de la Pesca; el moll comercial; el dic de recer; i la zona de magatzems i naus.

També hi ha Blanes, amb 86 llumeneres que s'ubicaran a la dàrsena pesquera, la zona d’aparcament de pesca i el vial d’entrada al port. I el port de l'Estartit, amb 15 lluminàries, que s’han d’instal·lar a l’aparcament del moll central i a l’entorn de l’oficina del guardamolls.

Així mateix, també s'inclou el port de Roses, amb 114 punts de llum, que s’han de col·locar als molls de la dàrsena pesquera; el moll de ponent i el moll de Ribera. I el del Port de la Selva, amb 71 llumeneres que aniran a l’aparcament de la zona Punta de Trenc; al moll comercial i la Punta de Trenc; edifici guardamolls, accés al moll de la Timba; i a l’entorn de la llotja de pescadors. Finalment, l'obra també inclou el port de Llançà, que es dotarà amb 53 lluminàries que es distribuiran al dic de recer; el vial d’entrada al port; el vial d’entrada a l’aparcament; i la façana de la llotja.

La col·locació d’aquests punts de llum ha de quedar enllestida al febrer de l’any vinent. A més, al llarg del 2017 es preveu substituir l’enllumenat als ports de l’Escala (Alt Empordà) i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).