S'enfronta a 26,5 anys de presó per tenir la parella retinguda en un pis de Salt, colpejar-la i violar-la

L'acusat ha negat els fets i la víctima no ha volgut declarar al judici

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimecres un acusat de tenir la parella retinguda en un pis de Salt (Gironès) i colpejar-la i violar-la repetidament. El processat s'enfronta a una pena de 26 anys i mig de presó i l'acusen de cometre fins a set delictes, entre els quals hi ha detenció il·legal, agressió sexual, violència habitual i amenaces.

Segons la fiscal, acusat i víctima convivien al carrer Alfons Moré tot i que hi havia en vigor una ordre d'allunyament per maltractaments previs. L'acusació pública sosté que l'octubre del 2015 el processat marxava a treballar i deixava la parella tancada amb clau.

Quan tornava, li propinava cops de puny, puntades de peu i l'agredia sexualment. La víctima no ha volgut declarar al judici. L'acusat ho ha negat tot. La seva defensa ha demanat que l'absolguin perquè "no hi ha càrrega probatòria" que acrediti cap dels delictes.

Ampliació:

La fiscalia sosté que durant el mes d'octubre del 2015 la víctima i l'acusat convivien en un pis del carrer Alfons Moré de Salt tot i que hi havia en vigor una ordre d'allunyament dictada pel Jutjat de violència sobre la dona de Girona el 21 d'agost.

Segons l'acusació pública, quan el processat marxava de casa a treballar o a prendre alguna cosa, deixava la dona tancada a dins amb clau impedint-li que pogués sortir al carrer. La fiscal indica que tenia una relació "de dominació" cap a la dona i utilitzava "sempre la violència física i verbal" per relacionar-se amb ella.

En aquest marc, assenyala que el 17 d'octubre del 2015 la dona va aconseguir escapar de l'habitatge saltant per la terrassa a casa de la veïna. Quan el processat es va adonar de la fuga, "la va agafar pels cabell fortament i la va aconseguir fer pujar de nou al domicili".

Sempre segons el relat de l'acusació, un cop dins del pis, li va propinar diversos cops de puny mentre la insultava dient-li "ets un escarabat, una puta, una 'zorra', et deixaré invàlida". Després, la va perseguir fins a la cuina i la va colpejar amb un pal d'escombra. La va arrossegar fins al menjador on, a base de cops, li va trencar la roba interior, la va llançar al sofà i la va violar.

Com que la víctima no parava de plorar, indica la fiscal, l'acusat va agafar un ganivet de cuina i li va posar al coll per amenaçar-la. "Com no callis te'l clavo, et tallaré les venes", sosté la fiscalia que li deia el processat.

La dona va aconseguir desfer-se de l'atacant i sortir al balcó per demanar ajuda als veïns. Quan la policia va anar al domicili, van trucar diversos cop al timbre però ningú va respondre ni va obrir la porta i van acabar marxant. Llavors, l'acusat va forçar la víctima a anar fins a l'habitació i la va tornar a violar.

Dos dies després, el 19 d'octubre, l'acusat va obligar la víctima a entrar al cotxe per portar-la a l'estació de tren. Dins el vehicle van començar a discutir perquè, diu la fiscal, la víctima va dir que el volia deixar per anar-se'n a viure amb els seus pares. "Amb la intenció de menyscabar la seva integritat física i estant el cotxe en marxa, l'acusat li va descordar el cinturó de seguretat, va obrir la porta del copilot, va activar el fre de mà, li va propinar una empenta i la va fer caure a la carretera", relata la fiscalia.

Per tot això, demana que condemnin l'acusat a 26 anys i mig de presó per un delicte continuat contra la llibertat sexual d'agressió sexual, un trencament de mesura cautelar, detenció il·legal, violència habitual, coaccions greus, amenaces greus i dos delictes de maltractaments. La fiscalia li aplica un agreujant de parentiu.

Sense càrrega probatòria

Durant el judici, que s'ha fet aquest dimecres a la secció quarta de l'Audiència de Girona, la víctima no ha volgut declarar i tampoc ha volgut mantenir l'acusació particular. L'acusat només ha respost a les preguntes del seu advocat i no ha contestat al ministeri fiscal. El processat ha assegurat que les acusacions són "mentida" i que no va ni colpejar ni agredir sexualment la seva parella. Per aquest motiu, el seu, advocat Carles Monguilod, ha demanat que l'absolguin.

La defensa sosté que víctima i acusat tenien una relació "tòxica" i que, de fet, era la dona qui el perseguia tot i saber que hi havia l'ordre d'allunyament. Segons la defensa, el dia 19 d'octubre va ser la víctima qui va anar a trobar l'acusat i va ser ella mateixa qui es va tirar del cotxe en marxa.

Durant el judici, ha declarat un agent dels Mossos d'Esquadra de Sant Feliu de Guíxols que va recollir la denúncia que aquella dia va interposar l'acusat. "Deia que volia desfer-se d'ella però ella no el deixava i el perseguia i que s'havia llançat del vehicle quan estaven discutint", ha afirmat. Segons Monguilod, això demostra que l'acusat volia complir l'ordre d'allunyament però la víctima ho impedia. "Va anar a demanar a comissaria a demanar que l'ajudessin", ha dit als informes.

Quan va passar l'incident del cotxe, un veí que sortia a córrer per la zona propera a l'hospital Santa Caterina de Salt va recollir la víctima de terra i la va portar a urgències. L'home, però, no va poder veure qui conduïa el vehicle i tampoc va veure si la dona havia saltat o bé algú l'havia fet caure.

També han declarat els veïns de l'immoble, que han assegurat que sentien sovint crits i discussions. Tot i això, no han pogut acreditar que la parella convisqués al pis perquè no els coneixien, com a molt una veïna ha assenyalat que els va veure junts a la terrassa una vegada. La veïna que suposadament va deixar escapar la víctima saltant per la terrassa ha dit aquest dimecres al judici que va ser al revés, que la va deixar passar per casa seva per entrar al pis de l'acusat.

Els forenses tampoc han pogut acreditar les lesions perquè quan la van visitar, quinze dies després dels fets, ja no en tenia. Només han recollit el que va concloure el metge d'urgències del Santa Caterina, que tenia mossegades a una orella i als polzes i diversos hematomes al cos. No hi va haver exploració ginecològica per comprovar si la van forçar sexualment.

"Els delictes pels quals se l'acusa estan orfes de càrrega probatòria", ha conclòs Monguilod. La defensa també ha aportat informes que acrediten que en el moment dels fets l'acusat estava enganxat a la cocaïna i a l'alcohol, addiccions per les que ara està en tractament. El judici ha quedat vist per a sentència.